αρχικηVIRALΟ γηραιότερος άνθρωπος του κόσμου έζησε για 122 χρόνια. Είχε 3 πράγματα που βοήθησαν στη μακροζωία

Ο γηραιότερος άνθρωπος του κόσμου έζησε για 122 χρόνια. Είχε 3 πράγματα που βοήθησαν στη μακροζωία

Η Jeanne Calment, μια Γαλλίδα, πέτυχε το απίστευτο κατόρθωμα να ζήσει μέχρι την ηλικία των 122 ετών, κερδίζοντας έτσι τον τίτλο του γηραιότερου ανθρώπου που έχει καταγραφεί στον κόσμο.

Αλλά πριν πεθάνει, η Calment συναντήθηκε και συζήτησε τη ζωή της με την Jean-Marie Robine, μία expert δημογράφο που μελετά τις συνδέσεις μεταξύ υγείας και μακροζωίας.

Ως δήλωση αποποίησης ευθύνης, η Robine λέει στο CNBC: «Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ένα μεγάλο μέρος της μακροζωίας της Jeanne Calment οφείλεται στην τύχη, που ήταν τόσο εξαιρετική».

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες πτυχές της ζωής της που πιθανότατα συνέβαλαν στην ικανότητά της να ζήσει τόσο πολύ, εξηγεί.

1. Ήταν πλούσια

Η Jeanne Calment επωφελήθηκε από το ότι «μεγάλωσε σε μια αστική οικογένεια στη νότια Γαλλία, έτσι ζούσε σε μια ωραία γειτονιά», λέει η Robine.

Αυτό της επέτρεψε να πηγαίνει στο σχολείο μέχρι την ηλικία των 16 ετών, κάτι που δεν ήταν πολύ συνηθισμένο για τις γυναίκες εκείνη την εποχή, προσθέτει. Συνέχισε επίσης με ιδιαίτερα μαθήματα κουζίνας, τέχνης και χορού μέχρι που παντρεύτηκε στα 20 της χρόνια.

Ένας άλλος παράγοντας που πιθανότατα τη βοήθησε να ζήσει περισσότερο και να στρεσάρει λιγότερο, ήταν ότι «δεν δούλεψε ποτέ», λέει η Robine.

«Είχε πάντα κάποιον στο σπίτι για να τη βοηθήσει» και δεν χρειαζόταν να μαγειρέψει για τον εαυτό της ή ακόμα και να ψωνίσει για τα απαραίτητα.

Jeanne Calment, the world's oldest woman, poses for photographers February 20 in Arles, southern France, a day prior her birthday.

2. Δεν κάπνιζε- μόνο πολύ αργότερα στη ζωή της

Μέχρι τον γάμο, στην Calment δεν επιτρεπόταν να καπνίζει, λέει η Robine. «Πρέπει να θυμόμαστε πού βρισκόμασταν, στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα σε μια μικρή πόλη στη Νότια Γαλλία», λέει.

«Φυσικά ήταν απολύτως απαγορευμένο και αδύνατο για ένα κορίτσι, και συγκεκριμένα σε μια αστική οικογένεια, να το κάνει αυτό».

Ωστόσο, μόλις παντρεύτηκε, ο σύζυγος της Calment της πρόσφερε ένα τσιγάρο. Και παρόλο που ήταν εξαιρετικά χαρούμενη που έκανε κάτι που δεν της επιτρεπόταν να κάνει πριν, «όταν κάπνισε για πρώτη φορά, δεν της φαινόταν ωραίο και έκοψε το κάπνισμα».

Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι η Calment δεν κάπνιζε για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, αλλά απέκτησε τη συνήθεια σε ηλικία περίπου 112 ετών ενώ ζούσε σε οίκο ευγηρίας.

3. Είχε καλή κοινωνική ζωή

Με τόσο πολύ ελεύθερο χρόνο, η Calment δεν είχε απολύτως τίποτα να κάνει παρά μόνο να φροντίσει τον εαυτό της, να ταξιδεύει στη Γαλλία και να έχει κοινωνικές δραστηριότητες, λέει η Robine.

Πέρασε τον περισσότερο χρόνο της παρακολουθώντας κοινωνικές εκδηλώσεις και συναντώντας νέους ανθρώπους.

Με τον σύζυγό της, μπορούσε επίσης να ταξιδεύει συχνά και να πηγαίνει στο Παρίσι για να δει τον Πύργο του Άιφελ, ο οποίος ήταν υπό κατασκευή εκείνη την εποχή. «Ανακάλυπτε αυτόν τον συναρπαστικό κόσμο στις αρχές του δέκατου ένατου και του εικοστού αιώνα» λέει η Robine.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − five =