αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ «ιός της παραίτησης»: Πως μια παραίτηση σε μια εταιρία μπορεί να πυροδοτήσει μαζικό κύμα φυγής

Ο «ιός της παραίτησης»: Πως μια παραίτηση σε μια εταιρία μπορεί να πυροδοτήσει μαζικό κύμα φυγής

Κι όμως, μια παραίτηση μέσα σε μια εταιρία μπορεί να κάνει και άλλους εργαζομένους να πράξουν το ίδιο. Ειδικά στην εποχή της «μεγάλης παραίτησης» στην οποία ζούμε, κατά την οποία πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να αλλάξουν επαγγελματική στέγη.

Σε μη μικρή μη κυβερνητική οργάνωση η επικεφαλής ανακοίνωσε αιφνιδίως ότι εγκαταλείπει τη θέση της. Η ανακοίνωση προκάλεσε σοκ και έντονη ανησυχία μεταξύ των εργαζομένων για το τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την μη κυβερνητική οργάνωση και τους ίδιους, όπως περιγράφει στο BBC η Κριστίν Ρο. Λίγο αφότου ήρθε στο γραφείο ο νέος επικεφαλής – ο οποίος και είχε πολύ διαφορετικό στυλ οργάνωσης από την προκάτοχό του- παραιτήθηκε και η ίδια. Η συνάδελφος με την οποία είχε την πιο στενή συνεργασία ακολούθησε μόλις μία εβδομάδα αργότερα. Ακόμη ένας εργαζόμενος παραιτήθηκε με το που βρήκε άλλη δουλειά. Μέσα σε λίγους μήνες οι μισοί υπάλληλοι είχαν αποχωρήσει. 

Αυτού του είδους η μαζική παραίτηση είναι αρκετά σύνηθες φαινόμενο. Μπορεί να έχουμε πολλούς εργαζομένους να αντιδρούν ταυτόχρονα σε μία αλλαγή στη διοίκηση ή στην πολιτική της εταιρείας απέναντι στους υπαλλήλους (πχ το εάν επιτρέπει ευέλικτο ωράριο, τηλεργασία, εάν θέτει ορισμένες απαιτήσεις που δεν υπήρχαν κτλ). Σε πολλές περιπτώσεις όμως είναι το ισχυρό ψυχολογικό εφέ που έχει μία παραίτηση. Όταν βλέπεις έναν συνάδελφο τον οποίο εκτιμούσες να φεύγει και αναζητεί αλλου εργασία, αρχίζεις να σκέφτεσαι εάν το «γρασίδι είναι πιο πράσινο στην άλλη πλευρά του κήπου» και δεν αργείς να αποκτήσεις τάσης φυγής και ο ίδιος, εξηγούν οι ειδικοί. 

Πολλά βέβαια εξαρτώνται και από το πώς θα αντιδράσει η ίδια η διοίκηση μίας εταιρείας. Αν θα έχει αρκετά γρήγορα αντανακλαστικά για να διασκεδάσει τις όποιες ανησυχίες και να ενισχύσει την αίσθηση της ομάδας. Οι άνθρωποι λειτουργούν με τη νοοτροπία της αγέλης, τονίζει ο Γουίλ Φελπς, καθηγητής διοίκησης επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο New South Wales. «Είναι σαν να βλέπεις ντοκιμαντέρ άγριας ζωής. Μία ομάδα από νεροβούβαλα στέκονται στην άκρη ενός ποταμού και διστάζουν να προχωρήσουν. Όταν όμως κάποια γενναία κάνουν την αρχή και πηδήξουν μέσα, ακολουθούν και τα υπόλοιπα και διασχίζουν το ποτάμι». 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty + 18 =