αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ μύθος του Αισώπου που δείχνει ότι όταν πας να τους ευχαριστήσεις όλους, δεν θα ευχαριστήσεις κανένα. Τips για να αντέξεις την κριτική

Ο μύθος του Αισώπου που δείχνει ότι όταν πας να τους ευχαριστήσεις όλους, δεν θα ευχαριστήσεις κανένα. Τips για να αντέξεις την κριτική

Ειδικά στην Ελλάδα, είναι πολύ έντονο το φαινόμενο: Όλοι κάνουν κριτική σε όλους. Αυτό έχει γίνει πιο έντονο τα τελευταία χρόνια, με την εμφάνιση των social media. Πλέον ο καθένας, πατώντας μερικά κουμπιά, μπορεί να παραθέσει την άποψη του μπροστά σε πολλούς χρήστες ή να κάνει κριτική σε κάποιον άλλον.

Τι μπορείς να κάνεις εσύ για να αντιμετωπίσεις την κριτική; Ας δούμε, στα γρήγορα, έναν μύθο του Αισώπου: Ένας άντρας και ο γιος του πήγαιναν κάποτε μαζί με το γαϊδούρι τους στην αγορά. Καθώς περπατούσαν, ένας περαστικός τους είδε και τους φώναξε: «Μα καλά, τι το έχετε το γαϊδούρι αν δεν το καβαλάτε;». Ο πατέρας τον άκουσε, και έβαλε το παιδί πάνω στο ζώο.

Λίγο πιο κάτω όμως, μια άλλη ομάδα ανθρώπων τους συνάντησε και αναφώνησαν: «Βλέπετε αυτόν τον τεμπέλη νεαρό, κάθεται πάνω στο γαϊδούρι, ενώ ο πατέρας του περπατά». Τότε ο πατέρας κατέβασε το παιδί, και ανέβηκε ο ίδιος στο γαϊδούρι. Συνεχίζοντας την διαδρομή τους, συνάντησαν κάποιες γυναίκες. Αυτές είπαν με έντονο ύφος: «Ντροπή στον πατέρα που είναι πάνω στο ζώο, αλλά αφήνει τον γιό του να περπατά».

Ο πατέρας, μη ξέροντας τι να κάνει πλέον, αποφάσισε ότι πρέπει να ανέβουν και οι δύο στο γαϊδούρι. Μπροστά ο γιος, πίσω ο ίδιος. Έτσι κι έγινε. Προχωρώντας όμως λίγο παρακάτω, έπεσαν πάνω σε κάποιους άλλους συμπατριώτες τους. «Δεν ντρέπεσαι να υπερφορτώνεις τον καημένο γάιδαρο, εσύ και ο γιος σου;» του είπαν.

Πατέρας και γιος δεν ήξεραν τι να κάνουν. Όλες οι επιλογές τους προκαλούσαν… την κριτική των άλλων. Αποφάσισαν να κάνουν μια ακόμα επιλογή: Έδεσαν τα πόδια του γαϊδάρου, πέρασαν ένα ξύλο και τον κρέμασαν στον ώμο τους. Τότε όμως όλοι, περαστικοί, γυναίκες και παιδιά, σκάσανε στα γέλια. Από παντού τρέχανε να τους δουν. «Τρέξτε, τρέξτε να δείτε τους τρελούς που κουβαλάνε το γαϊδούρι τους!», φώναζαν. Ο πατέρας, ντροπιασμένος, πήρε τον γιο του, πήρε και το γαϊδούρι του και γύρισαν στο σπίτι τους, στο χωριό τους. Από τότε κανείς δεν τους ξανά είδε.

Τι μάθημα υπάρχει εδώ; Όταν προσπαθείς να τους ευχαριστήσεις όλους, στο τέλος δεν θα ευχαριστήσεις κανέναν.

Ναι, από μια μεριά, είναι λογικό και ανθρώπινο να ζητούμε την αποδοχή των άλλων. Είτε πρόκειται για τα επαγγελματικά μας, είτε για επιλογές στην προσωπική ζωή. Επιθυμούμε την κοινωνική αποδοχή για να βεβαιωθούμε ότι κάνουμε το σωστό. Αλλά πρέπει να ξέρεις, πως οτιδήποτε κι αν κάνεις, κάποιος θα έχει μια… δική του γνώμη για αυτό. Οι άνθρωποι μπορεί να αμφισβητήσουν τα κίνητρα σου, το σκεπτικό σου ή τις μικρές λεπτομέρειες.

Είναι σημαντικό να μπορείς να διαχειριστείς την κριτική. Και να μην αλλάζεις κάθε τόσο τα σχέδια σου, ανάλογα με το τι θα πουν οι άλλοι. Το αμερικανικό Thrive Global παραθέτει 3 tips, για να αντέχεις στην κριτική.

1# Δες την πηγή: Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στη λήψη σχολίων από έναν ξένο, σε σύγκριση με κάποιον που γνωρίζεις. Ένα άγνωστο άτομο μπορεί να σε επικρίνει γιατί δεν καταλαβαίνει τι κάνεις ή γιατί η κριτική τον κάνει να αισθάνεται καλύτερα. Από την άλλη, ένας φίλος είναι πιο πιθανό να θέλει το καλό σου, και για αυτό παραθέτει τη γνώμη του. Είναι σημαντικό να δεις ποιος σου κάνει κριτική, και αν αυτό το άτομο έχει εμπειρία πάνω στο εκάστοτε θέμα. Μην αφήνεις τα «άχρηστα» σχόλια να σε επηρεάσουν.

2# Αγνόησε τους: Πολλές φορές, όταν μας κάνουν κριτική προσπαθούμε να εξηγήσουμε στην άλλη πλευρά τα επιχειρήματα μας και να την πείσουμε. Συνήθως είναι άδικος κόπος. Το πιο πιθανό είναι ότι θα καταλήξεις απογοητευμένος και κουρασμένος. Ο άλλος δεν θα πεισθεί, ότι κι αν του πεις. Είναι προτιμότερο να τον ευχαριστήσεις που παρέθεσε την γνώμη του, και απλά να πας παρακάτω. Να ξέρεις πως όταν κάνεις επιλογές που βγαίνουν έξω από τον «συνηθισμένο δρόμο» θα δεχτείς κριτική.

3# Συνήθως, το πρόβλημα έχει να κάνει με αυτούς, όχι εσένα: Πολλές φορές, οι άνθρωποι σου κάνουν κριτική επειδή κάτι δεν πάει καλά στην δική τους ζωή. Μπορεί οι ίδιοι να μην έχουν πετύχει τους στόχους τους. Μπορεί απλά να είχαν μια κακή ημέρα. Και βρίσκουν την ευκαιρία να βγάλουν όλη την αρνητικότητα σε εσένα. Μπορεί οι ίδιοι άνθρωποι, κάποια άλλη ημέρα, να είναι πολύ πιο φιλικοί και συζητήσιμοι.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 + 9 =