αρχικηVIRALΟ αρχαιότερος υπολογιστής του κόσμου: Το BBC μιλά για το μυστήριο με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων

Ο αρχαιότερος υπολογιστής του κόσμου: Το BBC μιλά για το μυστήριο με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων

Αφιέρωμα στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων κάνει το BBC, παραθέτοντας μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία. Ο θησαυρός αυτός ηλικίας περίπου 2.000 ετών, μέχρι και σήμερα αποτελεί «αίνιγμα», με τους επιστήμονες από όλο τον κόσμο να επιχειρούν να ανακαλύψουν τα μυστικά αυτού του μηχανισμού ή τους υπολογισμούς που χρησιμοποιήθηκαν για το σχεδιασμό του.

Τα θραύσματα που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα αποτελούσαν μόλις το ένα τρίτο της εξαιρετικά πολύπλοκης χειροκίνητης συσκευής που επέτρεπε την ακριβή πρόβλεψη των κινήσεων των πέντε-τότε γνωστών- πλανητών και του Ηλίου, καθώς και τις φάσεις του φεγγαριού και τις ηλιακές και σεληνιακές εκλείψεις.

Ωστόσο, παρά τα χρόνια επίπονης έρευνας και συζήτησης, οι επιστήμονες δεν ήταν ποτέ σε θέση να αναπαράγουν πλήρως τον μηχανισμό της συσκευής ή τους υπολογισμούς που χρησιμοποιήθηκαν για τον σχεδιασμό της.

Μέσα σε ένα βίντεο διάρκειας περίπου 7 λεπτών, το BBC, επιχειρεί να «ξεκλειδώσει» κάποια από τα μυστικά του αρχαιότερου υπολογιστή στον κόσμο.

«Όταν κοιτάξαμε τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά εντυπωσιακά. Αναγκαστήκαμε να αναθεωρήσουμε πλήρως τα όσα γνωρίζαμε για την ιστορία της τεχνολογίας» λέει στο BBC o Βρετανός καθηγητής Tony Freeth. «Ήταν ένας τόσο προηγμένος, έξυπνος μηχανισμός, που ήταν εντελώς σοκαριστικό το γεγονός ότι είχε εφευρεθεί στην αρχαία Ελλάδα» ανέφερε.

Οταν ανακαλύφθηκε ο μηχανισμός ήταν ένας «σκουριασμένος» δίσκος. Η αξία του δεν είχε γίνει αντιληπτή έως και το 1902 όταν ανακαλύφθηκε ότι περιλαμβάνει γρανάζια και μάλιστα εκπληκτικής ακριβείας. «Αυτό ήταν το πρώτο σοκ. Γιατί οτιδήποτε προερχόταν από την αρχαία Ελλάδα, πολύ απλά δεν μπορούσε να έχει γρανάζια, δεν μπορούσε να υπάρχει κάτι τέτοιο με βάση τα όσα γνωρίζαμε έως τότε» λέει ο Tony Freeth.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 − one =