Μια νέα ζωή στη Θεσσαλονίκη, ως επενδυτής πλέον, θα ξεκινήσει ο Τούρκος καθηγητής Ταλχά Σαρίογλου που διέφυγε στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα που βύθισε σε πολιτική κρίση τη γειτονική χώρα τον Ιούλιο του 2016.
Στον κ. Σαρίογλου, χορηγήθηκε πριν από μερικές ημέρες άδεια διαμονής και σχεδιάζει να αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα, στον χώρο του τουρισμού.
Ο άνδρας εργαζόταν ως διευθυντικό στέλεχος σε Πανεπιστήμιο της Τουρκίας όταν ξέσπασε η αναταραχή, τα ξημερώματα της 16ης Ιουλίου. Από την πρώτη στιγμή ήξερε ότι εάν παραμείνει στη χώρα του, τον περιμένει πολυετής φυλάκιση καθώς το ακαδημαϊκό ίδρυμα όπου εργαζόταν ανήκει στη σφαίρα επιρροής του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος από στενός συνεργάτης του Ερντογάν έχει εξελιχθεί σε ορκισμένο εχθρό του.
Στον καθηγητή, όπως και σε πλήθος άλλων ακαδημαϊκών ασκήθηκε δίωξη, με την κατηγορία ότι μιλούσε σε ακροατήρια για τις πολιτικές απόψεις του Γκιουλέν και κατηύθυνε τα πλήθη με πολιτικό λόγο.
Όταν ξεκίνησαν οι μαζικές συλλήψεις στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων από το καθεστώς Ερντογάν, ο άνδρας αρχικά κρύφτηκε και, μετά από μερικούς μήνες, πέρασε μαζί με την οικογένειά του από τον Έβρο και διέφυγε στην Ελλάδα.
«Φεύγοντας από την Τουρκία ένιωθα τρομερή χαρά της απελευθέρωσης από το χέρι ενός σκληρού, τρομερού δικτάτορα», δήλωσε ο ίδιος στη Voria.gr και πρόσθεσε: «Υπήρχε πικρία που άφηνα πίσω την οικογένεια μου, τους φίλους μου, τους αδελφούς μου και τους αγαπημένους μου».
Ο καθηγητής στη συνέχεια συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές, υπέβαλε αίτημα ασύλου και αφέθηκε ελεύθερος με το σχετικό υπηρεσιακό σημείωμα. «Το πρώτο πράγμα που μου είπαν στο αστυνομικό τμήμα της Ελλάδας είναι: “Δεν υπάρχει τίποτα να φοβάσαι, δεν θέλω να σε επιστρέψουμε”», περιγράφει ο ίδιος.
«Μας έκανε πολύ χαρούμενους το να μας ρωτήσουν αν θέλουμε κάτι αν χρειαζόμαστε φαγητό και νερό. Ακόμα τη φιλία, την ειλικρίνεια και τη φιλοξενία που είδαμε από τον ελληνικό λαό δεν την είδαμε ούτε από τους γείτονές μας στην Τουρκία», αναφέρει.
Τον Φεβρουάριο του 2018 κλήθηκε για συνέντευξη από το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Θεσσαλονίκης. Εκεί, με τη βοήθεια των συνηγόρων του, απέδειξε ότι στην Τουρκία ήταν πολιτικά διωκόμενος. Ύστερα από πέντε μήνες, η αρμόδια υπηρεσία αποφάσισε τη χορήγηση άδειας διαμονής στον άνδρα ως Δικαιούχο Διεθνούς Προστασίας.
«Αποδείξαμε ότι ο κ. Σαρίογλου διωκόταν μόνο για τις πολιτικές του απόψεις, χωρίς να έχει προβεί σε καμία βίαιη πράξη», δήλωσε στη Voria.gr ο συνήγορός του, ποινικολόγος, Θοδωρής Καραγιάννης. Όπως τόνισε ο ίδιος, «ακριβώς οι περιπτώσεις σαν και αυτή είναι που χρήζουν την προστασία του ασύλου. Ο πελάτης μου διώχθηκε για το ότι δεν συμφωνεί με τις ακραίες και φασιστικές πρακτικές του Ερντογάν».
Έτσι, μαζί με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του, ο άνδρας σχεδιάζει πια να ζήσει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη μαζί με τη σύζυγο και τα δύο παιδιά του, ηλικίας 15 και 7 ετών που ήδη φοιτούν σε ελληνικό σχολείο. Μάλιστα, ξεκινά να αναπτύσσει επιχειρηματική δραστηριότητα στον χώρο του τουρισμού, αγοράζοντας ακίνητα για να τα μισθώνει στη συνέχεια ως καταλύματα μέσω AirBnb. Ο ίδιος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, σε δεύτερο χρόνο, να επεκτείνει τις δραστηριότητές του και σε περισσότερο τουριστικές περιοχές.
Ο καθηγητής υποστηρίζει ότι «αν μπορεί να αναπτυχθεί ένα μοντέλο τακτικού εισοδήματος στην Ελλάδα είναι σίγουρα μια βιώσιμη χώρα». Σύμφωνα με τον ίδιο, όσοι παίρνουν έγκριση αιτήματος ασύλου πρέπει να τους παρέχονται προγράμματα κινήτρων και σχέδια έτσι ώστε να ενθαρυνθούν να δημιουργήσουν εμπορικές επιχειρήσεις και για επενδύσεις. «Απαιτείται καθοδήγηση για την αξιολόγηση των ευκαιριών κατάρτισης», τονίζει.
Πάντως, ο καθηγητής δεν αποτελεί τη μοναδική αλλά μία από τις πολλές περιπτώσεις πολιτικά διωκώμενων από το καθεστώς Ερντογάν που βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη, στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, η διαδικασία για τη χορήγηση ασύλου καθυστερεί πολύ περισσότερο από το διάστημα που χρειάστηκε για τον κ. Σαρίογλου, με αποτέλεσμα αρκετοί διωκώμενοι με τις οικογένειές τους να παραμένουν για αρκετό καιρό σε καθεστώς «ομηρίας».