αρχικηVIRALΟ 22χρονος πρόσφυγας από το Πακιστάν που κατάφερε να μπει στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Ο 22χρονος πρόσφυγας από το Πακιστάν που κατάφερε να μπει στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Ο 22χρονος Τάχα από το Πακιστάν, είναι ο άνθρωπος που έχοντας αφήσει πίσω του μια δύσκολη πορεία, κατάφερε να περάσει στο Πανεπιστήμιο και σήμερα να απολαμβάνει τους καρπούς της προσπάθειάς του. Με καταγωγή από το Λαχόρ του Πακιστάν, μετά από στάσεις σε Ιράν και Τουρκία, έφτασε το 2017 με βάρκα στα νότια των Χανίων και ως ανήλικος τότε, έζησε για ένα διάστημα στη δομή φιλοξενίας ανηλίκων στα Ανώγεια. Με την ενηλικίωσή του εντάχθηκε στο πρόγραμμα ESTIA και η πρώτη του κίνηση ήταν να ξεκινήσει τη φοίτηση στην πρώτη τάξη του λυκείου, στο εσπερινό ΕΠΑΛ Ηρακλείου.

«Έκανα μαθήματα ελληνικών στα Ανώγεια, οπότε το να φοιτήσω στο σχολείο ήταν η μεγάλη μου επιθυμία» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τάχα που είναι πλέον φοιτητής στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στο Ηράκλειο.

Η εμπειρία του στο σχολείο όπως εξηγεί ήταν πολύ καλή. «Οι καθηγητές και οι συμμαθητές ήταν πολύ υποστηρικτικοί. Με αποδέχθηκαν εύκολα και με χαρά και η σχολική κοινότητα το ίδιο» εξηγεί, αν και η προσπάθεια έκρυβε πολύ συχνά αρκετές δυσκολίες.

«Διάβαζα ξανά και ξανά. Διάβαζα μόνος μου, οι καθηγητές μου από το ΕΠΑΛ μας βοηθούσαν στις επαναλήψεις, δεν έκανα ιδιαίτερα ή φροντιστήριο. Ήθελα ησυχία στο διάβασμα, και ταυτόχρονα έπρεπε να δουλέψω για να ζω. Καμιά φορά έλεγα ότι δε μπορώ να πάω δουλειά γιατί είχα να κάνω επανάληψη. Αυτό που με βοήθησε παραπάνω ήταν η στήριξη από τους καθηγητές. Όταν κάποιος σε σπρώχνει, σου δίνει ελπίδα, τότε βρίσκεις δύναμη να πετύχεις τους στόχους σου, δεν είσαι απογοητευμένος πια», εξηγεί ο Τάχα, που δεν διστάζει να πει ότι νιώθει το Ηράκλειο σαν την πόλη του, καθώς όπως συμπληρώνει η αγάπη που έχει πάρει δεν τον άφησε ποτέ να νιώσει ότι είναι σε μια ξένη χώρα. «Θα ήθελα να ζήσω εδώ γιατί το στενό δέσιμο με την κοινότητα, το πανεπιστήμιο, μου δίνουν ελπίδα για μια καλή ζωή και τώρα και στο μέλλον».

Πρώτη του επιλογή ήταν η ιατρική όμως απαιτούσε όπως εξηγεί πολύ διάβασμα και χρόνο που λόγω εργασίας δεν μπορούσε να διαθέσει. Η σχολή που πέρασε ήταν η δεύτερη επιλογή του. «Την επέλεξα γιατί από όταν ήμουν μικρός ήθελα να φτιάχνω πράγματα, να ανοίγω τα μηχανήματα και να βλέπω πώς λειτουργούν», είπε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, καλώντας όσους νιώθουν εν μέσω της προσπάθειας να χάνουν τις δυνάμεις τους, να μην εγκαταλείπουν.

«Το να πετύχεις το οτιδήποτε δεν είναι εύκολο, οπότε πρέπει να δουλέψουμε σκληρά με υπομονή, και να μην ξεχνάμε τους στόχους μας. Μια μέρα θα δούμε ότι η σκληρή προσπάθεια μας θα έχει καλό αποτέλεσμα» ανέφερε ο Τάχα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × three =