αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ «κανόνας του Νώε» που προτείνει ο Warren Buffett για να αποφύγεις την αποτυχία

Ο «κανόνας του Νώε» που προτείνει ο Warren Buffett για να αποφύγεις την αποτυχία

Ο Warren Buffett είναι σήμερα 90 χρονών. Και θεωρείται ένας από τους πιο πετυχημένους επενδυτές στον κόσμο. Ενώ είναι σταθερά μέσα στις λίστες με τους πιο πλούσιους ανθρώπους. Κατά την διάρκεια της μακράς διαδρομής του, έχει παραθέσει αρκετές συμβουλές που μπορούν να λειτουργήσουν ως χρήσιμα μαθήματα για τους νεότερους.

Το αμερικανικό inc.com, εστιάζει σε μια λιγότερο γνωστή συμβουλή του διάσημου επενδυτή. Πρόκειται για μια φράση που έχει πει ο ίδιος, στο ετήσιο report προς του μετόχους της εταιρίας του, Berkshire Hathaway, το 2001:

«Η πρόβλεψη της βροχής δεν μετράει. Το να φτιάξεις κιβωτούς ναι».

Ο Buffett τον αποκαλεί «κανόνα του Νώε». Ναι, από τον γνωστό Νώε που έφτιαξε την κιβωτό εν αναμονή της μεγάλης πλημμύρας, όπως αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη.

Με την επιχειρηματική έννοια, ο κανόνας αυτός είναι ένα χρήσιμο μάθημα για τους business leaders- αρκετοί μπορούν να προβλέψουν τις συνθήκες της αγοράς και να προβλέψουν γεγονότα προτού συμβούν, αλλά δεν μπορούν να «μετατρέψουν τη σκέψη σε δράση» για να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους. Μάλιστα, όπως έχει παραδεχτεί ο Buffett, έχει πέσει και ο ίδιος σε αυτή την παγίδα, με τα αποτελέσματα να είναι δυσάρεστα για τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις του.

Αλλά πως μπορείς να χτίσεις μια… κιβωτό για να βγάλεις αλώβητη την επιχείρηση σου σε βάθος χρόνου; Το inc.com παραθέτει έναν τρόπο. Όπως τον έχει παραθέσει ο Peter Senge στο βιβλίο The Fifth Discipline: Προσέλαβε τα πιο έξυπνα άτομα που μπορείς να βρεις. Αυτό που πρέπει να φτιάξεις είναι έναν «learning organization», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά. Είναι αυτό που ξεχωρίζει τις εταιρίες υψηλών αποδόσεων. Αυτές βασίζονται δηλαδή στην γνώση πολλών ατόμων και ομάδων. Και όχι σε έναν leader που κάθεται… σε έναν ψηλό πύργο και δίνει εντολές.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσλάβεις τα πιο έξυπνα άτομα που μπορείς να βρεις. Ανθρώπους που είναι πιο έξυπνα από τους managers τους ή ακόμα και από εσένα τον ίδιο. Έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή, να πέφτουν περισσότερες λύσεις στο τραπέζι, ανάλογα με τις συνθήκες.

Ο Steve Jobs προσλάμβανε έξυπνους ανθρώπους για να «παίξουν μπάλα»

Μια τέτοια τακτική εφάρμοζε και ο εμβληματικός συνιδρυτής της Apple. Ο Jobs ήθελε πάντα να προσλαμβάνει τα κορυφαία ταλέντα. Και κατάφερνε να τα αξιοποιεί με τον δικό του τρόπο.

«Δεν έχει νόημα να προσλάβεις έξυπνους ανθρώπους για να τους πεις τι να κάνουν. Εμείς προσλαμβάνουμε έξυπνους ανθρώπους, για να μας πουν αυτοί τι θα κάνουμε», έχει πει ο Steve Jobs.

Μέσα σε μόλις δύο φράσεις, περιγράφεται όλη η οπτική του πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να είσαι ο πιο έξυπνος άνθρωπος μέσα στο δωμάτιο, για να είσαι καλός ηγέτης και να οδηγήσεις την εταιρίας σου στην επιτυχία. Αρκεί να διαχειριστείς σωστά, τους έξυπνους ανθρώπους που έχεις μαζί σου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five − two =