αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ άνθρωπος που στα 20s του πούλησε την startup του προς 43 εκατ. δολάρια, εξηγεί πως θα φτάσεις στην επιτυχία

Ο άνθρωπος που στα 20s του πούλησε την startup του προς 43 εκατ. δολάρια, εξηγεί πως θα φτάσεις στην επιτυχία

Αν ασχολείσαι με τον κόσμο της καινοτόμου επιχειρηματικότητα, τότε πιθανότατα έχεις ακούσει για τον Sam Altman. Είναι ένας αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος, ο οποίος στα 20s του πούλησε την startup που είχε δημιουργήσει, προς 43,4 εκατ. δολάρια. Σήμερα, είναι ένας από τους βασικούς συνεργάτες πίσω από τον διάσημο επιχειρηματικό incubator Y Combinator. Πρόκειται για έναν incubator ο οποίος έχει φιλοξενήσει startups όπως το Airbnb ή το Dropbox, στα αρχικά τους βήματα.

Τώρα ο Altman έγραψε ένα μακροσκελές blog post, με τίτλο «How To Be Successful». Ναι, καλά κατάλαβες: Σε αυτό περιγράφει το πως θα γίνεις πετυχημένος. Και αξίζει να δούμε κάποια βασικά σημεία.

Τελικά, τι είναι καλύτερο: Να θέλεις να βγάλεις πολλά χρήματα ή να θέλεις να φτιάξεις κάτι πραγματικά σημαντικό; Όπως έχει παρατηρήσει ο Altman, πολλοί είναι αυτοί που κοιτούν το πρώτο. Αλλά αυτό δεν είναι σωστή τακτική.

«Ένα από τα πιο ισχυρά μαθήματα που πρέπει να μάθετε, είναι να καταλάβετε τι πρέπει να κάνετε σε καταστάσεις που φαίνονται να μην έχουν λύση, όσο περισσότερες φορές το κάνετε αυτό, τόσο περισσότερο θα το πιστέψετε. Ακόμα κι αν χτυπηθείτε», λέει ανάμεσα σε άλλα ο γνωστός επιχειρηματίας.

Και εστιάζει σε κάτι ακόμα: Στην αυτοπεποίθηση. «Οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι που γνωρίζω, πιστεύουν στον εαυτό τους σχεδόν σε σημείο… αυταπάτης», λέει ο Sam Altman.

Ο ίδιος θυμάται μια συνέντευξη που είχε κάνει κάποτε στον Elon Musk. Με τον Musk να του εξηγεί πως όταν ξεκίναγε την SpaceX σχεδόν κανείς δε πίστευε στην επιτυχία. Κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορέσει να κατασκευάσει πυραύλους που θα φτάσουν μέχρι τον πλανήτη Άρη. Ο Elon Musk όμως πίστευε στον εαυτό του και στην ιδέα του.

Η ποιότητα… μετράει επίσης. «Είναι πολύ πιο σημαντικό να δουλεύεις πάνω στο σωστό πράγμα, από το να δουλεύεις απλά πολλές ώρες», λέει ο Altman. Αφού βρεις την σωστή κατεύθυνση, μετά μπορείς να δουλέψεις σκληρά και να βγάλεις σε πέρας τις προτεραιότητες που έχεις θέσει. Όπως εξηγεί, αν θέλεις να είσαι «απλά καλός» μπορείς να δουλεύεις έξυπνα ή σκληρά. Αν θέλεις όμως να γίνεις πραγματικά κορυφαίος, πρέπει να τα κάνεις και τα δύο. Διότι θα έχεις να ανταγωνιστείς ταλαντούχους ανθρώπους που δουλεύουν πολύ.

Μπορεί στην Ελλάδα να ακούμε συχνά την συντηρητική άποψη που λέει ότι για να είσαι business leader πρέπει να έχεις ηλικία… άνω των 40, ωστόσο ο Sam Altman λέει κάτι διαφορετικό: «Όσο νωρίτερα το κάνεις, τόσο περισσότερο χρόνο έχεις για να εξαργυρώσεις τα οφέλη. Είναι επίσης πιο εύκολο να εργαστείς σκληρά όταν έχεις λιγότερες άλλες ευθύνες, κάτι που συχνά -αλλά όχι πάντα- συμβαίνει όταν είσαι νέος».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × 1 =