αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ δισεκατομμυριούχος Mark Cuban εξηγεί: Ήμουν άθλιος υπάλληλος και αυτό ήταν το κλειδί της επιτυχίας μου

Ο δισεκατομμυριούχος Mark Cuban εξηγεί: Ήμουν άθλιος υπάλληλος και αυτό ήταν το κλειδί της επιτυχίας μου

Ο Mark Cuban δεν είχε άλλη επιλογή… από το να γίνει επιχειρηματίας. «Δεν ήμουν ποτέ καλός στο να δουλεύω για κάποιον άλλο», είπε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και ιδιοκτήτης των Dallas Mavericks του NBA, σε ένα βίντεο Q&A όπως μεταδίδει το CNBC.

Ο Cuban άρχισε να ακονίζει τις ικανότητές του στις πωλήσεις με μια μακρά σειρά από δουλειές οι οποίες ξεκίνησαν όταν ήταν μόλις 12 ετών, από την πώληση σακουλών σκουπιδιών από πόρτα σε πόρτα μέχρι το να δίνει μαθήματα χορού. Όμως, μόλις ήταν στα 20 του χρόνια που ο Cuban ξεκίνησε την πρώτη του πραγματική εταιρεία, την startup λογισμικού MicroSolutions.

Αν και τελικά πούλησε την εταιρεία αυτή το 1990 για 6 εκατομμύρια δολάρια, στο ξεκίνημα της επιχείρησης ένιωθε «τρομοκρατημένος». Η επιχείρηση δεν είχε «καθόλου πωλήσεις» και το «άγχος μου ήταν απίστευτο», δήλωσε στο Wired μετά την ανάγνωση μιας ερώτησης από έναν χρήστη του Twitter που αναρωτιόταν αν υπήρξε ποτέ στιγμή που ο δισεκατομμυριούχος ήθελε «να τα παρατήσει».

Απάντησε λέγοντας ότι ποτέ δεν σκέφτηκε να παραιτηθεί και να φύγει από τη νεοσύστατη επιχείρησή του, επειδή ήξερε ότι «ήταν ένας απαίσιος υπάλληλος».

Πράγματι, ο Cuban είχε απολυθεί από πολλές δουλειές σε εκείνο το σημείο της ζωής του, συμπεριλαμβανομένης της πιο πρόσφατης δουλειάς του που πουλούσε επιχειρηματικό λογισμικό για ένα κατάστημα στο Ντάλας. Ο νεαρός Cuban είχε πάρει την πρωτοβουλία να κλείσει μια μεγάλη πώληση, φεύγοντας από το κατάστημα χωρίς να πει στο αφεντικό του να οριστικοποιήσει τη συμφωνία και να παραλάβει μια επιταγή 10.000 δολαρίων, θυμήθηκε σε συνέντευξή του σε podcast το 2017. «Σκέφτηκα ότι όταν επέστρεφα θα ήταν ενθουσιασμένος μέχρι θανάτου, σωστά; Με απέλυσε επί τόπου», δήλωσε.

Ο Cuban είχε μια παρόμοια εμπειρία δουλεύοντας για την Mellon Bank στο Πίτσμπουργκ μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα. Όπως είπε ο Κιούμπαν στο Wired, ζήτησε από ένα υψηλόβαθμο στέλεχος να μιλήσει σε μια ομάδα νεαρών υπαλλήλων σε ένα happy hour για το «πώς είναι να εργάζεσαι στην τράπεζα».

«Σκέφτηκα ότι ήταν μια πολύ καλή ιδέα και ότι έπαιρνα πρωτοβουλία», εξηγεί. Αντ’ αυτού, το αφεντικό του πήρε είδηση την ιδέα και επίπληξε έντονα τον Cuban επειδή ξεπέρασε τα όριά του και μίλησε σε στελέχη χωρίς άδεια. Ο Cuban πληγώθηκε πραγματικά τότε. «Θέλω να πω, δεν είχα ξανανιώσει ποτέ κάτι τέτοιο», είπε. «Και, απλά ήξερα τότε ότι δεν προοριζόμουν να είμαι υπάλληλος».

Αυτό που ο Cuban έβλεπε ως «ανάληψη πρωτοβουλιών», οι εργοδότες του το έβλεπαν συχνά ως ασέβεια ή απειθαρχία.

«Ήμουν άθλιος υπάλληλος επειδή ήμουν ξερόλας», είπε στο Wired. «Στην καρδιά μου ήμουν επιχειρηματίας και πάντα πίστευα ότι είχα μια καλύτερη ιδέα για το πώς να κάνω τα πράγματα».

Αυτή η συνειδητοποίηση είναι ακριβώς αυτό που τον βοήθησε να ξεπεράσει τις αρχικές δυσκολίες στη MicroSolutions, ακόμη και όταν η εταιρεία ήταν σχεδόν χρεοκοπημένη. Οι προηγούμενες αποτυχίες του τον έπεισαν ότι η καλύτερη ευκαιρία για επιτυχία θα ήταν να είναι αφεντικό του εαυτού του, γεγονός που τον ανάγκασε να επιμείνει στην πρώτη του επιχείρηση μέχρι να αλλάξουν τα πράγματα.

Φυσικά, η εταιρεία αποδείχθηκε τελικά επιτυχημένη και αυτό άνοιξε το δρόμο για την επόμενη επιχείρηση του, την εταιρεία ροής ήχου Broadcast.com, η οποία εξαγοράστηκε από τη Yahoo το 1999 έναντι 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × 3 =