αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΟ Έλληνας που κάνει μπίζνες στην Κολομβία

Ο Έλληνας που κάνει μπίζνες στην Κολομβία

Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς για την Κολομβία; Πιθανόν το πρώτο που σκέφτεσαι είναι τα όσα έχεις δει σε γνωστές ταινίες ή σειρές. Ο Βαγγέλης Μαυραειδής έχει εγκατασταθεί στην χώρα της Λατινικής Αμερικής τα τελευταία περίπου 5 χρόνια. Και έχει δει την Κολομβία από μία άλλη οπτική: Την επιχειρηματική. Μπορείς αυτή τη στιγμή να κάνεις μπίζνες στην Κολομβία; Η απάντηση είναι ναι.

Ο Βαγγέλης Μαυραειδής μιλά στο It’s Possible «απευθείας» από την Κολομβία, περιγράφει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στις οποίες συμμετέχει αυτή τη στιγμή, εξηγεί πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να δραστηριοποιηθεί κάποιος επιχειρηματικά στην εν λόγω χώρα, ενώ μας μιλά και για το θέμα της ασφάλειας.

Έχετε, μεταξύ άλλων, μία εταιρία που καλλιεργεί και εξάγει καφέ και τροπικά φρούτα. Πως ακριβώς λειτουργεί μια τέτοια εταιρία και μέχρι ποιες τοποθεσίες έχουν φτάσει τα προϊόντα σας;

Ναι, έχω συμμετοχή στην Κολομβιανή εταιρεία Coldismar Cl SAS (www.coldismar.com) με έδρα το χωριό Garzon στην Huila της Κολομβίας, όπου ο συνέταιρος μου και ιδρυτής της εταιρείας είναι επίσης Έλληνας, ονομάζεται Δημήτριος Χριστόπουλος και έχει στην Κολομβία σχεδόν τα διπλά χρόνια από εμένα.

Σχετικά με τον ψημένο καφέ, έχουμε μια ολοκληρωμένη επιχείρηση παραγωγής, επεξεργασίας, τυποποίησης και εξαγωγής καφέ με την ετικέτα ‘’El Patron’’ ο οποίος μέχρι στιγμής εξάγεται σε Ελλάδα, Αγγλία, Αυστραλία και Σαουδική Αραβία, τόσο σαν καφές φίλτρου ή μηχανής, άλλα επίσης υπάρχει και άλλο χαρμάνι για Ελληνικό καφέ.

Επίσης ασχολούμαστε με την χοντρική προμήθεια πράσινου καφέ, εμπορικής χρήσης ή υψηλής ποιότητας, σαν πρώτη ύλη προς άλλες εταιρείες επεξεργασίας και τυποποίησης καφέ οι οποίες αναζητούν τον Κολομβιανό καφέ για τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά και ποιότητα του.

Υπάρχουν ιδιόκτητες καλλιέργειες οι οποίες προμηθεύουν την πρώτη ύλη, αλλά σε περίπτωση που η ζήτηση δεν μπορεί να καλυφθεί υπάρχει ένας μικροσυνεταιρισμός χωρίς μεσάζοντες με άλλους παραγωγούς και καλλιεργητές της περιοχής του οποίο ηγείται ο Δημήτρης, οι οποίοι μας προμηθεύουν τις επιπλέον ποσότητες όταν είναι αναγκαίο.

Σχετικά με τα φρούτα είναι εντελώς διαφορετική διαδικασία και λειτουργία, όμως το διαχειριζόμαστε πάντα κάτω από την ομπρέλα της Coldismar Cl SAS. Προς το παρόν οι καλλιέργειες μας περιορίζονται σε μάνγκο, παπάγια, αβοκάντο ανανά και κάποια άλλα τροπικά φρούτα, τα οποία μέχρι στιγμής δεν εξάγονται διότι βρίσκεται εν εξελίξει η διαδικασία των διάφορων πιστοποιήσεων.

Εσείς προσωπικά πως βρεθήκατε στην Κολομβία;

Το 2014 μετανάστευσα από την Ελλάδα στην Ιταλία, όπου έζησα και εργάστηκα μέχρι το 2016 σε μια εταιρεία πετρελαϊκών έργων.

Το 2016 η εν λόγω εταιρεία κέρδισε ένα έργο στην Κολομβία και εγώ ταξίδεψα σαν μέρος της ομάδας διοίκησης και εκτέλεσης αυτού του έργου, αυτή υπήρξε η πρώτη μου επαφή με την χώρα.

Μετά από περίπου ένα χρόνο στην Κολομβία, συναντήθηκα με μια Ελληνική εταιρεία με αντικείμενο πάλι τα πετρελαϊκά έργα. Επίσης είχε δραστηριότητες και έργα στην χώρα και με την οποία συνεργαστήκαμε μέχρι πρόσφατα, έτσι ουσιαστικά συνέχισα σχεδόν αδιάκοπη την παραμονή και δραστηριότητα μου στην χώρα μετά την αρχική επαφή.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για κάποιον να εγκατασταθεί στη συγκεκριμένη χώρα και να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά; Με βάση και τα όσα έχετε δει εσείς

Η εγκατάσταση είναι σχετικά εύκολη, τόσο οι κρατικοί μηχανισμοί αλλά και οι Κολομβιανοί είναι πολύ ευπρόσδεκτοι με τους αλλοδαπούς, ιδιαιτέρως με αυτούς που έχουν επαγγελματική η επιχειρηματική δραστηριότητα και βοηθάν στην ανάπτυξη της χώρας. Πέραν αυτού, φέρουν για τους Έλληνες έναν ιδιαίτερο θαυμασμό για την κουλτούρα και τον πολιτισμό μας, οπότε σίγουρα αυτό βοηθά στην κοινωνική δικτύωση και τις δημόσιες σχέσεις.

Το επιχειρείν είναι διαφορετική υπόθεση. Πρώτα πρέπει κάποιος να καταλάβει το πως είναι και πως δουλεύουν τα πράγματα εδώ, τόσο σε γραφειοκρατικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο, καθώς απέχει πολύ από τα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά δεδομένα.  

Η Κολομβία είναι μια χώρα αρκετά business oriented, ο κόσμος λατρεύει να συζητάει για δουλειά, για νέα έργα και για νέες προσκλήσεις οπότε άπαξ και κάποιος μπει σε αυτό τον κύκλο και αυτούς τους ρυθμούς ρυθμούς όλα ρέουν. 

Αυτή τη στιγμή τι άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες έχετε εκεί;

Η βασική μου δραστηριότητα είναι και παραμένει ο πετρελαϊκός τομέας. Είμαι συνέταιρος σε μια Κολομβιανή κατασκευαστική και προμηθεύτρια εταιρεία η οποία ονομάζεται Skid Experts www.skidexperts.com και εξειδικεύεται στην αντιπροσώπευση διακεκριμένων κατασκευαστών εξοπλισμού από το εξωτερικό και την κατασκευή έργων μικρής κλίμακας.

Μαζί με ένα φίλο Έλληνα, γέννημα θρέμμα Κολομβίας, τον Παναγιώτη Βοιδονικόλα, έχουμε ένα κατάστημα με λουκουμάδες στο κέντρο της Μπογκοτά, ονομάζεται Lukumas και η ιδέα είναι να προωθήσουμε τον λουκουμά και την ελληνική κουλτούρα στην Κολομβία.

Επίσης τον τελευταίο χρόνο έχω ξεκινήσει μια ταξιδιωτική εταιρεία, viajar a Grecia, η οποία προσφέρει στους Κολομβιανούς και γενικότερα στους Λατίνους Ισπανόφωνους ταξιδιώτες tailor made πακέτα διακοπών στην Ελλάδα βάσει των αναγκών και των επιθυμιών τους. Είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες, προωθώντας την Ελληνική κουλτούρα όπου και αν βρισκόμαστε θέλοντας να δώσουμε στους ξένους ταξιδιώτες την δυνατότητα να ζήσουν την Ελλάδα με τις εμπειρίες που βιώνει ένας ντόπιος.

Προωθούμε πολύ τους εναλλακτικούς προορισμούς και επίσης προσφέρουμε εξειδικευμένες δραστηριότητες σε τουρίστες που θέλουν να συμμετάσχουν για παράδειγμα στην ανεύρεση τρούφας, στην συγκομιδή και την ελαιοποίηση της ελιάς, πακέτα για κόσμο που θέλει να έρθει στην Ελλάδα και να την εξερευνήσει με μοτοσυκλέτα off road η με τζιπ 4×4 και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες.

Η καταγωγή μου είναι από την Άμφισσα Φωκίδας, οπότε ως καταλαβαίνεις υπάρχει ιδιαίτερος δεσμός και τρέφω μεγάλη αγάπη για τις ελιές και το ελαιόλαδο. Με το νέο έτος σκοπεύουμε επίσης να ανοίξουμε μια εταιρεία εισαγωγής και διανομής αυτού του είδους των προϊόντων στην Κολομβία.  

Κάτι ακόμα που σίγουρα θα ρωτήσει κάποιος είναι το εξής: Τι γίνεται με το κομμάτι της ασφάλειας στην Κολομβία σήμερα;

Όπως όλες οι χώρες της Λατινικής Αμερικής έτσι και η Κολομβία έχει της ιδιαιτερότητες της και είναι χώρες οι οποίες δεν μπορούν να συγκριθούν με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα ασφάλειας. Αναμφισβήτητα είναι χώρα υψηλότερου εγκληματικού δείκτη και όχι τόσο ασφαλής όσο η Ελλάδα, χωρίς όμως να είναι καθ’ ορισμού επικίνδυνη ακόμη και για κάποιον νέο στην χώρα, αρκεί να ξέρει να κινείται και να μην είναι προκλητικός.

Σίγουρα όμως η Κολομβία του σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα της χώρας που λαμβάνει κάποιος από τις δυστυχώς πολύ προβεβλημένες σειρές, με άτομα και γεγονότα τριάντα ετών πίσω.

Σήμερα είναι μια εξαιρετικά αναπτυσσόμενη χώρα, η οποία έχει ξεπεράσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα προβλήματα του παρελθόντος, έχει στρατηγική θέση στην Λατινική Αμερική με απόσταση χοντρικά 5 ώρες πτήση από το Μεξικό και άλλες 5 ώρες από την Αργεντινή. Η πολιτική κατάσταση της χώρας είναι πολύ πιο σταθερή από τις γείτονες χώρες, για αυτό και προτιμάτε από πολλούς αλλοδαπούς και πολυεθνικές σαν βάση δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης έχει αρκετούς Ευρωπαίους και Αμερικάνους συνταξιούχους που θέλουν ένα θέρετρο για να περνάνε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνους τους, σε ωραίες κλιματικές συνθήκες, προσιτό κόστος ζωής και ευχάριστους ανθρώπους.

Υπάρχουν αυτή τη στιγμή και άλλοι Έλληνες που να διαμένουν μόνιμα στη συγκεκριμένη χώρα;

Η Ελληνική κοινότητα της Κολομβίας είναι σχετικά μικρή, είμαστε κάτι λιγότερο από εκατό άτομα σε μια χώρα των πενήντα εκατομμυρίων, εκ των οποίων οι περισσότεροι ζούμε στην Μπογκοτά.  Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία  χρόνια έχω συναντήσει αρκετούς νέους Έλληνες, οι οποίοι έρχονται κυρίως για δουλειά μέσω ξένων εταιρειών, κάποιοι εκ των οποίων μένουν και άλλοι επιστρέφουν στην βάση τους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten + 16 =