αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟ Ελληνικός σταθμός ΚΤΕΛ που σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε ευρωπαϊκή μεγαλούπολη (ΦΩΤΟ)

Ο Ελληνικός σταθμός ΚΤΕΛ που σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε ευρωπαϊκή μεγαλούπολη (ΦΩΤΟ)

Στην πρωτεύουσα της Κρήτης ο σταθμός των υπεραστικών λεωφορείων ήταν επί σειρά ετών ένας χώρος που δεν παρέπεμπε σε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, αλλά σε κάτι που μετά βίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κωμόπολη.

Αν σε μια αυθαίρετη παραλλαγή ίσχυε το «δείξε μου του ΚΤΕΛ σου να σου πω τι πόλη είσαι», για τους Ηρακλειώτες ένας τέτοιος παραλληλισμός θα ήταν άκρως υποτιμητικός.

Όλα αυτά έως τις 24 Ιουνίου του 2018.

Έκτοτε αυτό που θύμιζε Γ’ κατηγορία αναβαθμίστηκε αίφνης σε… Τσάμπιονς Λιγκ. Πλέον το ΚΤΕΛ Ηρακλείου παραπέμπει σε ευρωπαϊκή μεγαλούπολη. Τόσο χαώδης είναι η απόσταση που χωρίζει τον παλιό… απλησίαστο αισθητικά χώρο με το σημερινό στολίδι, στο οποίο άνετα θα μπορούσε κάποιος να «σκοτώσει» λίγο χρόνο, όχι (μόνο) ως επιβάτης, αλλά (και) ως περαστικός!

Από... έκτρωμα στολίδι: Ο ελληνικός σταθμός ΚΤΕΛ που προκαλεί πολιτισμικό σοκ!

Δεν πρόκειται απλώς για ένα νέο επιβατικό σταθμό υπεραστικών λεωφορείων που ανεβάζει άρδην το επίπεδο εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού σε όλα τα επίπεδα. Αλλά για ένα καλαίσθητο έργο αξιοποίησης ενός ιστορικού βιομηχανικού κτηρίου, που έχει γράψει τη δική του σελίδα στην ιστορία της πόλης, και για έναν χώρο που εμφανίζει προοπτικές αξιοποίησης σε μια ευρεία γκάμα δράσεων.

Ή αλλιώς ένα σημείο αναφοράς αρχιτεκτονικής, αισθητικής, λειτουργικότητας και καινοτομίας.

Για τις ανάγκες του νέου έργου αξιοποιήθηκε το ιστορικό Κτήριο «Αθηνά» στη συμβολή των λεωφόρων Ικάρου και Εθνικής Αντιστάσεως. Χρησιμοποιήθηκε το 1/3 της έκτασης των 9 στρεμμάτων που καταλαμβάνει το ακίνητο. Πρόκειται για το μοναδικό διατηρητέο κτίσμα ΚΤΕΛ στην Ελλάδα, η κατασκευή, διαμόρφωση και δημιουργία του οποίου έγινε με βάση τις υποδείξεις της Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων.

Από... έκτρωμα στολίδι: Ο ελληνικός σταθμός ΚΤΕΛ που προκαλεί πολιτισμικό σοκ!

Η επένδυση έγινε εξ’ ολοκλήρου από το ΚΤΕΛ Ηρακλείου και στον μακρόχρονο σχεδιασμό εντάσσεται η δημιουργία του Μουσείου «Οδυσσέα Ελύτη», αλλά και ξενοδοχείου.

Οι επισκέπτες – επιβάτες έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Μία από τις καινοτομίες που εφαρμόζονται με τη χρήση της τεχνολογίας, είναι η δυνατότητα που έχει ο επιβάτης, βάζοντας το εισιτήριό του στο ειδικό τερματικό, να παίρνει πληροφορίες για τον προορισμό του, όπως οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν, σημεία ενδιαφέροντος και η χρονική διάρκεια της διαδρομής. Παράλληλα, έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την κίνηση και τα σημεία του στόλου των υπεραστικών λεωφορείων του συγκοινωνιακού φορέα.

Στον χώρο έχουν δημιουργηθεί 15 τέρμιναλ άφιξης-αναχώρησης για λεωφορεία, αίθουσες αναμονής, γραφεία διοίκησης, αποθήκες, διάφορες υπηρεσίες, κυλικείο, εστιατόρια και καταστήματα για τις ανάγκες των επιβατών.

Πηγή: menshouse.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

7 − one =