αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ τύπος ευφυίας που έχουν οι περισσότεροι πετυχημένοι άνθρωποι (και πως να τον καλλιεργήσεις)

Ο τύπος ευφυίας που έχουν οι περισσότεροι πετυχημένοι άνθρωποι (και πως να τον καλλιεργήσεις)

Μπορεί να έχετε ακούσει για το EQ, την συντομογραφία του emotional intelligence (συναισθηματική νοημοσύνη). Και σίγουρα έχετε ακούσει για το IQ. Aλλά πιθανότατα δεν είστε εξοικειωμένοι με το RQ: Relational intelligence ή με απλά λόγια την ικανότητα της καλής διαχείρισης των ανθρώπινων σχέσεων.

Το RQ γίνεται ολοένα και πιο σημαντικό επειδή κάθε τομέας της ζωής μας επηρεάζεται αναπόφευκτα από τους ανθρώπους που έχουμε γύρω μας, όπως σημειώνεται σε άρθρο του CNBC.

Το RQ είναι η ικανότητα να διακρίνουμε αν κάποιος πρέπει να είναι μέρος της ζωής μας και ποια θέση πρέπει να καταλαμβάνει, και στη συνέχεια να τον κατατάξουμε ανάλογα. Σου δίνει επίσης μια εικόνα για το εάν επενδύεις υπερβολική ή πολύ λίγη προσπάθεια και χρόνο σε μια σχέση.

Το πρώτο βήμα είναι να ορίσετε τις σχέσεις σας και υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες που πρέπει να λάβετε υπόψη:

1. Φίλοι

Δεν αναφερόμαστε στις φιλίες που έχουμε, ας πούμε, στη δουλειά, όπου απλώς ανταλλάσσουμε δεξιότητες. Οι σχέσεις που έχουμε με τα άτομα που αποκαλούμε φίλους μας δεν πρέπει να είναι συναλλακτικές. Είναι το μόνο μέρος όπου μπορούμε να είμαστε ο αυθεντικός εαυτός μας. Με φίλους, θα πρέπει να μπορούμε να πούμε: «Αυτός είμαι και δεν χρειάζεται να προσπαθήσω να γίνω κάποιος άλλος».

2. Συνεργάτες

Οι συνεργάτες συχνά μπερδεύονται με φίλους. Αλλά το RQ ενός ατόμου είναι αυτό που του επιτρέπει να αναγνωρίσει τη διαφορά. Κάποιος μπαίνει στην κατηγορία συνεργατών όταν δεν υπάρχει αρκετός χρόνος, ενδιαφέρον ή επιθυμία να αναπτύξετε το είδος της σύνδεσης που απαιτείται για να χτιστεί μία φιλία. Είναι μια σχέση όπου ένα άτομο δεν προτιμά, για οποιονδήποτε λόγο, να εμπλακεί πιο βαθιά με κάποιον άλλο. Ίσως υπάρχει έλλειψη χημείας ή πολύ λίγα κοινά ενδιαφέροντα.

3. Παροχή βοήθειας

Αυτός ο τύπος σχέσης υπάρχει κυρίως για δώσει ένα άτομο βοήθεια ή καθοδήγηση σε ένα άλλο. Ένα βασικό χαρακτηριστικό της κατηγορίας αυτής είναι ότι μπορεί να είναι μια μονόπλευρη ανταλλαγή. Είναι πολύ πιθανό να μην λάβετε κάτι πίσω, από μία τέτοια σκέψη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν ή δεν θα συνεισφέρουν στη ζωή σας. Οι σχέσεις αυτές υπάρχουν κυρίως για να δώσετε σε κάποιον αυτό που μπορεί να έχετε λάβει από κάποιον άλλο.

4. Σύμβουλοι

Οι σύμβουλοι χρησιμεύουν ως μέντορες και προσφέρουν καθοδήγηση σε συγκεκριμένους τομείς της ζωής μας, συνήθως για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Μπορεί να έχουμε επαγγελματίες συμβούλους στους τομείς της σταδιοδρομίας μας ή πνευματικούς συμβούλους που μας δίνουν διορατικότητα, σοφία και κατεύθυνση. Οι σύμβουλοι μας εμποδίζουν να εκτεθούμε άσκοπα σε πράγματα όπως ο πόνος και τα λάθη, αλλά επίσης μας προκαλούν πράγματα που δεν θα είχαν συμβεί χωρίς αυτούς. Μας βοηθούν να πάμε πιο γρήγορα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το RQ για να βελτιώσετε τη ζωή σας

Το επόμενο βήμα είναι να διακρίνετε ποιος είναι στη ζωή σας, ποια κατηγορία καταλαμβάνουν αυτήν τη στιγμή και αν θα έπρεπε πραγματικά να είναι εκεί. Χωρίς αυτό το ξεκαθάρισμα, θα είσαι μόνιμα σε μία σύγχηση. Μερικές ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν να ξεδιαλύνεις το τοπίο.

1. Πού βρίσκομαι στη ζωή; Σκεφτείτε πού βρίσκεστε — συναισθηματικά, πνευματικά, επαγγελματικά και ούτω καθεξής. Εάν δεν μπορείτε να εντοπίσετε που είστε θα είναι δύσκολο να προσδιορίσετε πού θέλετε να φτάσει μια σχέση.

2. Τι χρειάζομαι; Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μου που χρειάζομαι ανθρώπους που απλώς μας αποσυμπιέζουν ευχάριστα. Φυσικά, αυτή δεν είναι όλη η αξία που προσθέτουν, αλλά αυτές είναι οι σχέσεις επιτρέπουν να αποσυνδεθείς π.χ. από ένα περιβάλλον εργασίας που μπορεί να ”καταναλώνει” τα πάντα. Σε αυτή την περίπτωση, μπορείς να πεις: «Χρειάζομαι ανθρώπους που να είναι σε θέση να με βγάλουν από τον ιστό της δουλειάς». Τότε μπορεις να πάρεις αποφάσεις για το πώς θα ευθυγραμμίσεις τις σχέσεις σου.

3. Τι έχω; Εάν δεν παίρνετε αυτό που χρειάζεστε από μια σχέση, γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι δυνατόν να έχετε λάθος ανθρώπους σε λάθος κατηγορίες;

4. Τι πρέπει να κάνω; Χρειάζεται κάποιος να καταταγεί εκ νέου; Μερικές φορές, μπορεί να χρειαστεί να επιδιώξετε μια νέα σχέση ή να κόψετε τους δεσμούς με ένα άτομο.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 3 =