αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΟ Ελληνοαμερικανός σεφ που έφτιαξε το δικό του brand με αλάτια σε διαφορετικά αρώματα και γεύσεις

Ο Ελληνοαμερικανός σεφ που έφτιαξε το δικό του brand με αλάτια σε διαφορετικά αρώματα και γεύσεις

Έχει δουλέψει σε μερικά από τα μεγαλύτερα εστιατόρια του κόσμου σε Ελλάδα και Λονδίνο. Τώρα πάει ένα βήμα παρακάτω. Ο Ελληνοαμερικανός σεφ Michail Chatzis (το επίσημο site του εδώ), αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό του brand με αλάτια σε διαφορετικά αρώματα και γεύσεις. Από τον περασμένο Μάιο έχει ξεκινήσει το brand Philippemichel και όπως εξηγεί στο It’s Possible στόχος του είναι «να δημιουργηθούν συνεργασίες με τα μεγαλύτερα εστιατόρια και ξενοδοχεία σε Ελλάδα και εξωτερικό».

Μιλά και για το επάγγελμα του σεφ, το οποίο όπως σημειώνει «δεν έχει καμία σχέση με αυτό που βλέπουμε στις τηλεοράσεις». Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του σεφ στο It’s Possible.

Ποια είναι η επαγγελματική διαδρομή σας μέχρι σήμερα;

Ξεκίνησα τις σπουδές μου στη σχολή Le Monde εκεί διδάχτηκα δίπλα στους καλύτερους του χώρου και αποφοίτησα Chef και F&B Manager. Προσπάθησα να βγω στην αγορά και να μπω στις κουζίνες αρκετά νωρίς θα έλεγα διότι το πάθος και η αγάπη για αυτή τη δουλειά δεν με άφηνε ήσυχο, ήθελα συνεχώς να εξελίσσομαι σε αυτό που κάνω. Έτσι άρχισα να χτυπάω πόρτες μικρών εστιατορίων προσπαθώντας να κατακτήσω και γώ μια θέση στο χώρο. Πέρασε αρκετός καιρός για να βρω το δρόμο μου, να αντιληφθώ πιο μονοπάτι της μαγειρικής που με εκφράζει και μου δίνει κίνητρο να συνεχίσω. Λίγα χρόνια μετά έχω ήδη εργαστεί ως βοηθός σε ένα από τα μεγαλύτερα εστιατόρια της χώρας δίνοντας μου μαθήματα και νοοτροπία όπου έπειτα ήμουν σίγουρος για το μονοπάτι της μαγειρικής που με εκφράζει. Πλέον ξέρω ότι θέλω να γίνω μέρος της υψηλής γαστρονομίας βάζοντας και γώ κάποια στιγμή στο μέλλον την δίκη μου υπογραφή σε αυτό που πρεσβεύω στη μαγειρική. Έπειτα ακολουθούν διαγωνισμοί μαγειρικής σε Ελλάδα και εξωτερικό. Με την συμμετοχή μου στον 1ο Μεσογειακό διαγωνισμό μαγειρικής κατακτώ 3 βραβεία από τον σύλλογο του ChefClub και ταυτόχρονα εκπροσωπώ την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό με τα πιάτα ” Μια σύγχρονη Ελλάδα” και “Σαντορίνη”.

Το 2020 παίρνω την απόφαση να φύγω στο εξωτερικό και συγκεκριμένα για το Λονδίνο με μόνο σκοπό να δουλέψω για τουλάχιστον ένα από τα μεγαλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Εκεί οι δυσκολίες είναι μεγάλες για αρκετό καιρό στόχος μου είναι η επιβίωση στη χώρα με σκοπό την επίτευξη του αρχικού μου στόχου. Λίγους μήνες μετά μπαίνω στις κουζίνες για δυο από τα μεγαλύτερα εστιατόρια παγκοσμίως τα οποία έχουν στη κατοχή τους αστέρια Michelin και πολλές διακρίσεις.

Τι περιλαμβάνει το brand σας και πως σκοπεύετε να το αναπτύξετε στο προσεχές μέλλον;

Το μάθημα που πήρα από τα κορυφαία αυτά εστιατόρια είναι πως η γαστρονομία είναι σωστή επιλογή των πρώτων υλών σε συνδυασμό με τις άψογες τεχνικές, για αυτό και εγώ επιλέγω να αναδείξω, μέσα από το brand μου, ένα από τα πιο απλά υλικά αλλά και πολύ σημαντικά υλικά σε μια κουζίνα και αυτό είναι το αλάτι. Πίστευα πως μόνο με αυτό που θεωρούν όλοι απλό, αν το πάω ένα επίπεδο παραπάνω θα ακουστώ και εγώ στο χώρο. Έτσι ξεκίνησα καθημερινά και δοκιμάζω γεύσεις και αρώματα που μπορούν να εμπλουτίσουν το αλάτι για δυο χρόνια. Με βάση τις γνώσεις μου στο Marketing ξεκίνησα να χτίζω γερά θεμέλια στο brand μου. Ξεκινώντας με το όνομα Philippemichel, το οποίο είναι το όνομα του πατέρα μου και το δικό μου στα γαλλικά. Μετά έπρεπε να σκεφτώ το λογότυπο, κάτι που να ξεχωρίζει. Ετσι παίρνω έναν κόκκο από το αλάτι και το βάζω στο μικροσκόπιο βγάζοντας ένα σχήμα σχεδόν ίδιο με αυτό που υπάρχει τώρα στην ετικέτα, στη συνέχεια του δίνω χρυσές επιγραφές διότι το αλάτι είναι χρυσός για το φαγητό και τέλος θέλω το προϊόν μου να μην φαίνεται εργοστασιακό, θέλω να έχει τη δίκη μου υπογραφή ως επαγγελματίας Chef για αυτό επέλεξα το λευκό background διότι υποδηλώνει την λευκή στολή του σεφ και την καθαριότητα. Στόχος μου είναι να δημιουργηθούν συνεργασίες με τα μεγαλύτερα εστιατόρια και ξενοδοχεία σε Ελλάδα και εξωτερικό, χρησιμοποιώντας τα αλάτια Philippemichel.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να ξεκινήσει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα; Τι χρειάζεται να έχει κάποιος πρακτικά;

Η Ελλάδα όπως έχω ξαναπεί έχει δεν είναι έτοιμη ακόμα να δεχτεί κάτι τέτοιο, δεν είναι έτοιμη να αντιληφθεί το επίπεδο της ιδέας. Δυστυχώς είμαστε πίσω σε πολλά και έχουμε πρόβλημα προσανατολισμού, δεν αναδεικνύουμε ανθρώπους που έχουν να πουν κάτι και να δώσουν ερεθίσματα στους νεότερους. Η δυσκολία για να δημιουργήσεις κάτι τέτοιο στην χώρα μας είναι μεγάλη, χρειάζεσαι ένα μεγάλο budget να διαθέσεις επενδύοντας στην ιδέα σου και έπειτα από αυτό πρέπει να το παλέψεις μόνος σου ολοκληρωτικά. Πρέπει να πιστεύεις σε αυτό που κανείς και να θεωρείς τον εαυτό σου ως τον καλύτερο, χωρίς βέβαια να μην διακρίνεις στο χώρο και άλλους αξιόλογους ανθρώπους.

Έχετε δουλέψει στο εξωτερικό. Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο που σκέφτεται να κάνει ένα ξεκίνημα κάπου εκτός Ελλάδας; Ίσως κάποια χρήσιμα tips που θα του φανούν χρήσιμα στο ξεκίνημα ή στην συνέχεια

Η εμπειρία μου στο εξωτερικό μου έδειξε ότι τα πράγματα θέλουν σκέψη και οργάνωση, πρέπει να φτιάξεις ένα πλάνο και πως θα κινηθείς σε όποια δυσκολία σου έρθει, σκοπός δεν είναι να παίρνουμε φορά και να χτυπάμε τα εμπόδια που προκύπτουν μπροστά μας, σκοπός είναι να έχουμε την ικανότητα και την αντίληψη να τα προσπεράσουμε με τον πιο διπλωματικό τρόπο που υπάρχει έτσι βοηθάμε με έναν άριστο τρόπο την ψυχική μας υγεία και δημιουργούμε προοπτικές εξέλιξης του εαυτού μας στο μακροπρόθεσμο μέλλον.

Αναμφίβολα, το επάγγελμα του σεφ έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό πιθανότατα έχουν παίξει ρόλο και οι σχετικές τηλεοπτικές εκπομπές. Στην πράξη, τι επαγγελματικές ευκαιρίες και τι μισθοί υπάρχουν στην αγορά;

Το επάγγελμα του Chef δεν έχει καμία σχέση με αυτό που βλέπουμε στις τηλεοράσεις. Το επάγγελμα αυτό απαιτεί αφοσίωση και πίστη όπως και όλα τα επαγγέλματα. Δεν θα κρυφτώ και δεν θα φτιάξω μια όμορφη εικόνα για το επάγγελμα της μαγειρικής μόνο και μόνο επειδή είμαι μέρος αυτής. Δυστυχώς δεν υπάρχουν σωστές ευκαιρίες και οι παλιοί δεν έχουν ως σκοπό να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους στους νεότερους, κυριαρχεί η αγένεια και ο εγωισμός. Θεωρώ ότι σε όλα τα επαγγέλματα χρειάζεται σεβασμός απέναντι στο συνάνθρωπο μας σε όποια θέση και αν αυτός βρίσκεται. Εγώ θα αντικαταστήσω την αγένεια και τον εγωισμό με πιο σημαντικά εργαλεία όπως η αυστηρότητα, ο σεβασμός, και η ομαδικότητα.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 + eighteen =