αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΟ ήχος του drone Ingenuity στην ατμόσφαιρα του Άρη (Ηχητικό)

Ο ήχος του drone Ingenuity στην ατμόσφαιρα του Άρη (Ηχητικό)

Το Ingenuity συνεχίζει τις πτήσεις του στον Άρη. Το μικρό ελικόπτερο της NASA πέταξε για πέμπτη φορά στον κόκκινο πλανήτη και κατευθύνθηκε προς τα νότια για την προώθηση της έρευνας σχετικά με την πιθανή χρήση εναέριων μέσων στον πλανήτη Άρη στο μέλλον. Αυτό έγινε χτες.

Αφού έφτασε πάνω από το νέο του «αεροδρόμιο», το Ingenuity ανέβηκε σε ρεκόρ ύψους 10 μέτρων και φωτογράφισε με έγχρωμες εικόνες υψηλής ανάλυσης τη νέα του γειτονιά πριν αγγίξει το έδαφος.

Η πτήση αντιπροσωπεύει τη μετάβαση του μηχανοκίνητου σκάφους στη νέα φάση δοκιμαστικής λειτουργίας. Σε αυτή τη φάση θα επικεντρωθεί στη διερεύνηση του είδους των δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει ένα στροφείο που λειτουργεί στον πλανήτη Άρη. Στις δοκιμές αυτές περιλαμβάνονται επίσης οι εναέριες παρατηρήσεις σε περιοχές που δεν είναι προσβάσιμες από το rover και η λεπτομερής στερεοσκοπική απεικόνιση από ατμοσφαιρικά υψόμετρα. Αυτές οι επιχειρήσεις και τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να ωφελήσουν σημαντικά τη μελλοντική εναέρια εξερεύνηση του πλανήτη Άρη και άλλων κόσμων όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Το Mars Perseverance rover της NASA φωτογράφησε το μικρό ελικόπτερο χρησιμοποιώντας την ενσωματωμένη κάμερα Right Navigation Camera (Navcam). Η κάμερα βρίσκεται ψηλά στον ιστό του rover και βοηθά στην οδήγηση.

Η πτήση ξεκίνησε χθες Παρασκευή 7 Μαΐου στις 10:26 μ.μ. ώρα Ελλάδος και διήρκεσε 108 δευτερόλεπτα. Η ομάδα του Ingenuity επέλεξε το νέο χώρο προσγείωσης με βάση τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά την προηγούμενη πτήση (την πρώτη επιχείρηση «εναέριου εντοπισμού» σε έναν άλλο κόσμο) που τους επέτρεψε να δημιουργήσουν ψηφιακούς χάρτες ανύψωσης που δείχνουν επίπεδο έδαφος χωρίς σχεδόν κανένα εμπόδιο.

Εν τω μεταξύ, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα ένα νέο ηχητικό, μέσα από το οποίο μπορείτε να ακούσετε τον ήχο του Ingenuity στην ατμόσφαιρα του Άρη. Παρόλο που οι έλικες του Ingenuity γυρνούν με 2.537 στροφές το λεπτό, είναι αρκετά δύσκολο να ακούσουμε κάτι παραπάνω από ένα υπόκωφο βουητό. Οι λόγοι πολλοί. Καταρχάς το Perseverance βρίσκεται σε 80 μέτρα απόσταση από το Ingenuity. Η ατμόσφαιρα του Άρη έχει μόλις 1% της πυκνότητας της ατμόσφαιρας της Γης, κάνοντας αρκετά δύσκολο το ταξίδι του ήχου, ειδικά τη στιγμή που υπάρχουν ισχυροί άνεμοι στην επιφάνεια.

Η NASA συμβουλεύει να φορέσετε ακουστικά για να ακούσετε καλύτερα:

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 − three =