05/12/24

Ο Νο1 τρόπος για να σε σέβονται οι άλλοι στη δουλειά σου

Σε προηγούμενο άρθρο γράφαμε για τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι στη δουλειά που είσαι τώρα δεν αναγνωρίζουν την αξία σου.

Αν βρίσκεστε σε μια τέτοια κατάσταση – ή αν ανησυχείτε ότι μπορεί να βρεθείτε εκεί – να ξέρετε ότι πριν ψάξετε άλλη δουλειά, μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τα πράγματα. Μπορείτε να κερδίσετε τον σεβασμό των συναδέλφων, των διευθυντών και των προϊσταμένων σας. Ξεκινήστε με το να κάνετε στον εαυτό σας αυτές τις βασικές, αλλά σημαντικές, ερωτήσεις:

  1. Τι μπορώ να δώσω για να κερδίσω τον σεβασμό;
  2. Τι μπορώ να αποφύγω για να κερδίσω τον σεβασμό;
  3. Τι μπορώ να αποπνέω για να κερδίσω τον σεβασμό;

«Ονομάζω αυτή την τριάδα ερωτήσεων «Δώσε-Απόφυγε- Εκφράσου» και το διδάσκω εδώ και δεκαετίες. Για να κερδίσετε τον σεβασμό θα χρειαστεί επίσης λίγη ψυχική δύναμη και σθένος, κάτι που μελετώ για περισσότερα από 30 χρόνια και για το οποίο έγραψα στο πρόσφατο βιβλίο μου «Ο ψυχικά ισχυρός ηγέτης»», λέει στο CNBC ο ειδικός ηγεσίας Scott Mautz.

Για να σας σέβονται περισσότερο στον χώρο εργασίας σας, κάνετε αυτά τα τρία βασικά βήματα:

1. Δώστε

Εάν δίνετε περισσότερα από όσα παίρνετε, θα κερδίσετε τον σεβασμό. Ακολουθούν μερικοί από τους πιο αναγνωρισμένους τρόπους για να το κάνετε αυτό:

  • Να είστε γενναιόδωροι με το χρόνο και τις γνώσεις σας: Βοηθήστε τους ανθρώπους να λύσουν προβλήματα, να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να περιηγηθούν σε δύσκολες συνθήκες. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι ο συνάδελφός σας είναι νευρικός για μια επερχόμενη μεγάλη παρουσίαση. Τυχαίνει να είστε καλοί στη δημόσια ομιλία, επομένως βοήθα τον να εξασκηθεί.
  • Δώστε αυτό το επιπλέον 10% προσπάθειας, πάντα: Σκεφτείτε αυτόν τον χαμογελαστό barista του καφέ ή τον εργατικό σερβιτόρο που βλέπετε να δίνει αυτή την επιπλέον προσπάθεια – δεν μπορείτε παρά να το σεβαστείτε. Κάντε το ίδιο και στις δικές σας αλληλεπιδράσεις.
  • Προσφέρετε επαίνους και credits ελεύθερα: Η έρευνα δείχνει ότι η έκφραση ευγνωμοσύνης έχει τρομερή, θετική επίδραση στους άλλους – κάτι που μπορεί να αυξήσει την εκτίμηση και το σεβασμό τους για εσάς.
  • Μοιραστείτε την άποψή σας — και στηρίξτε την με δεδομένα. Επίσης αφιερώστε χρόνο για να δώσετε feedback. Να θυμάστε ότι η συγκεκριμένη ανατροφοδότηση είναι πιο αξιόπιστη και πιο ουσιαστική από τις αόριστα σχόλια.

2. Αντισταθείτε

Ο σεβασμός προέρχεται και από αυτό στο οποίο δεν κάνεις. Εδώ είναι σίγουροι τρόποι που θα τροφοδοτήσουν τον σεβασμό:

  • Αντισταθείτε στην ανάληψη credits: Oταν έρθει η ευκαιρία να μοιραστείτε ποιος έκανε τι πίσω από το Χ επίτευγμα, κάντε δείξτε εκείνους, όχι για εσάς. Οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να γνωρίζουν ότι έπαιξες ρόλο στην επιτυχία και θα σε σέβονται περισσότερο επειδή βάζεις τους άλλους στο προσκήνιο.
  • Αποφύγετε να κουτσομπολεύετε συναδέλφους: Αντίθετα, εμπλακείτε σε «θετικά κουτσομπολιά». Για παράδειγμα, την επόμενη φορά που θα έχετε την ευκαιρία να πείτε κάτι σπουδαίο που έκανε ένας συνάδελφος, κάντε το. Όχι μόνο είναι καλό για την κουλτούρα, αλλά με αυτόν τον τρόπο αποκτάτε μια «διπλή βουτιά» σεβασμού.
  • Μην παρασυρθείτε στην αρνητικότητα: Το να παραμείνουμε θετικοί είναι μια επιλογή στον σημερινό συχνά απαισιόδοξο και διχασμένο κόσμο. Να θυμάστε ότι η αισιοδοξία τροφοδοτεί την πρόοδο προς τα εμπρός και συχνά κάνει τη διαφορά.

3. Αποπνέεις

Μπορείτε να κερδίσετε τον σεβασμό αν δείχνετε τα εξής:

  • Επαγγελματισμός και δεξιοτεχνία: Να εμφανίζεστε πάντα έχοντας κάνει την εργασία σας. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε ποιο είναι το κοινό σας, τι χρειάζεται να γνωρίζει και να βιώσει και πώς σκοπεύετε να του το προσφέρετε.
  • Διαφάνεια: Όταν δεν είσαι ειλικρινής, η εμπιστοσύνη εξατμίζεται και ο σεβασμός φεύγει από το πεδίο. Αντίθετα, να είστε ανοιχτοί σχετικά με το γιατί παίρνετε αποφάσεις, να μοιράζεστε σχόλια και να λειτουργείτε χωρίς κρυφές ατζέντες.
  • Αυθεντικότητα: Οι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν ότι αντιλαμβάνονται τον πραγματικό εαυτό σας. Εμφανιστείτε λοιπόν με ειλικρίνεια, ακεραιότητα και ευαλωτότητα. Συμπεριφερθείτε με γνήσιο και προσιτό τρόπο. Ενεργήστε με συνέπεια με τις αξίες σας.
  • Υπευθυνότητα με συμπόνια: Όταν κάποιος κάνει ένα λάθος, είναι εύκολο να τον επιπλήξεις ή να έχεις μια σκληρή στάση. Θεωρήστε τους άλλους και τον εαυτό σας υπεύθυνους, αλλά κάντε το με συμπόνια και ενσυναίσθηση.

 

Γιάννης Μπελεγρίνης
Γιάννης Μπελεγρίνης
Ο Γιάννης Μπελεγρίνης είναι δημοσιογράφος και ιδρυτής του itspossible.gr. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του διαδρομή, κάνοντας την πρακτική του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Σε ηλικία μόλις 19 ετών, εντάχθηκε στο δυναμικό της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» στο τμήμα του οικονομικού ρεπορτάζ. Στη συνέχεια εργάστηκε σε αρκετά ελληνικά ΜΜΕ όπως η Huffington Post Greece, ο Όμιλος του ANT1 και το Startup.gr.

TOP STORIES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

two × 2 =