αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΟπτικές ίνες: Η Ελλάδα στην τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.

Οπτικές ίνες: Η Ελλάδα στην τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.

Στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 κατατάσσεται η Ελλάδα στον τομέα της συνδεσιμότητας, του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) του 2021, καθώς παρά την βελτίωση που κατέγραψε την προηγούμενη χρονιά η χώρας μας εξακολουθεί να υστερεί σημαντικά στην ανάπτυξη δικτύων οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber To The Home -FFTH).

Σύμφωνα με την φετινή έκθεση, η οποία βασίζεται σε στοιχεία του πρώτου μισού του 2020, η Ελλάδα συνέχισε να σημειώνει ταχύτατη πρόοδο πολύ γρήγορα όσον αφορά τη κάλυψη ευρυζωνικών επικοινωνιών υψηλής ταχύτητας (NGA), φθάνοντας φέτος των ευρωπαϊκό μέσο όρο του 87% των νοικοκυριών. 

Η αύξηση αυτή, αποδίδεται κυρίως στη βαθμιαία ανάπτυξη των δικτύων μέσω του σχεδίου διανυσμάτωσης (vectoring), το οποίο κάνει δυνατές τις γνωστές συνδέσεις VDSL. Όμως η χώρα μας έχει μείνει πολύ πίσω στην ανάπτυξη δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας (VHCN), όπως τα δίκτυα οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH). 

H ανάπτυξη των εν λόγω δικτύων ξεκίνησε ουσιαστικά το 2018, πολύ αργότερα από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Το 2019 η κάλυψη έφτασε το 7% των νοικοκυριών της χώρας και το 2020 το 10%, έναντι 59% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Συνολικά, η διείσδυση σταθερών ευρυζωνικών επικοινωνιών ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps παραμένει μόλις στο 3% από 34% που είναι στην Ευρώπη, όπως σημειώνει το Capital.gr.

Όσον αφορά την ανάπτυξη δικτύων πρόσβασης επόμενης γενιάς (NGA) στο πλαίσιο της τεχνολογίας διανυσμάτωσης (vectoring), η οποία αφορά τους παρόχους OTE, WIND και Vodafone, το 88,4 % (19.557) από τα 22 121 εκχωρηθέντα κυτία σύνδεσης που προσφέρουν τεχνολογία FTTC/VDSL vectoring ή τεχνολογία FTTH/GPON είχαν ήδη ενεργοποιηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, ενώ τα υπόλοιπα (2. 564 κυτία σύνδεσης) προβλέπεται να ενεργοποιηθούν έως τον Μάρτιο του 2022. 

Αν και το μεγαλύτερο μέρος της εγκατάστασης δικτύων NGA στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπτυξης διανυσμάτωσης (vectoring) αφορά την υλοποίηση FTTC/VDSL δικτύων πρόσβασης διανυσμάτωσης, οι πάροχοι αναπτύσσουν επίσης δίκτυα FTTH, αν και σε μικρότερο βαθμό (1.425 εκχωρηθέντα κυτία σύνδεσης FTTH από τα 22 121).

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι ακόμη, ότι η χώρα μας έχει σημειώσει πρόοδο στον δείκτη τιμών ευρυζωνικών συνδέσεων, με βαθμολογία 53 το 2020 έναντι 49 το 2019. 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen + 13 =