αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ Jeff Bezos εξηγεί το πως πρέπει να διαχειρίζεσαι την κριτική που σου γίνεται

Ο Jeff Bezos εξηγεί το πως πρέπει να διαχειρίζεσαι την κριτική που σου γίνεται

Η Amazon τράβηξε τα βλέμματα πάνω της τις τελευταίες ημέρες, λόγω της αύξηση του κατώτατου μισθού που αποφάσισε. Πλέον όλοι οι υπάλληλοι της θα αμείβονται, το λιγότερο, με 15 δολάρια την ώρα. Η Amazon είναι άλλωστε μια εταιρία η οποία -πέρα από τις καινοτομίες που έχει εφαρμόσει- έχει δεχτεί και αρκετή κριτική. Αρνητικά σχόλια έχει δεχτεί κατά καιρούς π.χ. για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι της.

Ενώ φυσικά κριτική ή απαξιωτικά σχόλια έχει δεχτεί και ο ιδρυτής, Jeff Bezos, από την αρχή της διαδρομής του. Αμφισβήτηση υπήρχε άλλωστε σχεδόν πάντα. Ποιος θα πίστευε έναν νέο το 1994, ο οποίος θα αποφάσιζε τότε να αφήσει την καλοπληρωμένη δουλειά του στη Wall Street και να ξεκινήσει ένα online κατάστημα βιβλίων;

Η ουσία είναι ότι ο Bezos πάντα κατάφερνε να ξεπερνά την κριτική και να συνεχιζει την διαδρομή του. Σήμερα θεωρείται ένας από τους πιο πετυχημένους επιχειρηματίες, ενώ είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

«Αν σκοπεύετε να κάνετε κάτι καινούργιο ή διαφορετικό στον κόσμο, θα είναι παρεξηγηθείτε. Μερικές φορές από καλοπροαίρετους κριτικούς, μερικές φορές από κακοπροαίρετους κριτικούς. Είναι ΟΚ, είναι όλα μέρος της διαδικασίας», είπε ο Mr Amazon σε event στο οποίο μίλησε πρόσφατα.

Και εξήγησε το πως πρέπει να διαχειρίζεσαι την κριτική. Όπως είπε πρέπει να βάζεις καταρχήν ένα πλαίσιο. Να ακούς την κριτική, να βλέπεις αν είναι σωστή (ή έστω ένα μέρος της σωστό) και στην συνέχεια να κάνεις τις κατάλληλες αλλαγές. Αν αποφασίσεις ότι δεν υπάρχει τίποτα σωστό στην κριτική που σου γίνεται, μην επηρεαστείς καθόλου και συνέχισε τον δρόμο σου.

Αυτή είναι μια τακτική που ακολουθούσε ο Bezos από τις πρώτες ημέρες της Amazon. Και την εφαρμόζει μέχρι σήμερα. Ο ίδιος σχολίασε μάλιστα την κριτική που του έγινε για τον κατώτατο μισθό. Όπως εξήγησε, κατάλαβε ότι όλη αυτή η κριτική δεν ήταν μια επίθεση μόνο στην Amazon. Χρειάζονταν μια γενικότερη αλλαγή κατεύθυνσης στην αγορά. Και θα ήθελε αυτή η αλλαγή να ξεκινήσει από την Amazon.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − eleven =