αρχικηVIRALΟ απρόσμενος λόγος για τον οποίο πήρε το όνομα του το Κουκάκι

Ο απρόσμενος λόγος για τον οποίο πήρε το όνομα του το Κουκάκι

Η κάθε γειτονιά στην Αθήνα έχει και την ιστορία της. Συχνά πίσω από το όνομα μιας συνοικίας κρύβεται και μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Αυτό συμβαίνει και με μια πολύ γνωστή γειτονιά στην καρδιά της Αθήνας. Ο λόγος για το Κουκάκι.

Το Κουκάκι και η ιστορία του ονόματος

Το Κουκάκι απλώνεται στη νοτιοανατολική πλευρά του λόφου Φιλοπάππου. Αυτή η ονομασία τού δόθηκε περίπου στο 1900 και οφείλεται σε έναν από τους πρώτους κατοίκους της περιοχής. Ποιος ήταν αυτός; Ο εργοστασιάρχης Δημήτριος Κουκάκης, πολύ γνωστός εκείνη την εποχή. Το εργοστάσιο που διέθετε κατασκεύαζε μεταλλικά κρεβάτια. Η επιχείρησή του λειτουργούσε προπολεμικά στην οδό Κολοκοτρώνη 88 κατασκευάζοντας κορμούς κρεβατιών από χάλυβα. Πρόκειται για τα πολύ γνωστά σιδερένια κρεβάτια που όλοι έχουμε δει είτε από ταινίες είτε και από κοντά.

Ο ίδιος τις χαρακτήριζε, μάλιστα, «στέρεες» και «αναπαυτικές» κλίνες και πωλούνταν στη τιμή των 18 δραχμών. Υπήρχαν δε και κρεβάτια που έφταναν και τις 22 δραχμές. Κάτι πρωτοποριακό για την εποχή, μάλιστα, που έκανε η βιομηχανία ήταν ότι έφτιαχνε και κρεβάτια κατά παραγγελία. Ο πελάτης, δηλαδή, μπορούσε να παραγγείλει το μέγεθος και σχέδιο κρεβατιού που ήθελε. Το παραλάμβανε, μάλιστα, σε πολύ σύντομο χρόνο. Φυσικά οι πελάτες ήταν κυρίως από την Αθήνα.

Δεν εξυπηρετούνταν, όμως, μόνο ιδιώτες αλλά ακόμη και δημόσιοι φορείς. Πιο συγκεκριμένα το εργοστάσιο Κουκάκη κατασκεύαζε κρεβάτια ακόμη και για νοσοκομεία. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη διαφήμιση αναφέρει ότι κατασκεύαζε κρεβάτια «όπως αυτά του Ευαγγελισμού». Ακόμη και το ότι προωθούσε τα κρεβάτια στο κοινό μέσα από διαφημίσεις στον αθηναϊκό Τύπο ήταν κάτι το πρωτοποριακό. Ο Κουκάκης τελικά ήταν ο πρώτος που έχτισε σπίτι σε αυτή την περιοχή. Το σπίτι του εργοστασιάρχη βρισκόταν στην ανατολική γωνία των οδών Δημητρακοπούλου και Γεωργίου Ολυμπίου. Τι κι αν κατεδαφίστηκε στα μέσα του 20ου αιώνα; Άφησε σε ολόκληρη την περιοχή το όνομά του. Το φημισμένο πλέον Κουκάκι.

Πηγή: exploringgreece.tv

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 + eighteen =