αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ δισεκατομμυριούχος Mr Patagonia χάρισε την εταιρία του… στη Γη

Ο δισεκατομμυριούχος Mr Patagonia χάρισε την εταιρία του… στη Γη

Σε μια απρόσμενη κίνηση προχώρησε ο ιδρυτής της Patagonia, Yvon Chouinard. Αποφάσισε να χαρίσει ολόκληρη την εταιρία του… στη Γη. Στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ο επιχειρηματίας ίδρυσε την εταιρεία ρούχων εξωτερικού χώρου το 1973. Η Patagonia, η οποία πραγματοποιεί τζίρο 1,5 δισ. δολαρίων τον χρόνο και σύμφωνα με τους New York Times αξίζει 3 δισ. δολάρια, θα ανήκει στο εξής σε ένα trust που εστιάζει στο κλίμα καθώς και σε μία κοινοπραξία μη κερδοσκοπικών οργανισμών.

«Κάθε δολάριο (από τα κέρδη της) που δεν επανεπενδύεται στην Patagonia θα διανέμεται ως μέρισμα για την προστασία του πλανήτη», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

«Ενώ κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε την περιβαλλοντική κρίση, δεν είναι αρκετό. Έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο να διαθέσουμε περισσότερα χρήματα για την καταπολέμηση της κρίσης, διατηρώντας παράλληλα ανέπαφες τις αξίες της εταιρείας. Μια επιλογή ήταν να πουλήσουμε την Patagonia και να δωρίσουμε όλα τα χρήματα. Αλλά δεν μπορούσαμε να είμαστε σίγουροι ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα διατηρούσε τις αξίες μας ή θα συνέχιζε να απασχολεί την ομάδα των ανθρώπων μας σε όλο τον κόσμο», εξήγησε σε επιστολή του.

«Ένας άλλος δρόμος ήταν να μπει η εταιρεία στο χρηματιστήριο. Τι καταστροφή θα ήταν αυτό. Ακόμη και οι εισηγμένες εταιρείες που έχουν καλές προθέσεις δέχονται υπερβολικές πιέσεις να δημιουργήσουν βραχυπρόθεσμα κέρδη σε βάρος της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας και υπευθυνότητάς τους», συνέχισε.

Για να καταλήξει: «Για να πούμε την αλήθεια, δεν υπήρχαν καλές διαθέσιμες επιλογές. Έτσι, δημιουργήσαμε τις δικές μας».

Όπως μεταδίδει το CNBC, η εταιρία αναμένεται να παράγει και να δωρίζει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως ανάλογα με την υγεία της επιχείρησης. Η εταιρεία πουλάει τώρα νέα και μεταχειρισμένα ρούχα εξωτερικού χώρου, εξοπλισμό για υπαίθριες δραστηριότητες όπως κάμπινγκ, ψάρεμα και αναρρίχηση, καθώς και τρόφιμα και ποτά από βιώσιμες πηγές.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 3 =