17/02/25

Ο άνθρωπος που ήταν κατά του παραδοσιακού εκπαιδευτικού συστήματος και έφτιαξε την Wikipedia

Όταν ήταν μόλις 3 ετών, ο Jimmy Wale έπιασε στα χέρια του μια εγκυκλοπαίδεια που του έκανε δώρο η μητέρα του. Και μέσα σε λίγο χρόνο, κατάφερε να την απομνημονεύσει, όπως σημειώνει σε βίντεο του το BornRealist. Μεγαλώνοντας, αποφάσισε να γίνει δάσκαλος. Και δίδαξε σε αρκετά πανεπιστήμια.

Όμως κάπου εκεί, ο ίδιος κατάλαβε ότι είναι κατά του παραδοσιακού εκπαιδευτικού συστήματος. Αφού αυτό δεν λειτουργεί με τον ιδανικό τρόπο. Σκέφτηκε, ότι οι άνθρωποι θα μπορούσα να λάβουν από μόνοι τους γνώσεις. Ψάχνοντας έξω από το σχολείο. Και τι έκανε για αυτό; Δημιούργησε την διάσημη σήμερα Wikipedia. Ναι, ο άνθρωπος για τον οποία μιλάμε τόση ώρα, είναι αυτός που έφτιαξε την πιο γνωστή digital εγκυκλοπαίδεια του κόσμου.

Αυτή ήταν η αρχή, το 2001. Ωστόσο, οι δυσκολίες δεν τελειώσαν εκεί. Έπρεπε να βάλει περιεχόμενο στην νέα εγκυκλοπαίδεια του. Για χρόνια, ξενυχτούσε τα βράδια, έτσι ώστε να μαθαίνει νέα πράγματα και να γράφει για αυτά στη Wikipedia. Εκατοντάδες θέματα.

Στην συνέχεια, προστέθηκαν και άλλα άτομα στην ομάδα και ξεκίνησαν να γράφουν. Έτσι, η Wikipedia έφτασε στην μεγάλη επιτυχία. Ωστόσο, ο Wales βρέθηκε μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: Να μετατρέψει τη Wikipedia σε κάτι επιχειρηματικό ή να την αφήσει για πάντα δωρεάν. Έκανε την δεύτερη επιλογή. Αφού η αγάπη του για μόρφωση, ήταν μεγαλύτερη από την αγάπη του για τα χρήματα. Μέχρι σήμερα, η Wikipedia είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός.

«Τα χρήματα δεν είναι ο στόχος. Η πραγματική αξία έρχεται από την Εκπαίδευση», λέει ο ίδιος.

https://www.youtube.com/watch?v=TFmmS-4aE0g

Γιάννης Μπελεγρίνης
Γιάννης Μπελεγρίνης
Ο Γιάννης Μπελεγρίνης είναι δημοσιογράφος και ιδρυτής του itspossible.gr. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του διαδρομή, κάνοντας την πρακτική του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Σε ηλικία μόλις 19 ετών, εντάχθηκε στο δυναμικό της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» στο τμήμα του οικονομικού ρεπορτάζ. Στη συνέχεια εργάστηκε σε αρκετά ελληνικά ΜΜΕ όπως η Huffington Post Greece, ο Όμιλος του ANT1 και το Startup.gr.

TOP STORIES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

3 × one =