αρχικηVIRALΟ δισεκατομμυριούχος που σχεδιάζει την πόλη του μέλλοντος (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο δισεκατομμυριούχος που σχεδιάζει την πόλη του μέλλοντος (ΒΙΝΤΕΟ)

Υπάρχουν οι δισεκατομμυριούχοι που ονειρεύονται το ταξίδι τους στου διάστημα -έχοντας ήδη αγοράσει το πολυπόθητο και πανάκριβο εισιτήριο που θα τους εξασφαλίσει τη μοναδική αυτή εμπειρία-, υπάρχουν, όμως, και οι δισεκατομμυριούχοι που έχουν μια διαφορετική οπτική για τη ζωή, στρέφοντας το ενδιαφέρον τους προς τον πλανήτη Γη.

Ανάμεσα στους τελευταίους και ο Marc Lore, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Walmart, ο οποίος ανακοίνωσε τα σχέδια του για τη δημιουργία μιας νέας φουτουτριστικής πόλης στην αμερικανική έρημο, αξίας 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το όνομά της είναι Telosa, αναφέρει το Architectural Digest, το οποίο οφείλεται στην ελληνική λέξη τέλος- «υψηλότερος σκοπός», δυνητικά θα μπορούσε να φιλοξενήσει έως και πέντε εκατομμύρια κατοίκους σε ένα πλάνο 30 χρόνων, ενώ θα περιλαμβάνει αυτοκινούμενα αυτοκίνητα και ενεργειακά αποδοτικούς ουρανοξύστες.

Τον Ιανουάριο του 2021 ο Lore είχε ανακοινώσει αρχικά τα σχέδιά του να παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντα στην επιτυχημένη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου Walmart, προκειμένου να επικεντρωθεί στη δημιουργία «της πόλης του μέλλοντος». «Αυτό θα είναι ένα έργο δια βίου», δήλωσε τότε ο 50χρονος επιχειρηματίας στο Recode. «Είναι το πράγμα που με ενδιαφέρει περισσότερο».

Πριν λίγες ημέρες ο Lore μοιράστηκε περισσότερες λεπτομέρειες, λέγοντας στο Fortune ότι προσπαθούσε «να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο για την κοινωνία, όπου ο πλούτος δημιουργείται με δίκαιο τρόπο». Έχει επινοήσει, μάλιστα, μια «μεταρρυθμισμένη εκδοχή του καπιταλισμού» για την Telosa, την οποία αποκαλεί και «ισονομία», όπου ο καθένας μπορεί να χτίσει και να πουλήσει σπίτια, αλλά η πόλη διατηρεί την κυριότητα της γης από κάτω.

«Φανταστείτε μια πόλη με τη ζωντάνια, την ποικιλομορφία και τον πολιτισμό της Νέας Υόρκης σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την καινοτομία του Τόκιο και τη βιωσιμότητα, τη διακυβέρνηση και τις κοινωνικές υπηρεσίες της Σουηδίας», αναφέρει η δήλωση οράματος για την Telosa. «Αυτή θα είναι η Νέα Πόλη μας».

Τα σχέδια για την πρώτη φάση της ανάπτυξης της πόλης είναι να στεγάσει 50.000 κατοίκους σε 1.500 στρέμματα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2030. Αυτή η ονειρική μητρόπολη θα σχεδιαστεί από το αρχιτεκτονικό γραφείο BIG, με επικεφαλής τον Bjarke Ingels, η οποία θα περιλαμβάνει ξενοδοχεία, πολυτελή σπα, στάδια, δημόσια τέχνη και πολλά άλλα, ενώ ο Ingels έχει σχεδιάσει, ακόμη, και την έδρα για την Apple και την Google στην ουτοπική πόλη.

Πηγή: newsbeast.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × two =