αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ άνθρωπος που δούλευε στο Netflix με μισθό 450.000 δολαρίων τον χρόνο, αλλά παραιτήθηκε επειδή βαρέθηκε

Ο άνθρωπος που δούλευε στο Netflix με μισθό 450.000 δολαρίων τον χρόνο, αλλά παραιτήθηκε επειδή βαρέθηκε

Πως θα σου φαινόταν να ξεκίναγες να δουλεύεις στο Netflix; Σίγουρα πολλοί ονειρεύονται μια δουλειά σε έναν «γίγαντα».

O Michael Lin είναι ένας προγραμματιστής που ξεκίνησε να δουλεύει στο Netflix το 2017. Ενώ λίγο πριν εργαζόταν στην Amazon.

«Εκείνη την εποχή, νόμιζα ότι θα έμενα για πάντα στο Netflix. Έβγαζα 450.000 $ το χρόνο, έπαιρνα δωρεάν φαγητό καθημερινά και είχα απεριόριστο χρόνο άδειας επί πληρωμή. Ήταν το Big Tech dream», λέει ο ίδιος στο Business Insider.

Το τελικό αποτέλεσμα όμως ήταν… απρόσμενο. Αφού τελικά ο νεαρός προγραμματιστής παραιτήθηκε από αυτήν την ονειρική δουλειά. «Όταν έφυγα, σχεδόν τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Μάιο του 2021, όλοι νόμιζαν ότι ήμουν τρελός» λέει. Ο ίδιος θεωρεί ότι πήρε την σωστή απόφαση.

Αλλά πως έφτασε στην «μεγάλη έξοδο»; Κι όμως, όλα ξεκίνησαν ονειρικά. Όπως λέει «η εργασία στο Netflix ήταν σαν να πληρώνεσαι για να εργάζεσαι σε case studies που μαθαίνεις σε προγράμματα MBA».

Ωστόσο, η λάμψη αυτή άρχισε να χάνεται και αισθανόταν ότι άρχισε να κάνει τα ίδια και τα ίδια κάθε ημέρα. «Η δουλειά του προγραμματιστή άρχισε να μοιάζει με… copy-paste», υποστηρίζει. Και συμπληρώνει: «Όταν ξεκίνησα στο Netflix, έβγαζα χρήματα και μάθαινα συνεχώς νέα πράγματα. Τώρα, απλώς έβγαζα χρήματα, χωρίς εξέλιξη καριέρας».

Ήρθε και ο Covid. «Το γραφείο έκλεισε και όλα τα αγαπημένα μου κομμάτια της δουλειάς – η κοινωνικοποίηση, οι συνάδελφοι, τα προνόμια – εξαφανίστηκαν. Το μόνο που απέμεινε ήταν η ίδια η δουλειά και δεν την απολάμβανα πια» λέει ο Lin.

Ο προγραμματισμός δεν κάλυπτε πια τις επαγγελματικές φιλοδοξίες του και στράφηκε προς το product management, κάνοντας αιτήσεις για αλλαγή ρόλου μέσα στο Netflix. Αλλά δεν είδε φως. «Πέρασα δύο χρόνια κάνοντας networking στο Netflix και υποβάλλοντας αίτηση για κάθε product-manager θέση που μπορούσα να βρω» θυμάται. Καμία προσπάθεια του δεν ήταν πετυχημένη. «Το θέμα είναι ότι το Netflix δεν διαθέτει διαδικασίες που να υποστηρίζουν οριζόντιες αλλαγές ρόλων όπως αυτή. Δεν έχω δει ποτέ προγραμματιστή να αλλάζει με επιτυχία θέση και να πηγαίνει στη διαχείριση προϊόντων στην εταιρία», εξηγεί ο ίδιος.

«Άρχισα να νιώθω σαν να επαναλαμβάνω το ίδιο λάθος καριέρας που είχα κάνει στην Amazon — να παραμείνω δηλαδή σε μια δουλειά που δεν μου ταιριάζει, περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Το κίνητρό μου μειώθηκε και η απόδοσή μου μειώθηκε μαζί του» συμπληρώνει. Κάτι που παρατήρησε και ο manager του, κάνοντας ξεκάθαρη σύσταση να βελτιωθεί αν ήθελε να παραμείνει στην εταιρία.

Ο Covid άλλαξε την οπτική του Lin για την δουλειά. «Ανέβαλα τα όνειρά μου να γίνω επιχειρηματίας, και ο COVID-19 ήταν μια συνεχής υπενθύμιση ότι μπορεί να μην είμαι εδώ αύριο για να τα κυνηγήσω. Φοβόμουν ότι μια μέρα η ταφόπλακά μου θα έγραφε: “Εδώ βρίσκεται ο Michael. Πέρασε τη ζωή του κάνοντας δουλειά που ποτέ δεν ήθελε να κάνει. Αναπαύσου εν ειρήνη”» σημειώνει.

Κάπως έτσι έκανε γνωστό στον manager του ότι θέλει να φύγει από την εταιρία. Μετά τις σχετικές συζητήσεις και με το τμήμα HR, ήταν πλέον ελεύθερος και έκανε… την μεγάλη έξοδο.

Και πως είναι η ζωή μετά από μια τέτοια έξοδο; «Νόμιζα ότι η ζωή μου θα τελείωνε μετά την αποχώρησή μου από το Netflix. Ανησυχούσα ότι δεν θα είχα κοινωνική ζωή, καθώς προηγουμένως περιστρέφονταν γύρω από τη δουλειά. Όμως έγινε το αντίθετο. Έχω γνωρίσει περισσότερους ανθρώπους ξεκινώντας τη δική μου επιχείρηση — άλλους επιχειρηματίες, συγγραφείς και δημιουργούς. Τώρα νιώθω μια βαθιά ηρεμία μέσα μου, μια ακλόνητη πεποίθηση ότι όλα θα πάνε καλά, ακόμα κι αν δεν είναι εξασφαλισμένη κάποια μελλοντική επιτυχία αυτή τη στιγμή» λέει ο ίδιος.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen − 6 =