αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ 28χρονος Έλληνας που συμμετέχει σε μια startup για την καταπολέμηση της νοθείας σε ελληνικά προϊόντα

Ο 28χρονος Έλληνας που συμμετέχει σε μια startup για την καταπολέμηση της νοθείας σε ελληνικά προϊόντα

Νομική Αθηνών, μεταπτυχιακά στο Λονδίνο, τραπεζικό δίκαιο. Όλα αυτά μέχρι το 2018, όταν και μπήκε η επιχειρηματικότητα και η BioCoS για τα καλά στη ζωή του Άγι Καρζή.  

Ο Άγις αποφάσισε να συνεργαστεί με τον Θοδωρή Σωτηρίου και τους Αθανασία-Μαρία Δούρου και Στέλιο Αρχοντάκη στην BioCoS, μια start up βιοτεχνολογίας για την καταπολέμηση της νοθείας. Επίκεντρό της η ανάδειξη του πλούτου της Ελλάδας σε φυσικά προϊόντα και έρευνα αιχμής.

Ειδικότερα, όπως διαβάζουμε στο Capital.gr, η  BioCoS χρησιμοποιεί την πληροφορία του γενετικού κώδικα (DNA) για να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες νοθείας σε προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, αλλά και για να προσφέρει ιχνηλασιμότητα από το χωράφι στο ράφι. Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί βασίζεται σε έναν καινοτόμο αλγόριθμο (True-Plant BioCoS) ικανό να εξάγει βιοδείκτες (στοιχεία DNA που υπάρχουν στο γονιδίωμα), με σκοπό να διακρίνει τις ποικιλίες ελιάς που υπάρχουν σε μια φιάλη ελαιολάδου. Ωστόσο, η εφαρμογή της BioCoS εκτείνεται και πέραν του ελαιόλαδου, σε προϊόντα όπως το αλεύρι, ο κρόκος Κοζάνης, ο καφές, οι παθογόνοι ιοί στα τρόφιμα κ.ά. 

Τα θετικά αποτελέσματα για την BioCoS ήρθαν άμεσα: επιλογή στο Accelerate Greece και νίκη στο Eureka Fest στην Καλιφόρνια. Από τότε η BioCoS μεγάλωσε, συνέχισε να κερδίζει διακρίσεις, πολλαπλασίασε τους πελάτες της και εκπροσωπεί σταθερά την Ελλάδα στα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα βιοτεχνολογίας. 

Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2020, η BioCoS έλαβε χρηματοδότηση από την ΕΕ με τα H2020 SME Instrument Phase 1 και H2020-SU-SEC, οργάνωσε το νέο της εργαστήριο και έκλεισε συνεργασίες με μεγάλους παραγωγούς και διανομείς ελαιολάδου.

Και όπως αναφέρει ο Άγις ένιωσε υπερήφανος για την προσπάθειά τους όταν φέτος, εν μέσω της κρίσης COVID-19, η BioCoS κατάφερε να διπλασιάσει το μέγεθός της και να προσφέρει σε νέους επιστήμονες ποιοτικές θέσεις εργασίας στην ερευνητική βάση της εταιρείας, στα Χανιά. Όλα αυτά, η BioCoS τα έχει καταφέρει χωρίς να δημιουργήσει χρέη, με μηδενικό τραπεζικό δανεισμό ή συμμετοχή από επενδυτικά funds.

Παράλληλα με τη BioCoS, ο Άγις είναι μέλος του ΔΣΑ, υποψήφιος διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο της Louvain του Βελγίου με αντικείμενο το δίκαιο και τη συμπεριφορική επιστήμη (behavioural science), ενώ εργάζεται και στην επενδυτική τράπεζα JP Morgan στο Λονδίνο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five + 20 =