αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Ο χρόνος είναι πολύτιμος»: 4+1 χρήσιμα μαθήματα που πρέπει να μάθεις πριν τα 35 σου

«Ο χρόνος είναι πολύτιμος»: 4+1 χρήσιμα μαθήματα που πρέπει να μάθεις πριν τα 35 σου

Εκεί κάπου στα 35 μας, οι άνθρωποι περιμένουν από εμάς να τα έχουμε καταλάβει όλα. Να έχουμε πάρει όλα τα χρήσιμα μαθήματα της ζωής. Αυτό συνήθως δεν συμβαίνει. Όσο ζούμε μαθαίνουμε, και πάντα υπάρχει κάτι νέο να ανακαλύψουμε.

Είναι όμως χρήσιμο να έχεις κατανοήσει μερικά βασικά μαθήματα μέχρι εκείνη τη φάση της ζωής σου. Είναι αυτά που θα σε βοηθήσουν να εξελιχθείς και να μπεις δυναμικά στο… πιο σοβαρό κομμάτι της ζωής σου. Τα ανέμελα 20s έχουν περάσει άλλωστε. Και είναι καλύτερο να αποφύγεις μερικά λάθη. Εδώ είναι 5 χρήσιμα μαθήματα που πρέπει να έχεις μάθει ως τα 35 σου.

1#Εσύ καθορίζεις την επιτυχία σου. Για μερικούς, επιτυχία είναι να ταξιδεύουν στις Μπαχάμες όσο συχνά θα ήθελαν. Για άλλους θα μπορούσε να είναι να ζουν στο Παρίσι με την οικογένειά τους, να οδηγούν ένα πολυτελές σπορ αυτοκίνητο ως στη δουλειά ή απλά να κερδίζουν αρκετά για να ζήσουν μια ζωή χωρίς άγχος. ‘Η μπορεί να ονειρεύεσαι να δημιουργήσεις μια μεγάλη προσωπική βιβλιοθήκη. Λόγω των social media είναι εύκολο να πιστέψουμε ότι υπάρχει μόνο ένα είδος επιτυχίας (το οικονομικό είδος). Αλλά κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και έχει διαφορετικό ορισμό για την επιτυχία. Καθόρισε τι σημαίνει επιτυχία για εσένα και δράσε για να φτάσεις ως εκεί.

2# Τι πιστεύουν οι άλλοι για εσένα δεν έχει σημασία. Όταν μεγαλώνουμε, ανησυχούμε συχνά για το αν μας συμπαθούν οι άλλοι άνθρωποι. Κατά βάθος, όλοι έχουμε μια βασική επιθυμία να είμαστε αρεστοί και αποδεκτοί. Αλλάζουμε συχνά τον τρόπο που ντυνόμαστε και τον τρόπο που μιλάμε για να ευχαριστήσουμε τους άλλους. Αλλά αυτό γίνεται κουραστικό. Στην πραγματικότητα, το τι πιστεύουν οι άλλοι για εσένα δεν έχει σημασία. Κανείς δεν ενδιαφέρεται για εσένα, όσο εσύ για τον εαυτό σου. Μην σπαταλάς χρόνο ανησυχώντας για το τι σκέφτονται οι άλλοι. Κάνε τις δικές σου επιλογές.

3# Η αποτυχία είναι μέσα στο παιχνίδι. Υπάρχει ένα ρητό που λέει: «Αν δεν αποτύχατε ποτέ, δεν δοκιμάσατε ποτέ κάτι καινούργιο». Η αποτυχία έρχεται με διαφορετικές μορφές, αλλά ποτέ δεν έχει ευχάριστη γεύση. Όσο εκφοβιστική κι αν είναι η αποτυχία όμως, δεν είναι το σημαντικότερο point. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να σταθείς ξανά στα πόδια σου και να γίνεις καλύτερος από ότι ήσουν χτες. Παίρνοντας και τα χρήσιμα μαθήματα από κάθε αποτυχία.

4# Είναι ΟΚ να λες «όχι». Τα «όχι» είναι απαραίτητα στη δουλειά και στη ζωή μας γενικότερα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Steve Jobs πίστευε ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από τα «όχι». Τα «όχι» σου δίνουν το περιθώριο να μην κάνεις πράγματα που δεν θες, ενώ παράλληλα σου ανοίγουν χώρο για να εστιάσεις στα σημαντικά. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα ταυτόχρονα. Μόνο αν πεις κάποια «όχι» θα μπορέσεις να επικεντρωθείς εκεί που πρέπει, θα είσαι αποτελεσματικός και θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να φτάσεις σε μια μεγάλη επιτυχία.

5# Ο χρόνος είναι πολύτιμος. Ένα είναι σίγουρο σε αυτή τη ζωή: Όσο χρόνο ξοδέψεις, δεν μπορείς μετά… να τον πάρεις πίσω. Ούτε μπορείς να αγοράσεις χρόνο. Σπαταλάμε ώρες βλέποντας επεισόδια μιας σειράς που δεν θα θυμόμαστε ή scrollάρουμε στον άπειρο χώρο των social media. Τίποτα δεν μπορεί όμως φέρει πίσω αυτό το χρόνο. Κάθε δευτερόλεπτο που ξοδεύουμε σε πράγματα που δεν έχουν σημασία, είναι σαν να πετάμε έναν πολύτιμο πόρο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven + 16 =