αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ ιδρυτής της Dell ξεκίνησε κάποτε με 1.000 δολάρια και έγινε δισεκατομμυριούχος. Εδώ είναι 9 μαθήματα που έχει να σου πει

Ο ιδρυτής της Dell ξεκίνησε κάποτε με 1.000 δολάρια και έγινε δισεκατομμυριούχος. Εδώ είναι 9 μαθήματα που έχει να σου πει

Σήμερα είναι δισεκατομμυριούχος. Κι όμως κάποτε ο Michael Dell ξεκίναγε από το μηδέν, για να στήσει την δική του τεχνολογική εταιρία. ‘Η για την ακρίβεια, ξεκίναγε με 1.000 δολάρια. Η «χρυσή» εταιρία που έχει σήμερα στα χέρια του είναι η Dell- όπως μπορείς να καταλάβεις και από το επίθετο του ίδιου.

«Ξεκίνησα την εταιρία με 1.000 δολάρια, μια εβδομάδα πριν τις τελικές μου εξετάσεις ως πρωτοετής» σημειώνει στο CNBC.

«Ίσως δεν ήταν τόσο καλή ιδέα αυτό, αλλά όταν είστε 19 ετών, δεν έχετε αναπτύξει όλες τις δεξιότητες που χρειάζεστε όσον αφορά την κρίση και την ορθολογική σκέψη» συμπληρώνει. Αλλά η αρχή έγινε. Ενώ ήταν ακόμα φοιτητής. Και αν κρίνουμε από την συνέχεια, μάλλον έκανε την σωστή επιλογή.

Ο Dell ενδιαφερόταν πάντα για τα μαθηματικά και την τεχνολογία ως παιδί, αλλά άρχισε να αναπτύσσει σημαντικό ενδιαφέρον για τους υπολογιστές ενώ ήταν στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Ως χόμπι και παράλληλη δραστηριότητα, ξεκίνησε να διοχετεύει με «αναβαθμισμένους» υπολογιστές την πανεπιστημιούπολη. «Αυτό που έκανα ήταν να αγοράζω υπολογιστές και να τους αναβαθμίζω και μετά να τους πωλώ ξανά», λέει ο ίδιος και συμπληρώνει: «Ήταν απλά ένα διασκεδαστικό πράγμα και ένας τρόπος να βγάλεις λεφτά».

Κάπου εκεί κατάλαβε πόσο μεγάλη θα μπορούσε να γίνει η επιχείρηση του. «Άρχισα να εξερευνώ όλο αυτό το πεδίο με τους υπολογιστές και ένα από τα πράγματα που παρατήρησα για το business υπολογιστών ήταν ότι ήταν πολύ αναποτελεσματικό», εξηγεί ο Dell. «Χρειαζόταν πολύς χρόνος για να φτάσει η τεχνολογία από τους ανθρώπους που την δημιουργούσαν, στους ανθρώπους που την αγόραζαν, και στην πραγματικότητα ήταν μάλλον ακριβή και αργή». Στο φοιτητικό του δωμάτιο, ο Dell λέει ότι έβγαζε από 50.000$ έως 80.000$ το μήνα επιταχύνοντας αυτή τη διαδικασία.

Η επιχείρηση μάλιστα του Dell σύντομα τράβηξε την προσοχή ενός 25χρονου τότε, του Mark Cuban (σήμερα επίσης δισεκατομμυριούχος). Εκείνη την εποχή, ο Cuban είχε δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση με υπολογιστές, την MicroSolutions, στο Ντάλας. «Θυμάμαι να οδηγώ για να παραλάβω μερικούς σκληρούς δίσκους που επρόκειτο να βάλω στους υπολογιστές των πελατών μου», γράφει ο Cuban στο ιστολόγιο του, αναφερόμενος σε ένα ταξίδι προς στην επιχείρηση της Dell στο Ώστιν, που ονομαζόταν τότε PC’s Limited.

Η Dell Computer μπήκε στο χρηματιστήριο το 1988 με κεφαλαιοποίηση 85 εκατομμυρίων δολαρίων, μόλις τέσσερα χρόνια μετά το λανσάρισμα της. Και ο ίδιος ο Dell αργότερα έγινε ο νεότερος διευθύνων σύμβουλος με μια εταιρεία Fortune 500, το 1992.

Στους φιλόδοξους φοιτητές σήμερα, ο Dell λέει ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες διαθέσιμες για τη δημιουργία του επόμενου γίγαντα τεχνολογίας. «Βρισκόμαστε σε μία εξαιρετικά συναρπαστική εποχή, εστιάζοντας στην τεχνητή νοημοσύνη, το deep learning, το machine learning, το unsupervised learning, το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και το Διαδίκτυο των πραγμάτων», τονίζει ο επιχειρηματίας.

«Αν νομίζετε ότι τα τελευταία 30 χρόνια ήταν συναρπαστικά στην τεχνολογία, νομίζω ότι τα επόμενα 30 χρόνια θα το κάνουν να μοιάζει με παιδικό παιχνίδι», εξηγεί.

Μιλώντας στο CNBC, ο διάσημος επιχειρηματίας παραθέτει τώρα μερικά μαθήματα που έλαβε στη διαδρομή. Ξεχωρίσαμε 9 από αυτά:

1# Να έχεις περιέργεια. Είναι πολύ σημαντικό πάντα να μαθαίνεις. Χρειάζεται να έχεις… μεγάλα αυτιά: Να ακούς, να μαθαίνεις και να έχεις περιέργεια. Να είσαι ανοιχτός να επεξεργαστείς νέα δεδομένα και να ακούσεις διαφορετικές οπτικές, όταν κάτι δεν είναι σαφές.

2# Χρησιμοποιήστε γεγονότα και δεδομένα για να λάβετε αποφάσεις. «Να είστε αντικειμενικοί, ταπεινοί και πρόθυμοι να αλλάξετε γνώμη εάν τα γεγονότα και τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι είναι αυτό που χρειάζεται. Η επιστημονική μέθοδος λειτουργεί στις επιχειρήσεις», λέει ο Mr Dell.

3# Δέσμευση, ώθηση, θάρρος, αποφασιστικότητα, επιμονή, ακατανίκητη θέληση. Πρέπει να έχεις αυτές τις ιδιότητες για να κερδίσεις.

4# Προσπάθησε να μην είσαι ποτέ το πιο έξυπνο άτομο στο δωμάτιο. Βάλε γύρω σου ανθρώπους που σε εμπνέουν, σε διδάσκουν και σου βάζουν challenges. Έτσι θα πάρεις ώθηση για να γίνεις η καλύτερη version του εαυτού σου.

5# Πρέπει να αλλάξεις ή να πεθάνεις. Υπάρχουν μόνο οι γρήγοροι και οι νεκροί. Οι Οργανισμοί πρέπει να επαναπροσδιορίζουν συνεχώς τους εαυτούς τους, κατανοώντας και προβλέποντας όλους τους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης ειδικά της τεχνολογίας, που θα τους επηρεάσουν στο μέλλον.

6# Γιορτάστε και εκτιμήστε τα επιτεύγματα, αλλά πάντα κοιτάξτε μπροστά για τον επόμενο μεγάλο στόχο ή ευκαιρία.

7# Οι ομάδες κερδίζουν πρωταθλήματα και όχι παίκτες. Πάντα να βάζετε την ομάδα μπροστά από τον παίκτη.

8# Να είστε πρόθυμοι να ρισκάρετε, να πειραματιστείτε και να δοκιμάσετε πράγματα. Καθώς ο ρυθμός αλλαγής αυξάνεται, τα μικρά πειράματα θα χτίσουν μια πορεία προς την επιτυχία.

9# Βρείτε σκοπό και πάθος στη ζωή σας. Γίνετε μέρος σε κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό σας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − two =