αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ CEO της Airbnb εξηγεί: Όχι, στις εταιρίες δεν πρέπει να είμαστε μια «οικογένεια»

Ο CEO της Airbnb εξηγεί: Όχι, στις εταιρίες δεν πρέπει να είμαστε μια «οικογένεια»

Ανεξάρτητα από το πόσο σας αρέσουν οι συνάδελφοί σας, μην σκέφτεστε τον χώρο εργασίας σας ως… οικογένεια, λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Airbnb, Brian Chesky.

Eμαθε αυτό το μάθημα μέσα από την εμπειρία, είπε στο podcast «ReThinking» του ψυχολόγου Wharton Adam Grant.

Το 2020, στο απόγειο της πανδημίας Covid-19, ο Chesky έγραψε ένα σημείωμα στους υπαλλήλους του εξηγώντας ότι η εταιρεία θα προβεί σε απολύσεις. «Έχω ένα βαθύ αίσθημα αγάπης για όλους εσάς», έγραψε.

Ήταν λογικό: Το «είμαστε μια οικογένεια» στο χώρο εργασίας ήταν μια ιδιαίτερα δημοφιλής ιδέα για την οικοδόμηση πίστης στις εταιρείες τεχνολογίας πριν από τον Covid. Ένας τρόπος για να ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους να περνούν περισσότερο χρόνο στο γραφείο… παρά με τις οικογένειές τους.

Αλλά σήμερα, ο Brian Chesky το βλέπει διαφορετικά, είπε: Το να σκέφτεσαι τον χώρο εργασίας σου ως οικογένεια μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο παρακίνησης, αλλά μπορεί επίσης να δυσκολέψει τόσο τα αφεντικά όσο και τους υπαλλήλους να κάνουν τη δουλειά τους.

«Έγραψα αυτό το γράμμα αρκετά γρήγορα», είπε ο Brian Chesky. «Δεν είχα πολύ χρόνο και έτσι έγραψα αυτό που ένιωθα και ήμουν αρκετά συγκινημένος όταν το έγραφα. Και είναι αλήθεια ότι μια εταιρεία δεν είναι οικογένεια. Στην πραγματικότητα, έπρεπε να κάνουμε αυτό το pivot».

«Συνηθίζαμε να αναφερόμαστε στους εαυτούς μας ως οικογένεια και μετά έπρεπε να απολύσουμε ανθρώπους ή θα έπρεπε να φύγουν από την εταιρεία- και δεν απολύετε μέλη της οικογένειάς σας», πρόσθεσε.

Και μετά;

Εάν δεν πρέπει να σκέφτεστε τον χώρο εργασίας σας ως οικογένεια, πώς πρέπει να τον προσεγγίσετε; Ο Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής του Netflix, Reed Hastings, έχει μια απλή απάντηση: Σαν μια επαγγελματική αθλητική ομάδα.

«Θα πρέπει να οργανωθείτε γύρω από αυτή την ιδέα ότι όλοι πρέπει να παλεύουν για τη δουλειά τους κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει στον επαγγελματικό αθλητισμό», είπε στη σειρά συνεντεύξεων «View From The Top» του Πανεπιστημίου Στάνφορντ τον Φεβρουάριο. «Αν πρόκειται να κερδίσετε το Κύπελλο, είναι επειδή έχετε συγκεντρώσει την πιο εκπληκτική ομάδα παικτών που έχουν υπάρξει ποτέ μαζί».

Από την άποψη της ηγεσίας, η οικογενειακή προσέγγιση μπορεί να είναι πρόβλημα όταν πρέπει να επιπλήξεις κάποιον, να επιβάλεις έναν κανόνα ή να κάνεις απολύσεις, είπε ο Mr Netflix.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × five =