αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ άνθρωπος που απέτυχε 34 φορές. Μετά έφτιαξε το Snapchat. Σήμερα είναι δισεκατομμυριούχος

Ο άνθρωπος που απέτυχε 34 φορές. Μετά έφτιαξε το Snapchat. Σήμερα είναι δισεκατομμυριούχος

Τον Evan Spiegel οι περισσότεροι τον γνωρίζετε. Είναι ο «μικρός» που στα 21 του έφτιαξε το Snapchat (η εταιρία τώρα έχει μετονομαστεί σε Snap). Σύμφωνα με το Forbes, ο ίδιος έχει μια περιουσία που ξεπερνά τα 3,4 δισ. δολάρια. Στα 29 του πλέον.

Ο Evan Spiegel γεννήθηκε στο Los Angeles, σε εύπορη μάλιστα οικογένεια. Παρά τα αρκετά χρήματα που διέθεταν οι γονείς του, ο ίδιος δεν επαναπαύτηκε. Χαρακτηριστικό είναι πως στα 15 του παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου και όταν τελείωνε γυρνούσε στις επιχειρήσεις της γειτονιάς αναζητώντας πελάτες για τις διαφημίσεις που σχεδίαζε.

Θα μπορούσε κάποιος να πει, ότι ουσιαστικά η αρχή για το success story του Evan Spiegel, έγινε το 2008. Τότε, μπήκε στο Πανεπιστήμιο του Stamford. Τελικά, πτυχίο δεν πήρε, αφού αποχώρησε λίγο πριν ολοκληρώσει τις σπουδές του. Ωστόσο, εκεί γνώρισε τους δύο νέους, με τους οποίους λίγο αργότερα θα δημιουργούσε το Snapchat. Πρόκειται για τους Bobby Murphy και Reggie Brown.

Η τεράστια επιτυχία που ακολούθησε για τον Evan Spiegel, δεν είναι αποτέλεσμα μόνο… των καινοτόμων ιδεών που είχε. Αναμφίβολα, είναι επίσης αποτέλεσμα της επιμονής και υπομονής που έδειξε ειδικά εκείνη την χρονική περίοδο. Είναι ενδεικτικό, ότι πριν δημιουργήσει το παγκόσμιο φαινόμενο που λέγεται Snapchat, ο ίδιος είχε πειραματιστεί με άλλα τεχνολογικά projects, χωρίς επιτυχία. Παρ’ όλα αυτά, δεν το έβαλε κάτω, και συνέχισε να προσπαθεί.

«Πειραματιστήκαμε και αποτύχαμε. Αυτό έγινε με περίπου 34 projects πριν το Snapchat» έχει δηλώσει ο Evan Spiegel.

Κάπως έτσι, φτάνουμε στον Απρίλιο του 2011. Ο 21χρονος τότε φοιτητής, πρέπει να παρουσιάσει ένα έτοιμο project μπροστά σε όλη την τάξη του, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα των σπουδών του. Και παρουσίασε μια νέα πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι χρήστες μπορούσαν, μεταξύ άλλων, να ανταλλάξουν εικόνες και μηνύματα, τα οποία… εξαφανίζονται μετά από μερικά δευτερόλεπτα.

Η ιδέα για το Snapchat είχε «γεννηθεί». Το αρχικό όνομα βέβαια δεν είναι αυτό. Τότε ο Spiegel είχε παρουσιάσει το project του με το όνομα «Picaboo». Οι υπόλοιποι φοιτητές που βρίσκονταν στην αίθουσα εκείνη την ημέρα, έδειξαν έντονο ενδιαφέρον και περιέργεια για αυτό που έβλεπαν μπροστά στα μάτια τους. Αλλά και δυσπιστία. Πως θα μπορούσε, άραγε, να δουλέψει μια πλατφόρμα που θα δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να ανταλλάσουν μηνύματα τα οποία θα… εξαφανίζονταν λίγο μετά την αποστολή τους;

Spigel, Murphy και Brown βλέπουν αμέσως την μεγάλη ευκαιρία που τους παρουσιάζεται και αρχίζουν να εργάζονται πυρετωδώς πάνω στην νέα πλατφόρμα, έτσι ώστε να την τελειοποιήσουν. Τον Ιούλιο του 2011 το Picaboo λανσάρεται επίσημα. Αρχικά μόνο για κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό IOS. Τότε μάλιστα οι τρεις φίλοι δεν διέθεταν γραφεία για να στεγάσουν την νέα καινοτόμο επιχείρηση τους και δούλευαν από το πατρικό σπίτι του Evan Spiegel. Δύο μήνες αργότερα το όνομα του project αλλάζει και καθιερώνεται το διάσημο πλέον «Snapchat». Tον Οκτώβριο του 2012, έρχεται και η αντίστοιχη έκδοση για Android, ενώ παράλληλα γίνεται δυνατή και η αποστολή βίντεο, μεταξύ των χρηστών.

Η εφαρμογή έγινε εξαιρετικά δημοφιλής και μεταφράζεται σε όλο και περισσότερες γλώσσες. Με τον ίδιο τον Spiegel να γίνεται δισεκατομμυριούχος.

Ακόμα και σήμερα, η εφαρμογή παραμένει μάλιστα ένας… άπιαστος στόχος για τον Mark Zuckerberg. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν είχε κάνει μια δελεαστική πρόταση εξαγοράς, εισπράττοντας όμως το «όχι» από τον Evan Spiegel.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × 1 =