αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΟ Ηλίας Σαπανίδης δούλευε σε κολοσσούς της μόδας. Τα άφησε όλα πίσω και τώρα έχει το δικό του brand μοναδικών ρούχων

Ο Ηλίας Σαπανίδης δούλευε σε κολοσσούς της μόδας. Τα άφησε όλα πίσω και τώρα έχει το δικό του brand μοναδικών ρούχων

Πόσο εύκολο είναι να αφήσεις για πάντα πίσω τον εταιρικό κόσμο και να ξεκινήσεις ένα δικό σου brand στην Ελλάδα; Ο Ηλίας Σαπανίδης το έκανε. Δούλευε και σπούδαζε από τα 18 μέχρι τα 26 του, σταδιοδρομώντας σε πολλές εταιρίες μόδας και beauty (Zara, Bershka, Gallerie de Baute, Inditex Group). Μέχρι που αποφάσισε να αφήσει στην άκρη την καριέρα του στον εταιρικό κόσμο και να ασχοληθεί με τη διοργάνωση εκδηλώσεων. Και κάπου εκεί, σε ένα πάρτι, γεννήθηκε μια ιδέα: Ρούχα τα οποία θα έχουν πάνω τους ιδιαίτερα σχέδια με σπρέι. Και το κάθε ένα από αυτά θα είναι μοναδικό.

Σήμερα, υπάρχει ενεργό το eshop μέσα από το οποίο ta ρουχα θα είναι σύντομα διαθέσιμα για παραγγελία. Αλλά πως εξελίχθηκε αυτή η διαδρομή; Ο Ηλίας Σαπανίδης μιλά για όλα στο It’s Possible.

Πως πήρατε την απόφαση να αφήσετε την καριέρα σας στον εταιρικό κόσμο ;

Παράλληλα με τις σπουδές μου (Διοίκηση Επιχειρήσεων και Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) δούλευα στον χώρο της μόδας και στο Όμιλο της Inditex. Και σε άλλες μεγάλες εταιρίες στο πεδίο του beauty. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου, αποφάσισα να ασχοληθώ με το Digital Marketing και το ηλεκτρονικό εμπόριο, έχοντας ήδη 5 χρόνια προϋπηρεσία στο κομμάτι της μόδας και του fast fashion. Άρα λοιπόν ασχολήθηκα με το Digital Marketing σε μαγαζιά με ρούχα. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τα 25 μου, έτρεχα πολλά πράγματα παράλληλα. Αλλά παρόλο που δούλευα πολύ, δεν έβλεπα την εξέλιξη που πραγματικά ήθελα.

Και πως αποφασίσατε να αλλάξετε επαγγελματικό μονοπάτι;

Διαπίστωσα ότι δεν είχα την ελευθερία και την ανεξαρτησία που πάντα ήθελα. Επίσης έφτασα στο σημείο να μην έχω καθόλου προσωπικό χρόνο, όταν δούλευα στον εταιρικό κόσμο. Όσο πιο σκληρά δούλευα, τόσο χειρότερα αισθανόμουν. Στο τέλος της ημέρας δεν αισθανόμουν καλά με τον εαυτό μου.

Εγώ πάντα είχα ως χόμπι να παίζω μουσική. Και να φτιάχνω ωραία πάρτι σε μαγαζιά, σε ταράτσες, σε ξενοδοχεία. Ήμουν DJ και διοργανωτής. Μάλιστα ως διοργανωτής έστηνα πάρτι στο πατρικό μου σπίτι από 16 ετών και κάποιες φορές… με κυνηγούσαν οι γονείς μου. Το πάθος αυτό έχει μείνει ως σήμερα, και μάλιστα έχω ήδη έτοιμο ένα summer tour σε αρκετά Ελληνικά νησιά.

Εκεί στα 25 μου λοιπόν, αισθάνθηκα ότι δεν περνάω καλά με την δουλειά μου στον εταιρικό κόσμο. Κάπως έτσι όλα αυτά που ανέφερα και πριν συνδέθηκαν και φτάσαμε στην ιδέα με τα μπλουζάκια και τα σπρέι. Εμένα μου άρεσε να βλέπω τον κόσμο χαρούμενο. Έτσι σε ένα πάρτι που έκανα σε ένα ξενοδοχείο με street art διακόσμηση, μαζί με έναν συνεργάτη μου κάναμε κάποια γκράφιτι πάνω σε ρούχα. Με ένα σπρέι μαύρου χρώματος. Το dress code που είχαμε τότε ήταν τζιν μπουφάν και τζιν γενικότερα. Εκεί το δοκιμάσαμε λοιπόν πρώτη φορά. Και διαπιστώσαμε ότι άρχισε να αρέσει. Πολύς κόσμος άρχισε να το ζητάει και στα επόμενα events που κάναμε. Φυσικά δεν είμαι εγώ αυτός που ανακάλυψα την συγκεκριμένη τεχνική. Υπάρχουν σχεδιαστές και Οίκοι μόδας που το κάνουν. Απλά το συγκεκριμένο κοινό έτυχε να το γνωρίσει από εμένα. Και φυσικά και εμείς το επεκτείναμε, δοκιμάζοντας το και σε άλλα υφάσματα. Σήμερα υπάρχει και eshop μέσα από το οποίο τα ρουχα θα είναι σύντομα διαθέσιμα για παραγγελία . Όλα ξεκίνησαν από εκείνη την ιδέα σε ένα πάρτι.

Σήμερα τι μπορεί να βρει κάποιος στο brand σας;

Να πούμε καταρχάς ότι τα σπρέι που χρησιμοποιούμε είναι όλα από βιώσιμα υλικά. Είναι με βάση το νερό, οπότε δεν έχουν κάποια τοξική επεξεργασία που θα έκανε ζημιά στο σώμα ή στο ρούχο. Ούτε στο περιβάλλον εννοείται. Επίσης και τα δέρματα που χρησιμοποιούμε είναι vegan. Δεν είναι από ζώα.

Εμείς έχουμε κάποια έτοιμα σχέδια, αλλά μπορεί και κάποιος να ζητήσει κάτι custom. Κάποιο προσωπικό μότο ή κάτι συνδυαστικό μαζί με φίλους, τον/την σύντροφο του κλπ. Μας λέει τι θέλει και εμείς το δημιουργούμε πάνω στο ρούχο. Σε μπλούζες αμάνικες ή με μανίκι ή σε δέρμα όπως είπαμε πριν.

Δραστηριοποιείστε στο πεδίο της μόδας όπου υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός και μεγάλοι «παίχτες». Πως μπορεί κάποιος να ξεκινήσει μόνος του και να αναπτυχθεί μέσα σε αυτό το περιβάλλον;

Εγώ ως άνθρωπος και ως επιχειρηματίας ανταγωνίζομαι μόνο τον εαυτό μου. Θέλω να γίνομαι όλο και καλύτερος και να επενδύω τον χρόνο μου όλο και ποιο ποιοτικά. Σίγουρα δεν είμαι στο επίπεδο να ανταγωνιστώ κολοσσούς όπως τα Zara, έτσι κι αλλιώς.

Όμως όταν δημιουργείς κάτι τέτοιο και βάζεις και την ψυχή σου μέσα, ο κόσμος θα το αγαπήσει. Εμένα κάθε προϊόν μου είναι μοναδικό. Ξεφεύγει δηλαδή από το μοντέλο του fast fashion. Όταν κάποιος ζητήσει κάτι, ο τρόπος που θα το φτιάξουμε θα είναι μοναδικός. Δεν υπάρχει «αντίγραφο» στο κάθε μπλουζάκι που φτιάχνουμε.

Μετά από όλα όσα έχετε δει, τι απαντάτε στο δίλημμα: Δουλειά ως υπάλληλος με σταθερό μισθό VS freelancer;

Τα έχω βιώσει και τα δύο. Και επιλέγω σίγουρα την ιδιότητα του αυτοαπασχολούμενου. Προφανώς σε αυτό το μονοπάτι έχεις μεγαλύτερες ευθύνες και υποχρεώσεις,  αλλά σε αυτή την ζωή παντού υπάρχει άγχος. Άρα πρέπει να αποφασίσεις… ποιο άγχος θα διαλέξεις. Εγώ διαλέγω το άγχος του ελεύθερου επαγγελματία. Τουλάχιστον το ορίζω εγώ. Και όσο το προσπαθείς και δουλεύεις με μεράκι πάνω στο project σου, αργά ή γρήγορα θα δουλέψει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 4 =