αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟΟΣΑ: Πόσα χρόνια πρέπει να δουλεύει ένα νοικοκυριό για να αγοράσει σπίτι στην Ελλάδα

ΟΟΣΑ: Πόσα χρόνια πρέπει να δουλεύει ένα νοικοκυριό για να αγοράσει σπίτι στην Ελλάδα

Απρόσιτη είναι πλέον η απόκτηση κατοικίας από του νέους εξαιτίας των αυξήσεων στις τιμές των κατοικιών, ενώ την ίδια στιγμή το κόστος στέγασης αποτελεί μία ιδιαιτέρως δύσκολη κατάσταση για την ίδια κατηγορία πολιτών.

Το προβλήματα αναμένεται να επιδεινωθούν συνεπείας της αύξηση των επιτοκίων που αναμένεται να δημιουργήσουν πιέσεις στους δανειολήπτες.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ (housing taxation in OECD countries) για να μπορέσει ένα μέσο νοικοκυριό να αγοράσει ακίνητο 100 τ.μ.  σήμερα στην Ελλάδα θα πρέπει να δίνει για τα επόμενα 13χρόνια το σύνολο των εισοδημάτων έναντι 11,7 χρόνων το 2000.

Στο μέτωπο της φορολογίας, η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η θέση μεταξύ των 38 χωρών του ΟΟΣΑ στους φόρους που επιβάλλει στην ακίνητη περιουσία. Συγκεκριμένα το 7% των φορολογικών εσόδων προέρχεται από φόρους στα ακίνητα με βάση τα στοιχεία του 2020, όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι στο 6%.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ:

– Οι πραγματικές τιμές των ακινήτων, μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού, αυξήθηκαν περίπου 10% από το τέταρτο τρίμηνο του 2019 έως το τρίτο τρίμηνο του 2021 έναντι 13% κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ.

– Αν και στην 20ετία 2000-2020 οι πραγματικές τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν λιγότερο από τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ, , η αγορά κατοικιών έχει γίνει πολύ δύσκολη για τους Έλληνες οι οποίοι ειδικά στην δεκαετία των μνημονίων είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται και τους φόρους να αυξάνονται.

– Η αγορά μίας κατοικίας 100 τετραγωνικών μέτρων το 2020 αντιστοιχούσε στα εισοδήματα σχεδόν 13 ετών ενός μέσου ελληνικού νοικοκυριού έναντι περίπου 11,7 ετών το 2000 με την Ελλάδα να βρίσκεται στην έκτη υψηλότερη θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ μετά τη Νέα Ζηλανδία, την Κορέα, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και την Αυστρία.

– Το μεγαλύτερο πρόβλημα απόκτησης κατοικίας εντοπίζεται στους νέους έως 34 ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το ποσοστό των Ελλήνων αυτής της ηλικιακής ομάδας που έχουν δικό τους σπίτι, χωρίς να έχουν κληρονομήσει ή έχει περάσει στα χέρια τους ακίνητο με γονική παροχή, είναι μόλις 13%. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

– Η απόκτηση κατοικίας παραμένει μια σταθερή και σίγουρη επένδυση για τους Έλληνες, με το ποσοστό των ιδιοκτητών κύριας κατοικίας να φθάνει το 72%.

– Το 92% της περιουσίας που μεταβιβάζουν οι Έλληνες αφορά ακίνητα και αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό από τις χώρες του ΟΟΣΑ, με το χαμηλότερο να καταγράφεται στην Ολλανδία (19%).

– Η αύξηση των επιτοκίων πιέζει τους δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο, οι οποίοι αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία στην Ελλάδα.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 1 =