αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ CEO της Alibaba, Daniel Zhang, παραθέτει 6 tips για να γίνεις καλός leader

Ο CEO της Alibaba, Daniel Zhang, παραθέτει 6 tips για να γίνεις καλός leader

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να κρατάς το τιμόνι σε μια από της μεγαλύτερες εταιρίες ηλεκτρονικού εμπορίου στον κόσμο. Αυτό το έχει καταλάβει πολύ καλά ο Daniel Zhang, ο οποίος είναι CEO της Alibaba από το 2015. «Έπρεπε να υιοθετήσω μια σειρά από στρατηγικές, που θα με βοηθούσαν κάθε ημέρα», λέει ο ίδιος σε άρθρο του στο Fastcompany.com.

Από την πρώτη ημέρα που πήγε στην εταιρία ο Zhang προσπάθησε να αλλάξει κάποια πράγματα. Όπως, για παράδειγμα, ο τρόπος που γίνονταν τα meetings. Είναι όμως βέβαιο, ότι για να μπορέσεις να διαχειριστείς μια τόσο μεγάλη επιχείρηση (ή και μικρότερη), πρέπει να είσαι καλός leader. Ο Daniel Zhang δίνει 6 tips, έτσι ώστε να γίνεις ένας καλός ηγέτης.

1– Χρησιμοποίησε τα meetings για να βρεις τα αδύνατα σημεία και όχι απλά για ενημέρωση: «Έχω διαπιστώσει ότι τα meetings είναι ο χειρότερος τρόπος για ανταλλαγή πληροφοριών» λέει ο έμπειρος CEO. Είναι καλύτερο όταν αυτά είναι σύντομα. Τι κάνει όμως ο ίδιος; Μαζεύει ΠΡΙΝ τη συνάντηση, το υλικό που έχει να παρουσιάσει το κάθε συμμετέχον. Και έτσι αφιερώνουν το meeting έτσι ώστε να βρουν τις όποιες αδυναμίες και όχι απλά… για να κάνουν κουβέντα.

2– Πάρε μη τέλειες αποφάσεις, ακόμα κι αν είναι λάθος: «Παίρνω πολλές δύσκολες αποφάσεις κάθε ημέρα» τονίζει ο Zhang. Και εξηγεί ότι τέτοιες επιλογές πρέπει να γίνονται. Ακόμα και στο τέλος δούμε ότι ήταν λάθος. Πρέπει να έχεις το θάρρος να λάβεις τη δύσκολη απόφαση, και να αναλάβεις την ευθύνη. Όπως σημειώνει, ο φόβος σου δεν θα πρέπει να είναι το αν μια απόφαση είναι λάθος. Ο πραγματικός φόβος σου θα πρέπει να είναι η αδράνεια, όταν δεν παίρνεις καμία απόφαση.

3– Οι διευθυντές κινούνται ανεξάρτητα: Εδώ ο CEO της Alibaba εκφράζει μια τολμηρή άποψη. Οι διευθυντές, λέει, δεν πρέπει πάντα να περιμένουν την κεντρική διοίκηση για να λάβουν μια απόφαση. Αυτό είναι πολύ χρονοβόρο και κάνει την εταιρία δυσκίνητη. Είναι απαραίτητο να λαμβάνουν αποφάσεις μόνοι τους, όταν χρειάζεται. «Θέλουμε να κάνουμε την εργασία, όσο το δυνατόν απλούστερη» υπογραμμίζει.

4– Να είσαι πρόθυμος να επαναπροσδιορίσεις τα πάντα: Το iPhone επαναπροσδιόρισε όσα ξέραμε για τα κινητά, φέρνοντας τις οθόνες αφής, θυμίζει ο Zhang. Η καινοτομία μπορεί να αλλάξει τα πάντα! Το μέλλον δεν εφευρέθηκε από την ανάλυση του παρελθόντος. Οι leaders πρέπει να μη φοβούνται να αμφισβητήσουν όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

5– Μην κοιτάς μόνο τους αριθμούς: Για τον Zhang το πιο σημαντικό πράγμα είναι η πρόοδος της δουλειάς από μέρα σε μέρα. Όχι οι… αμέτρητοι αριθμοί. Όπως λέει, αν κοιτάς μόνο την τιμή της μετοχής της Alibaba καθώς κατεβαίνει και ανεβαίνει, θα λάβεις τις λάθος αποφάσεις. Το ότι η μετοχή μπορεί να είναι «κάτω» για μια ημέρα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έγινε κάτι λάθος. Έτσι λειτουργεί η αγορά. Αυτό που μετρά περισσότερο είναι τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

6– Κοιμήσου αρκετά… για να κάνεις μεγάλα όνειρα: Το άγχος για την εργασία είναι αναπόφευκτο. Ωστόσο, ένας καλός βραδινός ύπνος είναι απαραίτητος. Ένας καλός leader πρέπει να είναι φρέσκος κάθε ημέρα, έτσι ώστε να μπορεί με καθαρό μυαλό να λαμβάνει τις απαραίτητες αποφάσεις. Επίσης, ο ύπνος χρησιμεύει… για να ονειρευτείς το μέλλον, σημειώνει ο Zhang.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen + seventeen =