αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ κανόνας 10-80-10 για να φτάσεις στην επιτυχία

Ο κανόνας 10-80-10 για να φτάσεις στην επιτυχία

Ο κανόνας 10-80-10 είναι μια επέκταση της αρχής Pareto που λέει ότι το 80% της παραγωγικότητας/πλούτου παράγεται/ανήκει στο 20% του πληθυσμού. Αυτή η αναλογία είναι συχνά παρατηρήσιμη σε διάφορες στατιστικές και μελέτες. Kαι διάφορα κομμάτια της ζωής μας.

Ο κανόνας 10-80-10 παίρνει αυτήν την αρχή και την εφαρμόζει πιο συγκεκριμένα στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Εάν το εφαρμόσουμε π.χ. σε μια εταιρία, στην ουσία, ο κανόνας 10-80-10 όπως εξηγεί το Life Hack μοιάζει με αυτό:

10% Εξαιρετικά Παραγωγική Ελίτ – Αυτός είναι ο πυρήνας της επιχείρησής σας. Αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται πολλές ώρες, χωρίς να αφήνουν τίποτα στην τύχη, και να παράγουν τη μέγιστη δυνατή παραγωγικότητα/έσοδο για εσάς.

80% Παραγωγικοί – Αυτοί οι υπέροχοι άνθρωποι αποτελούν την πλειοψηφία της επιχείρησής σας και θα δουλέψουν με κλασικό ωράριο 9-5, ολοκληρώνοντας τα καθήκοντά τους και δεν κάνουν πολλή φασαρία για αυτό. Είναι λιγότερο πιθανό να προσφέρουν καινοτομία, αλλά είναι αξιόπιστοι και συνεργάσιμοι.

10% Αντιπαραγωγικοί και Προκλητικοί – Αυτοί οι άνθρωποι είναι ακραίοι και λίγοι, αλλά δημιουργούν… θέμα. Είναι δύσκολοι, απρόθυμοι να δουλέψουν σκληρά και γενικά παίρνουν περισσότερα από την εταιρεία σας από όσα δίνουν.

Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλους τομείς της ζωής. Η ηθική είναι ένα άλλο παράδειγμα, με τη συντριπτική πλειονότητα (80%) από εμάς είμαστε νομοταγείς πολίτες που μπορεί να κάμπτουν τους κανόνες περιστασιακά, το 10% του πληθυσμού να είναι υπερβολικά καλοί και το 10% να είναι μόνιμοι παραβάτες. 

Πώς να εφαρμόσετε τον κανόνα 10-80-10 στη διοίκηση για να είστε πιο επιτυχημένοι

Πολύ συχνά, «οι τροχοί που τρίζουν παίρνουν το περισσότερο γράσο». Με άλλα λόγια, τείνουμε να προσπαθούμε να διορθώσουμε ό,τι είναι πιο χαλασμένο στον Οργανισμό μας (δηλαδή το 10% του κατώτερου τμήματος), προτού προχωρήσουμε στους λιγότερο κατεστραμμένους.

Όταν συνειδητοποιήσετε, ωστόσο, ότι ρίχνετε πόρους μόνο στο 10% του εργατικού δυναμικού σας, αρχίζει να φαίνεται πολύ αναποτελεσματικό. Επιπλέον, αυτό το 10% αποτελείται από ανθρώπους που είναι μάλλον απίθανο να αλλάξουν πορεία. Πρέπει να εστιάσετε στο 80%. Εκεί θα έχετε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο και θα δημιουργήσετε τη μεγαλύτερη αύξηση στην παραγωγικότητα. Το 80% δεν είναι (φυσικά) εντελώς ίσο. Και εκεί υπάρχουν διακυμάνσεις. 

Για να χρησιμοποιήσεις αυτόν τον κανόνα και να δεις αποτελέσματα, πρέπει να είσαι όσο πιο συγκεκριμένος γίνεται. Το να λέτε απλώς ότι θέλετε να αυξηθούν τα έσοδα δεν αρκεί. Πόσο θέλετε να αυξηθούν; Σε ποιους τομείς; Σε ποιους θα προσθέσουμε αξία για μας πληρώσουν περισσότερο; Πού και ποιον πρέπει να στοχεύσουμε για νέα ανάπτυξη;

Οπλισμένοι με αυτό, θα έχετε πολύ περισσότερη σαφήνεια να δώσετε στην ομάδα σας και με την οποία θα ξεκινήσετε να διαμορφώνετε ένα σχέδιο δράσης. Μπορείτε να δείτε τι θα έδινε κίνητρο σε εκείνους στο 80% που χρειάζονται απλώς μια μικρή ώθηση. Εκεί είναι που η ελάχιστη προσπάθεια θα αποφέρει τα μέγιστα αποτελέσματα! Ξεκινήστε λοιπόν από εκεί.

Ο κανόνας σε άλλους τομείς

Εντάξει, μέχρι στιγμής μόλις εξετάσαμε πως ο κανόνας 10-80-10, σχετίζεται με την επιτυχία των ομάδων. Πως όμως μπορεί να τον εφαρμόσει κάποιος ατομικά; Τι μπορούμε να μάθουμε από αυτό και να το χρησιμοποιήσουμε στην καθημερινή μας ζωή; Μπορεί να είστε freelancer ή ίσως σύμβουλος—κάποιος που δεν έχει ομάδα και απλώς πουλά τις υπηρεσίες τουσε άλλους. Σε αυτήν την περίπτωση, πώς λειτουργεί αυτό για εσάς; Χωρίστε τον εαυτό σας στο 10-80-10. Κάντε το με τις εργασίες: Σε τι είστε πιο αποτελεσματικοί/προικισμένοι, σε τι είστε καλοί και τι αναβάλλετε συνεχώς;

Ας πούμε ότι θέλεις να γίνεις πετυχημένος συγγραφέας. Και πάλι, ξεκίνα με το 80%. Προσπαθήστε να βρείτε τρόπους για να βελτιώσετε την γραφή σάς. Ίσως να παρατηρήσετε τον εαυτό σας σε μια τυπική μέρα και να σημειώσετε πότε κάνετε την καλύτερη δουλειά. Μπορεί αμέσως μετά τον δεύτερο καφέ σας να μείνετε στο γραφείο σας για περισσότερη ώρα και να γράφετε με μεγαλύτερη σαφήνεια. Ξεκινήστε, λοιπόν, να δομείτε την ημέρα σας γύρω από αυτό.

Τι σου κόστισε αυτό; Τίποτα! Ήταν απλώς μια περίπτωση αναδιοργάνωσης της ημέρας. Κάνετε περισσότερες από τις καλύτερες δουλειές σας σε λιγότερο χρόνο από ό,τι σας έπαιρνε πριν. Πολύ σύντομα, αφού σφίξετε τη μέρα σας ώστε να έχετε τη μέγιστη παραγωγικότητα, θα διαπιστώσετε ότι έχετε περισσότερο χρόνο και πόρους.

Μόλις αποκτήσετε καλύτερους πόρους, έχοντας αποκτήσει όλο και μεγαλύτερες θέσεις εργασίας, θα μπορείτε να φροντίσετε και αυτό το ενοχλητικό 10%. Μπορεί να το εξαλείψετε αναθέτοντας την εργασία σε κάποιον άλλο. Τώρα που κερδίζετε περισσότερα ξοδεύοντας λιγότερο χρόνο, γιατί όχι; Απλώς βγάλτε το εντελώς από την εξίσωση.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

7 + 15 =