αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟ Όμιλος Μεταξά, το fast track και η τουριστική επένδυση των 150 εκατ. ευρώ στην Κρήτη

Ο Όμιλος Μεταξά, το fast track και η τουριστική επένδυση των 150 εκατ. ευρώ στην Κρήτη

Mε ιστορία 43 ετών στον ελληνικό τουρισμό, ο όμιλος Μεταξά υλοποιεί ένα επενδυτικό πλάνο 15ετίας συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ, σχεδιάζοντας να εντάξει το αμέσως προσεχές διάστημα μία επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ στην Κρήτη στις διαδικασίες του fast track, την ίδια στιγμή, όμως, που στη Σαντορίνη αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια τα συνεχή «μπλόκα» από πλευράς δήμου και Πολεοδομίας για τη νέα 5άστερη μονάδα των 11 εκατ. ευρώ σε ιδιόκτητη έκταση στη Βλυχάδα.

Fast track στην Κρήτη

Πέραν πάντως της Σαντορίνης, η εταιρεία έχει υποβάλει πρόταση στο Enterprise Greece για επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ενταχθεί στις διαδικασίες fast track, με τη συζήτηση στο διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού να έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα. Το αίτημα της εταιρίας «Amberland A.E.» αφορά τουριστική επένδυση η οποία στοχεύει στην δημιουργία σύνθετου τουριστικού καταλύματος με την ονομασία “ CAPE THOLOS LUXURY RESORT ” στην περιοχή «Θόλος – Χυλόφτες – Σχοινιάς» Καβουσίου, στο δήμο Ιεράπετρας. Η επένδυση, σε ιδιόκτητη έκταση 1.200 στρεμμάτων, περιλαμβάνει στην πρώτη Ζώνη χρήση «Παραθεριστικού – Τουριστικού Χωριού» και στη δεύτερη Ζώνη χρήση «Τουρισμού – Αναψυχής», με υποδομές σύνθετου τουριστικού καταλύματος και καταφυγίου τουριστικών σκαφών». Από το σύνολο των 1.200 στρεμμάτων, η δόμηση αφορά το 4,8% της έκτασης, για τη δημιουργία δύο ξενοδοχειακών μονάδων 300 κλινών έκαστη και 208 κατοικιών.

To μεγάλο project της Σαντορίνης

Η ιστορία τoυ έργου στη Σαντορίνη- για την οποία έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση το τελευταίο διάστημα σχετικά με τις αντοχές και τις υποδομές του νησιού για κατοίκους και τουρίστες, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες της απόλυτης αιχμής – ξεκινά το 2009, έτος κατά το οποίο η Υπηρεσία Δόμησης του δήμου Θήρας χορήγησε την υπ’ αριθ. 173/2009 οικοδομική άδεια για την ανέγερση της νέας boutique μονάδας. Από τότε μέχρι σήμερα επενδυτής και δήμος βρίσκονται σε… πόλεμο, ο οποίος έχει φθάσει μέχρι και σε αναφορά- καταγγελία από τον όμιλο Μεταξά προς τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης καθώς και σε μηνυτήριες αναφορές σε βάρος του δημάρχου Θήρας, ως ηθικού αυτουργού και του Αναπληρωτή Προϊσταμένου της ΥΔΟΜ Θήρας ως φυσικού αυτουργού για τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων.

Η άδεια του 2009 έχει ανακληθεί κι έχει χορηγηθεί εκ νέου τρεις φορές, με τον όμιλο να υποστηρίζει ότι αυτό έχει γίνει «με σειρά παράνομων και άνευ ουσιαστικής αιτιολογίας ενεργειών, όπως έχει αποφανθεί επανειλημμένως η ελληνική Δικαιοσύνη. Ο όμιλος, αντί να υλοποιεί το επενδυτικό του σχέδιο είναι υποχρεωμένος να δίνει έναν μακροχρόνιο και κοστοβόρο νομικό αγώνα κάνοντας χρήση όλων των διαθέσιμων ένδικων μέσων». Μάλιστα, στις αρχές της εβδομάδας υπήρξε εκ νέου από το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων ομόφωνη απόφαση επανέκδοσης της άδειας.

Από την πλευρά του, ο δήμος Σαντορίνης έχει επικαλεστεί κυρίως περιβαλλοντικά θέματα, σε μία ευρύτερη περιοχή φυσικής ομορφιάς με εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς, την ίδια στιγμή που εντός κι εκτός του νησιού έχει ανοίξει η συζήτηση περί αντοχών του προορισμού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, πυκνότητας δόμησης και ισοζυγίου «αγροτικής» γης. Ο επενδυτής, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι το έργο βρίσκεται στη Ζώνη ΙΙΙ, όπου επιτρέπεται η ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων- κι όχι στη Ζώνη Ι όπως έχει υποστηρίξει στο παρελθόν ο δήμος, ενώ το έργο θα υλοποιηθεί με «απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και την τοπική παράδοση και αναμένεται να τονώσει σημαντικά την τοπική οικονομία και απασχόληση».

Ποιος είναι ο όμιλος Μεταξά

Ο όμιλος Μεταξά, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλος τον κ. Ανδρέα Μεταξά, έχει στο χαρτοφυλάκιό του στην Κρήτη, τα Creta Maris Hotel και ΤUI Magic Life Candia Maris καθώς και το συνεδριακό κέντρο Creta. Επιπλέον στην Οία της Σαντορίνης λειτουργεί το Santo Maris Oia Luxury Suites & Spa. O όμιλος συνολικά απασχολεί 600 εργαζομένους και το 2018 φιλοξένησε στις μονάδες του πάνω από 168 χιλιάδες επισκέπτες.

Η ιστορία ξεκινάει πίσω στο 1975, όταν ο αείμνηστος Νικόλαος Μεταξάς αποφάσισε να επενδύσει στη δημιουργία ποιοτικών τουριστικών καταλυμάτων. Από το Μάιο του 2016 στο χαρτοφυλάκιο του ομίλου προστέθηκε το νεόδμητο ξενοδοχείο 50 δωματίων Santo Maris Oia Luxury Suites & Spa στην Οία της Σαντορίνης, το οποίο είναι και το πρώτο πιστοποιημένο boutique hotel στη χώρα από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας. «Το ξενοδοχείο, το οποίο προσελκύει επισκέπτες υψηλού εισοδήματος συνεισφέροντας θετικά σε ένα μεγάλο ζητούμενο για τον ελληνικό τουρισμό, έχει χτιστεί με σεβασμό προς το περιβάλλον και το φυσικό τοπίο της Σαντορίνης, έχοντας πάντα στον πυρήνα της φιλοσοφίας του τη βιώσιμη ανάπτυξη», αναφέρουν οι επιτελείς του.

Πηγή: Newmoney.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten − 8 =