αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ δισεκατομμυριούχος που πήγαινε στη δουλειά με τα πόδια: Αυτή είναι η ανατρεπτική πορεία του Mr Twitter

Ο δισεκατομμυριούχος που πήγαινε στη δουλειά με τα πόδια: Αυτή είναι η ανατρεπτική πορεία του Mr Twitter

Οι πληροφορίες άρχισαν να βγαίνουν στη δημοσιότητα το απόγευμα της Δευτέρα. Λίγο αργότερα ήρθε και η επίσημη επιβεβαίωση: Ο Jack Dorsey αποχωρεί από τη θέση του CEO του Twitter. Πρόκειται για τον άνθρωπο που ίδρυσε την διάσημη πλατφόρμα το 2006. Τώρα με ένα tweet έκανε γνωστό ότι αποχωρεί. Kαι στην θέση του θα μπει ο τωρινός Διευθυντής Τεχνολογίας (CTO) της εταιρίας, Parag Agrawal.

Η ανατρεπτική διαδρομή του κυρίου Dorsey

Ο Jack Dorsey είναι σίγουρα ένας από τους πιο alternative δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες που έχουμε δει. Μερικά χρόνια πριν, πήγαινε σε πανκ συναυλίες. Ενώ παράλληλα, είχε… τρέλα για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Σε συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό Paris Match o γνωστός επιχειρηματίας λέει ότι η σχέση του με τους υπολογιστές είχε αρχίσει από τα παιδικά του χρόνια. Ο πατέρας του ήταν μηχανικός, αλλά θαύμαζε τους υπολογιστές. Το 1984, όταν ο Jack ήταν μόλις οκτώ ετών, του πήγε στο σπίτι ένα Macintosh. Αυτή ήταν η αρχή ενός μεγάλου έρωτα για τον μικρό Jack Dorsey. Λίγο αργότερα, ο πρώτος υπολογιστής αντικαταστάθηκε από ένα PC της IBM.

Η ιστορία επιτυχίας του ξεκινά πίσω, στο 2006. Τότε που το My Space, φάνταζε ο απόλυτος κυρίαρχος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ένα άλλο νέο project είχε αρχίσει να εξαπλώνεται: ήταν το Facebook του Mark Zuckerberg.

Κάπου εκεί, ο Jack Dorsey σκέφτηκε, ότι μπορούσε να μπει «σφήνα» και να δημιουργήσει το δικό του κοινωνικό δίκτυο. Λίγο πριν, είχε βρεθεί… άνεργος, αφού η εταιρία Odeo, στην οποία εργαζόταν, έκλεισε. Ωστόσο, από αυτή του τη δουλειά, ο ίδιος είχε αποκομίσει ένα μεγάλο κέρδος: γνώρισε τους ανθρώπους, μαζί με τους οποίους θα έφτιανε έναν τεχνολογικό γίγαντα. Πρόκειται για τους: Evan Williams, Biz Stone και Noah Glass.

Η ιδέα του Dorsey έμοιαζε απλή. Ήθελε να δημιουργήσει ένα κοινωνικό δίκτυο, στο οποίο οι άνθρωποι θα επικοινωνούν, με τον τρόπο που το έκανε αυτός με τους φίλους του. Δηλαδή, γρήγορα και απλά. Όπως γινόταν και με τα SMS. Έτσι μετά από κάποιες συζητήσεις, οι 4 φιλόδοξοι επιχειρηματίες, αποφάσισαν να βάλουν τον γνωστό περιορισμό των 140 χαρακτήρων, για το κάθε tweet.

Μάλιστα, η αρχική ονομασία του project τους ήταν Twttr. Επηρεαζόμενοι και από ένα άλλο διάσημο project, το Flickr. Αλλά και για έναν ακόμα λόγο: όταν ο Jack Dorsey και η παρέα του αποφάσισαν να ξεκινήσουν το εγχείρημα τους, το domain Twitter.com ήταν ήδη πιασμένο. Έτσι, χωρίς να χάσουν χρόνο, ξεκίνησαν την προσπάθεια τους με το πρώτο όνομα, και στη συνέχεια αγόρασαν το domain του Twitter, για περίπου 7.000 δολάρια.

Στις 15 Ιουλίου 2006, το νέο εγχείρημα βγαίνει στον ιντερνετικό αέρα. Και πολύ γρήγορα η φήμη του εξαπλώνεται, αφού πέρα από το ευρύ κοινό, αρχίζουν να το χρησιμοποιούν πολλοί γνωστοί bloggers, celebrities και δημοσιογράφοι.

Το 2007, για κάθε τρίμηνο του έτους, γινόντουσαν συνολικά 400.000 tweets. Ένα χρόνο μετά, σε κάθε τρίμηνο του 2008, πραγματοποιούνταν 100 εκατ. Tweets. Τον Φεβρουάριο του 2010, η χρήστες του Twitter, στέλνουν πάνω από 50 εκατ. «τιτιβίσματα» τη μέρα! Το γ’ τρίμηνο του 2019, ο αριθμός των ανθρώπων που χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα ημερησίως αυξήθηκε κατά 6 εκατ. από το β’ τρίμηνο, στα 145 εκατομμύρια. Στο τέλος του τετάρτου τριμήνου του 2020 το Twitter έφθασε τους 192 εκατομμύρια ενεργούς καθημερινούς χρήστες, που μπορούν να δουν διαφημίσεις (monetizable daily active users-mDAU), κατά 26% περισσότερους σε σχέση με πριν ένα έτος. Με την πορεία να συνεχίζεται ως σήμερα (τώρα ο Agrawal θα πρέπει να πραγματοποιήσει τους εξαιρετικά φιλόδοξους εσωτερικούς στόχους της πλατφόρμας. Συγκεκριμένα, η εταιρεία είχε ανακοινώσει πριν από μερικούς μήνες ότι στοχεύει να έχει 315 εκατ. καθημερινούς ενεργούς χρήστες μέχρι το τέλος του 2023 και να έχει υπερδιπλασιάσει τον ετήσιο τζίρο της μέχρι τότε).

Ο Jack Dorsey και η παρέα του κατάφεραν να φτάσουν στην επιτυχία. Δημιούργησαν το δικό τους κοινωνικό δίκτυο, το οποίο εξαπλώθηκε στο όλο τον κόσμο, και φυσικά τους έφερε πολλά χρήματα. Ωστόσο, η συνεργασία τους δεν ήταν πάντα τέλεια. Περίπου 2 χρόνια μετά την ίδρυση του Twitter, ο Jack Dorsey είχε αποχωρήσει από την εταιρία. Σε εκείνο το χρονικό σημείο ξεκίνησε επίσης την startup πληρωμών, την Square.

Το 2015 έκανε την μεγάλη επιστροφή στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Twitter, και εκεί ήταν μέχρι τώρα. Ο Dorsey είναι σήμερα 45 ετών και η περιουσία του, σύμφωνα με το Forbes, υπολογίζεται στα 11,8 δισ. δολάρια.

Ο δισεκατομμυριούχος που πήγαινε στη δουλειά… με τα πόδια

Αν παρατηρήσεις την πορεία του Mr Twitter, σίγουρα θα βρεις πολλά ενδιαφέρονται σημεία. Στο βιβλίο που έχει γράψει ο Tim Ferriss με τίτλο «Tools of Titans», ο συγγραφέας ρωτά τον Dorsey για το ποια είναι η «επένδυση» που έχει κάνει και δεν του έχει κοστίσει τίποτα.

«Περπατώ κάθε ημέρα μέχρι το γραφείο. Για 5 μίλια. Διαρκεί 1 ώρα και 15 λεπτά» λέει ο αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια αυτή της διαδρομής, ο Jack Dorsey δεν ασχολείται με την δουλειά καθόλου. Δεν διαβάζει emails και δεν γράφει κάποια κείμενα. Συνηθίζει να ακούει μουσική ή audio books. ‘Η απλά κοιτά για να αντλήσει ιδέες από τους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο.

Όπως εξηγεί ο ίδιος χρησιμοποιεί αυτόν τον χρόνο για να χαλαρώνει. Ενώ παράλληλα είναι μια καλή γυμναστική. Κάτι που είναι βασικό κομμάτι της επιτυχίας και του τρόπου ζωής του Dorsey. «Ένα υγιεινός τρόπος ζωής, με βοηθά να είμαι πιο δημιουργικός και να σκέφτομαι πιο σωστά» λέει ο Mr Twitter.

«Οι άνθρωποι νομίζουν ότι η επιτυχία θα έρθει αν δουλεύουν 20 ώρες την ημέρα σαν τον Musk. Αυτά είναι βλακείες»

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια δεν έλειψαν και οι τολμηρές δηλώσεις. Όπως τόνισε ο δισεκατομμυριούχος μιλώντας στο «The Boardroom: Out of Office Podcast», το μοντέλο σύμφωνα με το οποίο ένας επιχειρηματίας πρέπει να δουλεύει… ως τα χαράματα και να μην έχει ούτε μια ημέρα κενή, είναι ξεπερασμένο. Στην πραγματικότητα, αυτό το μοντέλο οδηγεί στο burnout.

«Θα προτιμούσα να γίνω πιο παραγωγικός, για να κάνω κάθε ώρα σημαντική – ή κάθε λεπτό να έχει νόημα – αντί να πολλαπλασιάσω τον αριθμό των ωρών ή λεπτών που δουλεύω πάνω σε ένα πράγμα», λέει ο Dorsey.

Και συμπληρώνει: «Αυτό που έχω διαπιστώσει είναι πως όταν αυξάνω τις ώρες εργασίας, μειώνω την ποιότητα μέσα σε αυτό τον χρόνο που έχω». Ο ίδιος βάζει στη συζήτηση και μια ακόμα παράμετρο: Όταν ένας άνθρωπος δουλεύει αμέτρητες ώρες, ουσιαστικά δεν μπορεί να προσέξει τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω του. Κλείνεται σε μία δική του «φούσκα». Και αυτό είναι κάτι που μπορεί να σε εμποδίσει τελικά από το να φτάσεις στην επιτυχία.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι «επιτυχία σημαίνει ότι εργάζομαι 20 ώρες την ημέρα και κοιμάμαι 4 ώρες- γιατί αυτό διάβασα οτι κάνει ο Elon Musk» λέει με νόημα ο Dorsey και τονίζει: «Αυτά είναι βλακείες».

Ο ιδρυτής του Twitter εξήγησε ότι έχει βρει την δική του ρουτίνα, την οποία εφαρμόζει κάθε ημέρα και έτσι καταφέρνει να αυξήσει την παραγωγικότητα του. Ξυπνά πολύ νωρίς το πρωί, αφιερώνει χρόνο στον διαλογισμό (κάτι που τον βοηθά να ”καθαρίζει” το μυαλό του), πίνει τον πρωινό καφέ του, και περπατά 5 μίλια ως το γραφείο.

Ενώ όταν ξεκινά την δουλειά, ο Dorsey φροντίζει να απενεργοποιεί όλους τους αντιπερισπασμούς. Έτσι «μια ώρα ισούται… με 3 ώρες» όπως λέει ο ίδιος. Αφού είναι πολύ πιο παραγωγικός και μπορεί να βγάλει την δουλειά μέσα σε συντομότερο διάστημα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen − 8 =