αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΟ τρόπος για να εξαφανίσεις το ιστορικό περιήγησης σε Chrome και Firefox

Ο τρόπος για να εξαφανίσεις το ιστορικό περιήγησης σε Chrome και Firefox

Το ιστορικό περιήγησης [browser history] είναι ένα χαρακτηριστικό που µπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιµο. Δεδοµένου ότι για πολλούς χρήστες το καθηµερινό browsing περιλαµβάνει µεγάλο αριθµό ιστοσελίδων, η διατήρηση ιστορικού στο πλαίσιο του οποίου µπορεί να πραγµατοποιηθεί αναζήτηση, σηµαίνει ότι σχετικά εύκολα γίνεται ο εντοπισµός κάποιας ενδιαφέρουσας σελίδας, που µπορεί ο χρήστης να επισκέφθηκε και να ξέχασε να προσθέσει στα Αγαπηµένα [Favorites]. Επιπλέον, η διεύθυνση των σελίδων που έχει ήδη επισκεφθεί κάποιος κι έχουν καταχωριστεί στο ιστορικό, εµφανίζεται εύκολα µέσω της αυτόµατης συµπλήρωσης [autocomplete – autofill], αρκεί κάποιος να πληκτρολογήσει κάποια σχετική λέξη κλειδί στην µπάρα διευθύνσεων του browser.

Τι γίνεται όµως στην περίπτωση που δεν είναι επιθυµητή η προβολή του ιστορικού περιήγησης σε τρίτους; Είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου µπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο. Για παράδειγµα, µπορεί να βρίσκεστε στη δουλειά σας και να µη θέλετε να γνωρίζουν όλοι ότι επί µία ώρα το πρωί διαβάζατε αθλητικές ειδήσεις αντί να συντάσσετε την αναφορά που σας είχε ζητηθεί. Ή µπορεί να ψάχνατε πληροφορίες για κάποιο ιατρικό ή ψυχολογικό πρόβληµα. Μπορούµε να βρούµε ίσως περισσότερες περιπτώσεις όπου το ιστορικό δηµιουργεί µάλλον προβλήµατα παρά τα επιλύει, οπότε τι επιλογές παρέχονται σε αυτή την περίπτωση;

  • Incognito mode

Πριν επεκταθούµε στον τρόπο µε τον οποίο µπορεί να διαγράψει κάποιος το ιστορικό περιήγησής του ή µέρος αυτού, δεν θα µπορούσαµε να µην αναφερθούµε στον τρόπο µε τον οποίο µπορεί κάποιος να πλοηγηθεί στο Διαδίκτυο χωρίς να καταγράφεται εξαρχής το ιστορικό του. Πρόκειται για την ανώνυµη περιήγηση, η οποία δεν δικαιολογεί πλήρως το όνοµά της, όπως για παράδειγµα συµβαίνει µε πραγµατικά “διακριτικούς” browsers όπως ο Tor, ωστόσο επιτρέπει την περιήγηση χωρίς ίχνη στον υπολογιστή που χρησιµοποιείται τη δεδοµένη στιγµή.

Όπως αναφέρει το Pc Magazine, για να ενεργοποιήσετε το συγκεκριµένο χαρακτηριστικό στον Chrome, κάντε κλικ επάνω δεξιά στο εικονίδιο µε τις τρεις παράλληλες γραµµές και, από το µενού που θα προκύψει, επιλέξτε New incognito window [Νέο παράθυρο ανώνυµης περιήγησης]. Στον Firefox, κάντε ακριβώς το ίδιο κι επιλέξτε New private window [Παράθυρο Ιδιωτικής Περιήγησης].

  • Διαγραφή ιστορικού

Εάν λοιπόν δεν περιηγείστε ανώνυµα, αλλά θέλετε να σβήσετε µέρος ή το σύνολο του ιστορικού σας στον Chrome, πρέπει και πάλι να ανοίξετε το µενού µε τον παραπάνω τρόπο και να µεταβείτε στην επιλογή History [Ιστορικό]. Αφού κάνετε κλικ, θα µεταφερθείτε στη σχετική οθόνη, όπου βρίσκεται η επιλογή που µας ενδιαφέρει [Clear browsing data – Διαγραφή δεδοµένων περιήγησης]. Με ένα κλικ εκεί, θα εµφανίσει ένα παράθυρο, στο οποίο εµφανίζεται η δυνατότητα να διαγράψετε το ιστορικό σας.

Όπως θα παρατηρήσετε, οι επιλογές που δίνονται είναι αρκετές, καθώς µπορείτε να καθορίσετε αν θα σβήσετε τα δεδοµένα της προηγούµενης ώρας, ηµέρας και µήνα ή αν θα τα σβήσετε όλα µαζί, ενώ εµφανίζεται και µια λίστα του τύπου των δεδοµένων που θέλετε να διαγράψετε. Σε αυτήν περιλαµβάνεται το ιστορικό των downloads, των cookies, των προσωρινά αποθηκευµένων εικόνων, της αυτόµατης συµπλήρωσης κ.ά. Το τελευταίο µπορεί να φανεί χρήσιµο στην περίπτωση που κατά λάθος έχετε γράψει τον κωδικό σας στο πεδίο του ονόµατος χρήστη κάποιου site –που συµβαίνει αρκετά συχνά.

Για να διαγράψετε µόνο συγκεκριµένες διευθύνσεις από το ιστορικό σας στον Chrome, στη σχετική οθόνη µην κάνετε κλικ στην προαναφερθείσα επιλογή, αλλά στο κουτάκι που βρίσκεται δίπλα από την επιθυµητή διεύθυνση. Μόλις µαρκάρετε τις διευθύνσεις που θέλετε, κάντε κλικ στην επιλογή Remove selected items [Κατάργηση επιλεγµένων στοιχείων].

Στην περίπτωση του Firefox, η διαδικασία είναι παρόµοια. Πηγαίνετε στο µενού επάνω δεξιά και κάντε κλικ στην επιλογή History [Ιστορικό]. Θα µεταφερθείτε σε ένα νέο µενού, στο οποίο σας ενδιαφέρει η δεύτερη επιλογή [Clear recent history / Εκκαθάριση πρόσφατου ιστορικού]. Αφού κάνετε κλικ σε αυτή, θα µεταφερθείτε σε ένα νέο παράθυρο, το οποίο δίνει παρόµοιες επιλογές µε εκείνες του Chrome.

Για να διαγράψετε συγκεκριµένες διευθύνσεις στον Firefox, θα πρέπει, αφού ανοίξετε µε τον τρόπο που αναφέραµε το µενού του ιστορικού περιήγησης, να κάνετε κλικ στο κάτω µέρος του, στην επιλογή Show all history [Προβολή Ιστορικού]. Εκεί θα εµφανιστεί ένα παράθυρο µε όλες τις διευθύνσεις που έχετε επισκεφθεί. Για να διαγράψετε κάποια από αυτές, απλώς κάντε δεξί κλικ επάνω της κι επιλέξτε Delete [Διαγραφή].

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × five =