αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ Elon Musk ζητά από τους εργαζομένους του να εφαρμόσουν τη μέθοδο του Αριστοτέλη. Εκεί που όλα ξεκινούν από το μηδέν

Ο Elon Musk ζητά από τους εργαζομένους του να εφαρμόσουν τη μέθοδο του Αριστοτέλη. Εκεί που όλα ξεκινούν από το μηδέν

Τι σχέση μπορεί να έχει ένας μεγάλος επιχειρηματίας του 2018, με μια τακτική που ανακαλύφθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια; Κι όμως, κάτι τέτοιο εφαρμόζει ο Elon Musk. Έχουμε ξανά μιλήσει για αυτό. Είναι γνωστό ότι ο Musk έχει μελετήσει την τακτική των «πρώτων αρχών» του Αριστοτέλη. Τι λέει αυτή με απλά λόγια: Ότι όταν εργάζεσαι πάνω σε ένα πράγμα, πρέπει να ξεκινάς από το μηδέν για να δομείς την όποια στρατηγική σου. Και όχι να βασίζεσαι σε στοιχεία και αντιλήψεις που είναι ευρέως γνωστά. Πρέπει να είσαι έτοιμος να αμφισβητήσεις τα πάντα.

Με την μέθοδο του Αριστοτέλη μπορείς να μάθεις περισσότερες πληροφορίες για κάτι, ενώ παράλληλα είναι πιθανό να ανοίξεις νέους ορίζοντες. Αφού ξεκινάς να μελετάς ένα ζήτημα στην «ρίζα» του, μη επηρεαζόμενος από το τι ίσχυε μέχρι σήμερα. Δεν πας, δηλαδή, στην λογική του «έτσι γινόταν πάντα».

Τώρα το CNBC παραθέτει ένα νέο email που έστειλε ο Elon Musk στους εργαζομένους του. «Προχωρώντας, θα είμαστε πολύ πιο αυστηροί όσον αφορά τις δαπάνες. Ζήτησα από την finance team της Tesla να εξετάσει κάθε δαπάνη παγκοσμίως, όσο μικρή κι αν είναι, και να κόψει όλες όσες δεν έχουν δικαιολογημένη αξία», σημειώνει ανάμεσα σε άλλα ο γνωστός businessman. Ναι, όλα ξεκινούν από την αρχή, αυτός είναι ο στόχος του Musk και σε αυτή την περίπτωση. Προσπαθεί… να μηδενίσει το κοντέρ, να φτάσει στην «ρίζα» και να δει τι δεν λειτουργεί σωστά.

Ο Musk είπε ότι θα επανεξετάσει προσωπικά όλες τις δαπάνες που είναι πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια. «Μια δίκαιη κριτική στην Tesla από εξωτερικούς κριτικούς, είναι ότι δεν είστε πραγματική εταιρία εκτός αν δημιουργείτε κέρδος, δηλαδή τα έσοδα να υπερβαίνουν το κόστος», λέει ο Musk προς την ομάδα του. Στην Tesla, έχει δημιουργηθεί ένα ζήτημα, με τις πολύ μεγάλες δαπάνες, ειδικά σε ότι αφορά κάποιους διευθυντές. Τώρα ο Mr Tesla φαίνεται ότι θέλει να λύσει το πρόβλημα, βάζοντας στο παιχνίδι κάτι από τη μέθοδο του Αριστοτέλη, όπως σχολιάζει το CNBC.

Το 2013, ο Elon Musk είχε πει, μεταξύ άλλων, στο TEDx: «Πορευόμαστε στη ζωή, ουσιαστικά αντιγράφοντας το τι κάνουν οι άλλοι, με μικρές παραλλαγές. Αλλά αν θέλεις να κάνεις κάτι πραγματικά καινούργιο, πρέπει να εφαρμόσεις τη μέθοδο (των πρώτων αρχών)».

Και δεν είναι τυχαίο, ότι με την Tesla, ο ίδιος εφάρμοσε πράγματα που για άλλους φαίνονταν «τρελά», την εποχή που ξεκίνησε να τα εφαρμόζει ο Elon Musk. Είδε το θέμα των μεταφορών και των αυτοκινήτων από την αρχή.

Δεν είναι όμως μόνο ο Musk… fan της μεθόδου του Αριστοτέλη. Το ίδιο ισχύει και για τον ιδρυτή του Netflix, Reed Hastings. Σε επεισόδιο του podcast του ιδρυτή του LinkedIn, Reid Hoffman, «Masters of Scale», έγινε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Hastings. Πάνω στην ίδια μέθοδο και στο πως εφαρμόστηκε στην περίπτωση του Netflix. Όπως εξήγησε ο Hastings, στην εταιρία που είχε πριν το Netflix, δεν μπόρεσε να εφαρμόσει αρκετές καινοτομίες. Αφού υπερίσχυσε εσωτερικά η άποψη άλλης ομάδας στελεχών, που εστίαζε στην διαδικασία που γίνονται τα πράγματα και όχι στην αρχική σκέψη για αυτά.

Φτιάχνοντας το Netflix, εφάρμοσε διαφορετική τακτική. Αρχικά, το Netflix ήταν μια ταχυδρομική υπηρεσία για ενοικίασης DVD. Όμως ο Hastings είδε ότι ο ερχομός του γρήγορου ίντερνετ στις ΗΠΑ, θα άλλαζε τα πάντα. Έτσι, θέλοντας να αποφύγει ακόμα μια αποτυχία, προσέλαβε ικανούς εργαζομένους και στελέχη, και τους άφησε ελεύθερους να κάνουν ότι αυτοί νομίζουν σωστό, για το καλό της εταιρίας. «Δεν τους έδωσα καμιά άλλη κατευθυντήρια γραμμή», λέει ο Mr Netflix. Τους άφησε ουσιαστικά να τα αλλάξουν όλα, στη ρίζα του θέματος. Μη λαμβάνοντας υπόψη τη «κοινή γνώμη» της εποχής.

Και μάλιστα, όπως λέει τώρα ο Reed Hastings, αν οι εργαζόμενοι και τα στελέχη αυτά, δεν προσαρμόζονταν στην εν λόγω τακτική, τότε μάλλον δεν θα ήταν αρκετά καλοί για το Netflix. «Ήταν σίγουρο ότι η ψυχαγωγία θα εξελισσόταν με τέτοιο τρόπο που θα εξαφάνισε τα DVD, όπως οι μηχανές καύσης εξαφάνισαν τα άλογα, ως μέσο μεταφοράς», τονίζει ο ιδρυτής του Netflix.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 + two =