αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ 38χρονος δισεκατομμυριούχος που ξεκίνησε με ένα δάνειο 500 δολαρίων από τον πατέρα του

Ο 38χρονος δισεκατομμυριούχος που ξεκίνησε με ένα δάνειο 500 δολαρίων από τον πατέρα του

Μπορεί να είναι μόλις 38 ετών, ωστόσο ο Div Turakhia εργάζεται ασταμάτητα για περίπου δύο δεκαετίες. Ο ίδιος έγινε ένας από τους νεότερους αυτοδημιούργητους δισεκατομμυριούχους της Ινδίας πριν από λίγα χρόνια, μετά την πώληση της ad-tech startup, Media.net, σε μία κοινοπραξία με επικεφαλής την Κινεζική Beijing Miteno Communication Technology, προς 900 εκατ. δολάρια.

Αυτή δεν ήταν καν η πρώτη «μεγάλη ημέρα πληρωμής» του Turakhia. Αυτός και ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Bhavin, ίδρυσαν επίσης την Directi Group, μια εταιρεία χαρτοφυλακίου, με ένα χαρτοφυλάκιο τεχνολογικών επιχειρήσεων – όπως ο καταχωρητής για domains, Radix, και η διεθνής εφαρμογή φωνητικών κλήσεων Ringo – που έχει 250 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια έσοδα, σύμφωνα με την εταιρεία.

Πως ξεκίνησαν όλα; Το 1998, οι Div και Bhavin Turakhia ίδρυσαν την Directi ως επιχείρηση web-hosting από το σπίτι των γονιών τους στη Βομβάη, όταν ήταν μόλις 16 και 18 ετών, αντίστοιχα. Ξεκίνησαν την εταιρεία με ένα δάνειο μόλις 500 δολαρίων από τον πατέρα τους, και μέσα σε τέσσερα χρόνια, η νεογέννητη επιχείρησή τους είχε ήδη έσοδα 1 εκατομμυρίου δολαρίων, όπως έλεγε το 2018 ο Div Turakhia στο CNBC.

Ήταν εύκολο να πάρουν το δάνειο από τον πατέρα τους, παρόλο που αυτά τα χρήματα δεν περίσσευαν από την οικογένεια. «Δεν ρώτησε καν τίποτα. Και δεν είχε πολλά χρήματα στην άκρη. Είχε απλά την οπτική ‘κάνεις κάτι που μπορεί να δουλέψει. Αλλά και να μην δουλέψει είναι οκ’», λέει ο Div Turakhia αναφερόμενος στον πατέρα του.

Στην πραγματικότητα, αυτή η υποστηρικτική απάντηση από τον πατέρα τους εξακολουθεί να είναι μία από τις καλύτερες συμβουλές που έχει λάβει ποτέ ο Div, όπως παραδέχεται ο ίδιος σήμερα.

«Αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι, δοκιμάστε οτιδήποτε, και είναι ΟΚ να αποτύχετε», λέει ο 38χρονος δισεκατομμυριούχος.

Τα δύο αδέρφια ξεκίνησαν να βγάζουν καλά χρήματα σε νεαρή ηλικία, ενώ το project τους αναπτυσσόταν. Παρά το γεγονός ότι άρχισαν να κερδίζουν τόσα πολλά χρήματα σε τόσο μικρή ηλικία όμως, ο Div λέει ότι αυτός και ο αδερφός του επένδυαν κυρίως τα κέρδη τους πίσω στην επιχείρηση.

Μόλις τα χρήματα έγιναν περισσότερα και θεώρησαν ότι πλέον πατάνε καλά στα πόδια τους, έκαναν βέβαια και μερικές… καλές αγορές. «Προφανώς αγοράζεις όλα τα πράγματα που αγοράζουν όλοι αρχικά», παραδέχεται ο Div, σημειώνοντας ότι αυτός και ο αδελφός του αγόρασαν μαζί το πρώτο τους αυτοκίνητο όταν ήταν περίπου 17 ετών. Δεν ήταν κάτι φανταχτερό, ένα μικρό Hyundai Santro. Αλλά «ήμασταν τόσο περήφανοι που μπορούσαμε να το αγοράσουμε», λέει ο Div.

«Και μετά αγοράσαμε στον μπαμπά μου το πρώτο του αυτοκίνητο και νιώθαμε πολύ τυχεροί που μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό», εξηγεί ο Div. Πρόκειται άλλωστε για τον άνθρωπο που τους είχε δώσει εκείνο το αρχικό δάνειο.

Οι δύο πετυχημένοι πλέον επιχειρηματίες, δεν μεγάλωσαν μέσα στα πλούτη, όπως αποκαλύπτουν στο CNBC. «Δεν μεγαλώσαμε καθόλου ως πλούσιοι», λέει ο Div.

Η οικογένειά μετακόμισε στη Βομβάη όταν αυτός ήταν μικρό παιδί. Και όλοι ζούσαν για λίγο καιρό με τον θείο του σε ένα μικρό διαμέρισμα. «Ζούσαμε οκτώ από εμάς σε ένα διαμέρισμα, με ένα υπνοδωμάτιο», λέει ο Div.

«Λοιπόν, δεν μεγαλώσαμε ως πλούσιοι, αλλά ο μπαμπάς μου επένδυσε σε εμάς» τονίζει.

Σήμερα ο Bhavin παραμένει CEO της Directi. Με τα δύο αδέρφια να διοικούν από κοινού την εταιρία. Και πάντα σχεδιάζουν τις επόμενες επενδύσεις τους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × one =