αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ 21χρονος Έλληνας που βρήκε έναν… θησαυρό στα απόβλητα του καφέ

Ο 21χρονος Έλληνας που βρήκε έναν… θησαυρό στα απόβλητα του καφέ

Έναν θησαυρό στα… σκουπίδια, και συγκεκριµένα στους περίπου 6 εκατοµµύρια τόνους αποβλήτων καφέ που υπολογίζεται ότι απορρίπτονται κάθε χρόνο, ανακάλυψε ο 21χρονος Μάριος Βλαχογιάννης. Η νεοσυσταθείσα (ιδρύθηκε το 2019) Coffe-eco, στην οποία ο Μάριος είναι συνιδρυτής, στοχεύει στην αξιοποίηση των οργανικών υπολειµµάτων του καφέ προκειµένου να αποσπάσει από αυτά θρεπτικές ουσίες που συµβάλλουν στην καλή υγεία του ανθρώπου και χρησιµοποιούνται εκτενώς από βιοµηχανίες τροφίµων και καλλυντικών.

Η άµεση απόρριψη των αποβλήτων στο περιβάλλον καθίσταται καταστρεπτική λόγω του υψηλού οργανικού τους φορτίου και της παρουσίας τοξικών για τα φυτά ενώσεων, όπως η καφεΐνη και οι τανίνες, ενώ η καύση αυτών ενισχύει την ατµοσφαιρική ρύπανση. Όµως αυτά τα οργανικά υπολείµµατα κρύβουν τον θησαυρό που ακούει στο όνοµα πολυφαινόλες. Αυτές επιχειρεί να αποµονώσει και να διαχωρίσει η Coffe-eco, δηµιουργώντας ένα πλήρως αντιοξειδωτικό προϊόν µε πάρα πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου.

Όπως αναφέρει η ελληνική έκδοση του Forbes, μέχρι στιγµής η Coffe-eco έχει συνάψει συνεργασία µε τη Nestle Hellas, η οποία αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη, µε εταιρείες οι οποίες θα αγοράζουν το τελικό προϊόν για να το εντάξουν στα προϊόντα τους (όπως µέλι, γιαούρτι, χυµούς κ.ά.), όπως και µε µια εταιρεία ενέργειας η οποία θα παίρνει τα παραπροϊόντα και θα τα µετατρέπει σε βιοµάζα και στη συνέχεια σε ενέργεια.

Πέραν των πολλαπλών βραβεύσεων και διακρίσεων, η Coffe-eco έχει αποσπάσει κεφάλαιο 20.000 ευρώ από επενδυτή-άγγελο, ενώ αναµένει και χρηµατοδότηση από την περιφέρεια µε στόχο τη δηµιουργία πιλοτικής µονάδας.

Σε ό,τι αφορά τον Μάριο, ο οποίος έχει να επιδείξει έντονη εθελοντική δράση, στα άµεσα σχέδιά του περιλαµβάνεται και η δηµιουργία ενός µη κερδοσκοπικού οργανισµού για χηµικούς µηχανικούς.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 + 16 =