αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΟ Elon Musk ανακοίνωσε νέο διαστημόπλοιο και μάλλον… με αυτό θα πάμε στο Άρη (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Elon Musk ανακοίνωσε νέο διαστημόπλοιο και μάλλον… με αυτό θα πάμε στο Άρη (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Elon Musk ανακοίνωσε σήμερα τα νέα σχέδια της SpaceX για τις μελλοντικές αποστολές στον πλανήτη Άρη. Σε μια προσπάθεια να μειωθεί ακόμη περισσότερο το κόστος, η διαστημική υπηρεσία του θα κατασκευάσει ένα νέο διαστημικό σκάφος που θα αντικαταστήσει τους προωθητικούς πυραύλους Falcon 9 και Falcon Heavy, αλλά και την κάψουλα Dragon που θα φιλοξενεί το πλήρωμα.

Η ανακοίνωση του Musk έγινε στο πλαίσιο του International Astronautical Congress, όπου πέρυσι είχε παρουσιάσει το αρχικό σχέδιο του για την εποίκηση πολλών πλανητών. Αυτό το όραμα θα έρθει πιο κοντά στην πραγματικότητα με το νέο διαστημικό σκάφος, το οποίο θα μειώσει σημαντικά το κόστος των αποστολών μιας και αντικαθιστά την προαναφερθείσα τριάδα (Falcon 9, Falcon Heavy και Dragon).

Όπως εξήγησε ο Elon Musk,

“Ουσιαστικά θέλουμε να καταργήσουμε τα σημερινά οχήματά μας. Θέλουμε να κατασκευάσουμε ένα εναίο διαστημικό σκάφος που θα αντικαταστήσει τα Falcon 9, Falcon Heavy και Dragon. Με αυτόν τον τρόπο, οι πόροι μας θα χρησιμοποιούνται όλοι σε ένα μοναδικό σύστημα”

Όπως σημειώνει το Techgear.gr, έχει λογική η νέα προσέγγιση της SpaceX, καθότι θα ρίχνουν όλο το βάρος των ερευνών και των δοκιμών σε ένα μόνο σκάφος που θα χρησιμοποιείται για όλες τις αποστολές και θα είναι 100% επαναχρησιμοποιήσιμο για να μειωθεί δραματικά το κόστος.

Μέχρι σήμερα έχουμε δει την SpaceX να πραγματοποιεί επιτυχημένες δοκιμές και ολοκληρωμένες αποστολές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με τους επαναχρησιμοποιήσιμους πυραύλους Falcon 9. Ο στόχος ήταν να προχωρήσει το Νοέμβριο στο επόμενο μεγάλο βήμα με τον Falcon Heavy, έναν πύραυλο που σε γενικές γραμμές αποτελείται από τρεις Falcon 9 και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αποστολές στον πλανήτη Άρη, ωστόσο, το κόστος ανάπτυξης αποδείχτηκε τεράστιο και η διαδικασία πολύ πιο πολύπλοκη απ’ ό,τι περίμεναν αρχικά. Τέλος, η κάψουλα Dragon θα έπρεπε να έρχεται προσκολλημένη επάνω στους πυραύλους Falcon με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό σε μια ενδεχόμενη αστοχία.

Γι’ αυτό η SpaceX αποφάσισε να ξεκινήσει τις έρευνες για την κατασκευή ενός ενιαίου διαστημικού σκάφους που για την ώρα ονομάζει BFR (big fucking rocket;). Πρακτικά, βέβαια, το BFR θα μπορεί να διαχωριστεί σε δύο μέρη: κύριος προωθητικός πύραυλος + κάψουλα για το πλήρωμα. Αμφότερα θα είναι 100% επαναχρησιμοποιήσιμα και θα προσεδαφίζονται με τη βοήθεια του συστήματος που γνωρίσαμε από τους πυραύλους Falcon 9.

Το μέγεθος του σκάφους θα είναι αρκετά μικρότερο σε σύγκριση με αυτό που οραματίστηκαν πέρυσι, αλλά αρκετά μεγάλο για να μεταφέρει 100 ανθρώπους. Το ενιαίο σύστημα έχει ύψος 106m και διάμετρο 9m, αλλά μετά την αποκόλληση του πυραύλου το σκάφος θα έχει ύψος 48m. Από πλευράς χώρων, το BFR θα διαθέτει 40 καμπίνες, μεγάλο κοινόχρηστο χώρο, κεντρική αποθήκη και καταφύγιο για προστασία από τις ηλιακές καταιγίδες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Elon Musk, όταν ολοκληρωθεί το BFR η εκτόξευση του θα κοστίσει σημαντικά λιγότερο σε σύγκριση με ό,τι έχουμε δει μέχρι σήμερα. Θα είναι πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμο και θα υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστεί μεγαλύτερο μέγεθος. Εκτός από τον μακρινό στόχο του ταξιδιού στον πλανήτη Άρη, το BFR θα χρησιμοποιείται κανονικά σε αποστολές παρόμοιες με αυτές των Falcon 9 και Falcon Heavy (π.χ. ανεφοδιασμός του ISS, εκτόξευση δορυφόρων) έτσι ώστε να υπάρχουν έσοδα για την SpaceX. Αν όλα πάνε καλά, το BFR θα μεταφέρει τα πρώτα φορτία στον πλανήτη Άρη το 2022 και φορτίο μαζί με πλήρωμα το 2024.

Κερασάκι στην τούρτα; Ο Musk ανακοίνωσε ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο χρήσης του BFR για επιβατικές μεταφορές στην Γη, καθώς θα μπορούσε να μεταφέρει κόσμο από τη μία άκρη του πλανήτη στην άλλη σε λιγότερο από μία ώρα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 5 =