Πολλοί λένε οι Οργανισμοί με υψηλές επιδόσεις προσφέρουν στους υπαλλήλους αυτονομία σε όλα τα επίπεδα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Airbnb, Brian Chesky, απορρίπτει κατηγορηματικά αυτό το μοντέλο.
«Αν θέλεις να είσαι αυτόνομος, δημιούργησε τη δική σου εταιρεία», λέει στο αμερικανικό Fortune.
Ο Chesky σημειώνει ότι η φιλοσοφία διαχείρισης του δεν είναι μια αυταρχική προσέγγιση για την ηγεσία, αλλά είναι σίγουρα μια που τον τοποθετεί ως τον απόλυτο λήπτη αποφάσεων σε μια προσπάθεια για τον εξορθολογισμό και την επιτάχυνση των εσωτερικών διαδικασιών.
Κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της Airbnb, ο Chesky λέει ότι είχε στενή γνώση της εταιρείας στο σύνολό της. «Έλεγχα τις λεπτομέρειες. Ήξερα όλα όσα συνέβαιναν», λέει. Καθώς η Airbnb απογειώθηκε, προσέλαβε στελέχη για να βοηθήσουν την εταιρεία να στραφεί στην υπερανάπτυξη. Το αποτέλεσμα ήταν επιζήμιο μακροπρόθεσμα.
«Έκανα όλα αυτά τα πράγματα που όλοι σου λένε να κάνεις, όπως να προσλαμβάνεις σπουδαίους ανθρώπους, να τους δίνεις δύναμη να κάνουν τη δουλειά τους, να τους δίνεις χώρο, και τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά», εξηγεί. Ένιωθε πολύ μακριά από τις λεπτομέρειες της εταιρίας.
Αλλά στην αρχή όλο αυτό δεν λειτουργούσε αρνητικά. Στην πραγματικότητα, ο Chesky αναγνωρίζει ότι μέσα στο 2015, η εταιρεία πήγαινε… σαν διαστημικός πύραυλος. Το 2016, ωστόσο, άρχισε να κλονίζεται. «Άρχισα να νιώθω ότι δεν ήξερα τι έκανα», λέει ο CEO. Σε αντίθεση με το να είναι ιδρυτής, σημείωσε, «κανείς δεν γεννιέται καλός διευθύνων σύμβουλος. Είναι μια τόσο μη διαισθητική δουλειά». Μέχρι τα τέλη του 2019, η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε και το κόστος αυξανόταν. Ο CEO θυμάται έναν υπάλληλο να γκρινιάζει για τις πολλές ώρες εργασίας του με αντάλλαγμα… χαμηλές αποδόσεις παραγωγικότητας. Μέχρι το 2020, η εταιρία είχε, από πολλές απόψεις, καταρρεύσει χάρη στην πανδημία. «Ξαφνικά, είναι τέλη Ιανουαρίου, και είμαι σε μια συνάντηση, και λένε, ‘Οι κινεζικές μας μπίζνες μειώθηκαν κατά 80%», θυμάται. «Οκτώ εβδομάδες αργότερα, όλοι μιλούσαν για αυτό και χάσαμε το 80% των δουλειών μας παγκοσμίως». Παρομοιάζει αυτό το σενάριο με οδήγηση 100 μίλια/ώρα και στη συνέχεια να πατάς… φρένο. Η Airbnb μετατράπηκε από μια από τις πιο καυτές εταιρίες που μπήκε στο Χρηματιστήριο, σε μια επιχείρηση σαν πολλές άλλες, με τους δημοριογράφους να ρωτούν: «Είναι αυτό το τέλος;»
Δεν ήταν. Όπως είπε κάποτε ο τρίτος διευθύνων σύμβουλος της Intel, ο Andy Grove:
—Μια κρίση καταστρέφει τις κακές εταιρείες
—Οι καλές εταιρείες επιβιώνουν από μια κρίση
—Μια κρίση καθορίζει τις μεγάλες εταιρείες
Ο Chesky ήταν αποφασισμένος να κάνει την Airbnb να βαδίσει στο τρίτο σενάριο. «Είπα ότι αυτή θα είναι η καθοριστική μας στιγμή… Θα γίνουμε αυτός ο πραγματικά ελίτ Οργανισμός όπου όχι μόνο εγώ θα είμαι στις λεπτομέρειες, αλλά θα είμαστε όλοι στις λεπτομέρειες».
Του έγινε η ερώτηση: Εάν προσλαμβάνετε σπουδαίους ανθρώπους, δεν θα έπρεπε να αισθάνονται εξουσιοδοτημένοι να κάνουν τη δουλειά τους με χειραφετημένο τρόπο;
«Πώς ξέρεις ότι είναι σπουδαίοι αν δεν τσεκάρεις τις λεπτομέρειες;» ρώτησε: «Η μεγάλη ηγεσία είναι παρουσία, όχι απουσία».
Ομολογουμένως, τρία χρόνια μετά την πανδημία, η Airbnb κέρδισε μια θέση στο Fortune 500. Η εταιρεία έφτασε στο Νο. 450 με έσοδα 8,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένα κατά 40,2% σε ετήσια βάση, και ανέφερε την πρώτη της κερδοφορία σε έτος το 2022, με 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Η εταιρεία μετατράπηκε από μία εταιρία που είχε απώλεια χρημάτων σε μια από τις πιο κερδοφόρες εταιρείες σε όλη τη Silicon Valley», λέει ο CEO. «Έχουμε κάνει πάνω από 500 βελτιώσεις στο προϊόν μόνο μέσα σε τρία χρόνια, και το πιο σημαντικό, [κατά τη διάρκεια] των επόμενων δύο ετών, θα λανσάρουμε νέα προϊόντα και υπηρεσίες».