αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟ κανόνας 10-10-10 για να βάλεις πολλά χρήματα στην άκρη

Ο κανόνας 10-10-10 για να βάλεις πολλά χρήματα στην άκρη

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι πρέπει να ξοδεύουμε λιγότερα από όσα εισπράττουμε, πρέπει επίσης να εξοφλήσουμε τα χρέη και να αρχίσουμε να αποταμιεύουμε για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και μακροπρόθεσμους στόχους.

Μερικές φορές, όμως, δυσάρεστες εκπλήξεις ή νέες οικονομικές καταστάσεις εμποδίζουν τα καλοπροαίρετα οικονομικά μας σχέδια. Άλλες φορές, απλώς αποσπάται η προσοχή από… λαμπερά νέα πράγματα που θέλουμε να αγοράσουμε.

Οι οικονομικοί experts από μόνοι τους δεν μπορούν να κάνουν πολλά για να κάνουν τη ζωή λιγότερο δαπανηρή ή απρόβλεπτη. Aλλά έχουν πολλές συμβουλές να σας προσφέρουν για να σας βοηθήσουν να ελέγξετε τις παρορμητικές δαπάνες σας.

O wealth adviser, Matthew Grishman, προτείνει τον κανόνα 10-10-10 για να ξοδεύεις λιγότερα χρήματα.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτός ο κανόνας; Όπως εξηγεί το inc.com, πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση, αφιερώστε χρόνο για να κάνετε τρεις ερωτήσεις:

Πώς θα νιώθω σε 10 λεπτά από τώρα;

Σε 10 εβδομάδες από τώρα;

Σε 10 χρόνια από τώρα;

Ξαφνικά, πολλές επιλογές θα σου φανούν πολύ πιο ξεκάθαρες και πολλές ανησυχίες λιγότερο άξιες άγχους. Είναι ένα κλασικό κομμάτι της σοφίας λήψης αποφάσεων και σύμφωνα με τον Grishman, μπορεί εύκολα και αποτελεσματικά να προσαρμοστεί και στις αποφάσεις που έχουν να κάνουν με τις αγορές μας.

Οι 3 αυτές ερωτήσεις θα «φρενάρουν» τις παρορμητικές κινήσεις σου. Το επόμενο βήμα: Αντί να αναρωτιέσαι πως θα νιώθεις σε 10 λεπτά από τώρα αν αγοράσεις κάτι, περίμενες 10 λεπτά για να κάνεις την αγορά.

Εάν μετά από 10 λεπτά εξακολουθείτε να θέλετε να μπείτε στον πειρασμό να βγάλετε χρήματα από το πορτοφόλι σας, τότε ήρθε η ώρα να εφαρμόσετε τα δύο επόμενα ερωτήματα.

Και τι γίνεται αν σκεφτείτε και αποφασίσετε ότι οποιοδήποτε αντικείμενο θέλετε να αγοράσετε θα εξακολουθεί να έχει αξία σε 10 χρόνια; Η συνέχεια εξαρτάται από την τιμή. Εάν ξέρετε ότι μπορείτε να το αντέξετε οικονομικά, αγοράστε το. Εάν είστε λιγότερο σίγουροι ότι η αγορά έχει οικονομικό νόημα, «ίσως αξίζει να σκεφτώ περισσότερο και να το σχεδιάσω πραγματικά για μια στιγμή που θα είναι εντός του μπάτζετ μου», προτείνει ο Grishman.

Η μέθοδος αυτή θέλει να μας υπενθυμίσει ένα ψυχολογικό point: Οι άνθρωποι συνηθίζουν σχεδόν τα πάντα. Όσο λαμπερό και αν είναι το νέο μας αντικείμενο, μετά από λίγο μπαίνει… στο παρασκήνιο και σταματά να σας δίνει ευχαρίστηση (οι αναμνήσεις από ενδιαφέρουσες εμπειρίες, ωστόσο, μας φέρνουν διαρκή χαρά).

Η εφαρμογή του κανόνα 10-10-10 στις αγορές σου είναι ένας τρόπος για να ξεφύγεις. Θα κάνει αυτό το πράγμα που θες να αγοράσεις, ειλικρινά τη διαφορά στη ζωή σου σε 10 εβδομάδες ή 10 χρόνια; Εάν όχι, αποθήκευσε τα χρήματά σου για να αγοράσεις κάτι που θα έχει αξία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × five =