αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟκτώ φράσεις που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγεις σε μια job interview

Οκτώ φράσεις που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγεις σε μια job interview

Μετά από αρκετά βιογραφικά που έστειλες, το τηλέφωνο επιτέλους χτύπησε. Και σε κάλεσαν για μια συνέντευξη για την θέση που τόσο θες. Αυτό είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Αλλά φυσικά τίποτα δεν έχει τελειώσει.

Πρέπει να πας όσο καλύτερα προετοιμασμένος μπορείς στην συνάντηση. Και να αποφύγεις τα λάθη. Η ιστοσελίδα hermoney.com έχει συγκεντρώσει οκτώ φράσεις, τις οποίες οι συνεντευξιαζόμενοι θα πρέπει να αποφεύγουν πάση θυσία σε μια job interview.

«Δεν έχω την εμπειρία να κάνω…» 

Προσπαθήστε να αποφύγετε μια αρνητική απάντηση, η οποία μπορεί να δημιουργήσει αμφιβολίες για τις ικανότητές σας. Θα πρέπει να προωθήσετε μια εικόνα ευελιξίας. Επομένως είναι καλύτερα να απαντήσετε: «Έχω εμπειρία στο να κάνω… και έχω κάνει πρόσφατα μαθήματα για… , άρα είμαι βέβαιος ότι μπορώ να καλύψω το έδαφος». 

«Είμαι ευέλικτος», όταν διαπραγματεύεστε τον μισθό σας 

Εάν πείτε κάτι τέτοιο, τότε είναι πιθανόν να λάβετε ένα χαμηλό ποσό, καθώς σηματοδοτεί ότι είστε πρόθυμος να αποδεχτείτε ό,τι σας προσφέρουν. Είναι καλύτερα να πείτε: «Η εμπειρία και οι ικανότητές μου με βάζουν σε υψηλότερο εύρος μισθού για τη συγκεκριμένη θέση. Επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω…». 

«Έκανα ένα τρομερό λάθος» 

Οι εργοδότες αρέσκονται σε συμπεριφορικές ερωτήσεις, όπως: «Πείτε μου για μία φορά που κάνατε λάθος στη δουλειά σας». Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για τέτοιους είδους ερωτήσεις και καλό θα ήταν να ξεκινήσετε την απάντηση με το εξής: «Έμαθα τόσα πολλά από την εμπειρία μου σε…». Με αυτόν τον τρόπο προωθείτε ένα θετικό αφήγημα για τον εαυτό σας, σύμφωνα με το οποίο μια αρνητική εμπειρία ή ένα λάθος μετατρέπεται αυτομάτως σε κάτι θετικό. 

«Οι αδυναμίες μου είναι στην πραγματικότητα τα δυνατά μου σημεία» 

Δεν πρέπει να λέτε ότι είστε τέλειος ή ότι δουλεύετε πάρα πολύ. Αυτό είναι ένα κλασικό ψέμα, το οποίο γίνεται εύκολα αντιληπτό από τον εργοδότη. Θα πρέπει να δίνετε πιο ρεαλιστικές απαντήσεις, όπως για παράδειγμα «στο παρελθόν, δυσκολεύτηκα με…». 

«Το προηγούμενου αφεντικό μου ήταν απαίσιο και η εταιρεία ο χειρότερος χώρος εργασίας» 

Ακόμη κι αν είναι αλήθεια, δεν θα πρέπει να μιλάτε με άσχημα λόγια για το πρώην ή νυν αφεντικό σας. Ποτέ. Στέλνετε ένα μη επαγγελματικό μήνυμα, καθώς ο συνεντευκτής αντιλαμβάνεται ότι «αφού μιλάει έτσι για την προηγούμενη εταιρεία, μπορεί να μιλήσει με τον ίδιο τρόπο και για εμάς». Έτσι, είναι καλύτερα να πείτε: «Υπήρχαν πράγματα που απήλαυσα στην προηγούμενη θέση εργασίας, αλλά αναζητώ μια αλλαγή». 

«Πώς να πάρω προαγωγή» ή «πόσο συχνά μπορώ να παίρνω αύξηση» 

Ο νέος εργοδότης, το πρώτο πράγμα που τον ενδιαφέρει, είναι το πώς θα ωφεληθεί από εσάς. Όχι πώς θα ωφελήσει εσάς. Γι αυτό είναι καλύτερα να πείτε: «Πώς μπορώ να βοηθήσω την εταιρεία να πετύχει τους στόχους της». 

«Ναι» ή «όχι» 

Είναι καλό να αποφεύγονται οι μονολεκτικές απαντήσεις. Σε μια συνέντευξη έχετε την ευκαιρία να «πουλήσετε» τον εαυτό σας. Δείξτε ότι σας ενδιαφέρει η θέση εργασίας.  

«Όχι, δεν έχω ερωτήσεις» 

Θα πρέπει να έχετε πάντα ερωτήσεις να κάνετε στο τέλος της συνέντευξης. Οι εργοδότες θέλουν να προσλάβουν ενεργούς και σκεπτόμενους ανθρώπους. Μην φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις. 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο