αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟκτώ μαθήματα ηγεσίας από τον Ιούλιο Καίσαρα

Οκτώ μαθήματα ηγεσίας από τον Ιούλιο Καίσαρα

Ο Ιούλιος Καίσαρας είναι ένας από τους πιο γνωστούς ηγέτες. Το βιβλίο Ιούλιος Καίσαρας – Η τέχνη της ηγεσίας, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα και παραθέτει 8 μαθήματα ηγεσίας που μπορείς να πάρεις από τον Ρωμαίο πολιτικό και στρατηγό.

Nα ηγείσαι μέσω της ισχύος, όχι του εξαναγκασμού

Εξαναγκασμός σημαίνει να χρησιμοποιείς εξωτερικές απειλές ή πίεση για να ωθήσεις τους άλλους να δράσουν. Αντιθέτως ισχύς είναι η ικανότητα να παρακινείς τους άλλους να ενεργούν με τον τρόπο που θέλεις. Πραγματική ισχύς σημαίνει η ομάδα να γίνεται προέκταση της βούλησής σου. Αυτός είναι ο πραγματικός στόχος κάθε ηγέτη και αυτό είχε πετύχει ο Καίσαρας. Όταν ο κουρασμένος στρατός του είχε κάνει ανταρσία καθώς αυτός απουσίαζε στην Αίγυπτο, πήρε την κατάσταση στα χέρια του.

Επέστρεψε στη Ρώμη και ανέβηκε στο βήμα, απέναντι σε χιλιάδες εκπαιδευμένους δολοφόνους. «Πολίτες». Αυτή ήταν η μόνη λέξη που χρησιμοποίησε και την άφησε να αιωρείται, ώστε να συνειδητοποιήσει μέχρι και ο τελευταίος τη βαρύτητά της. Δεν επέλεξε να χρησιμοποιήσει βία, ούτε απειλές προκειμένου να αποκτήσει ξανά τον έλεγχο. Χρησιμοποίησε μόνο την ισχύ του.

Να ηγείσαι από την πρώτη γραμμή

Ακόμη και οι πιο αγαπητοί ηγέτες έρχονται αντιμέτωποι με την αδιαλλαξία σε κάποιο σημείο της καριέρας τους. Φτάνει μια στιγμή που η ομάδα επιρροής τους αρνείται να προχωρήσει άλλο. Τ ο ηθικό πέφτει, ο ανταγωνισμός είναι τρομακτικός και οι καιροί δύσκολοι. Ο Καίσαρας απέδειξε πως το να δίνει κάποιος το παράδειγμα είναι η καλύτερη μορφή ηγεσίας. Η αφοσίωση και το θάρρος έχουν μεγαλύτερη σημασία από τη χρήση βίας ή τα σκληρά λόγια. Το 45 π. Χ., στη μάχη της Μούνδας ο στρατός του Καίσαρα είναι εξαντλημένος.

Ο ίδιος διατάζει επίθεση εναντίον του σχεδόν διπλάσιου αντιπάλου στρατού και οι Ρωμαίοι, βλέποντας μια βροχή από λόγχες και βέλη να πλησιάζει στο μέρος τους υποχωρούν. Τότε ο Καίσαρας, αφήνει την ασφάλεια των πίσω θέσεων και περνά μπροστά, βγάζοντας μάλιστα την περικεφαλαία του ώστε να βεβαιωθεί πως τον βλέπουν όλοι. Και κατευθύνεται μόνος του εναντίον των εχθρών. Αν ο στρατός του δεν ήταν διατεθειμένος να επιτεθεί, θα το έκανε ο ίδιος μόνος του, με το ξίφος στο χέρι, ακόμη κι αν αυτό σήμαινε το βέβαιο θάνατό του. Ήξερε όμως πως έπρεπε να δώσει το παράδειγμα. Η ατομική επίθεσή του έβγαλε τους άντρες του από το λήθαργο, οι οποίοι τον προσπέρασαν και όρμησαν στον αντίπαλο.

Αψήφησε τις συμβάσεις

Οι άνθρωποι δίνουν σημασία στην παράδοση – ο σύγχρονος κόσμος δεν διαφέρει και πολύ στον αρχαίο σε αυτό. Όμως ξεφεύγοντας κάποιος από τα δεσμά της, μπορεί να αποκτήσει καθαρό πλεονέκτημα όταν χτίζει τη βάση ισχύος του. Αυτό δε σημαίνει πως δε σέβεται την παράδοση, απλά δεν την ακολουθεί τυφλά, πέρα από τα όρια της λογικής. Αψηφώντας συνεχώς τις συμβάσεις, ο Καίσαρας απέδειξε πως ήταν αποφασιστικός άνθρωπος, πρωτοπόρος στοχαστής και υπέρμαχος του λαού.

Στοιχημάτισε στον εαυτό σου

Οι σύγχρονοι ηγέτες συχνά ταλαντεύονται στο ποιο είναι το μονοπάτι που θα τους οδηγήσει στην επιτυχία. Ακόμη κι όταν ζητάς βοήθεια, οι ατελείωτες αναλύσεις και συζητήσεις περισσότερο θολώνουν παρά ξεδιαλύνουν το τοπίο. Αν έχεις λοιπόν αμφιβολίες προς τα πού να κινηθείς, επένδυσε στον εαυτό σου. Όπως έκανε και ο Καίσαρας όταν κλήθηκε να επιλέξει στο αν θα τελέσει θρίαμβο σαν κορυφαίος στρατηγός ή αν θα διεκδικήσει το υψηλότερο αξίωμα, αυτό του υπάτου.

Κράτα ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας

Οι περισσότεροι οργανισμοί έχουν βιώσει αποτυχημένες προσπάθειες αλλαγής management. Στις περισσότερες από αυτές η αιτία της αποτυχίας δεν είναι η στρατηγική αλλά η αποδοχή της ίδιας της αλλαγής σε επίπεδο νοοτροπίας, Πεπεισμένοι για την ορθότητα και την ανάγκη για αλλαγή, οι ηγέτες συχνά παραβλέπουν την αναγκαιότητα να απαιτείται περισσότερος χρόνος ώστε να συμμερισθούν την άποψή τους άλλα άτομα που βρίσκονται σε σημαντικές θέσεις. Ένας βαρύγδουπος τίτλος δεν δίνει σε κάποιον το δικαίωμα να κάνει ότι θέλει. Ο Καίσαρας κατανοούσε απόλυτα τις θέσεις ισχύος και ήταν ειδικός στο να βρίσκει τρόπο να κάνει τα κατάλληλα άτομα να αποδεχτούν τα σχέδιά του.

Οικειοποιήσου τη δύναμη των άλλων

Σε έναν οργανισμό είναι απολύτως φυσιολογικό να υπάρχουν πολλές εσωτερικές συγκρούσεις. Πολύ συχνά μάλιστα κάποιος θα πρέπει να επιλέξει αν «είναι μαζί σου ή εναντίον σου». Ακόμη και όσοι προσπαθήσουν να παραμείνουν ουδέτεροι δύσκολα θα αποφύγουν συνέπειες. Κάτι τέτοιο όμως μπορεί να οδηγήσει στην αποξένωση ακόμη και άτομα που θα είχαν πολλά να προσφέρουν. Ο Καίσαρας είχε την αντίληψη -σε συνθήκες εμφυλίου πολέμου- πως όσοι δεν είναι εναντίον του είναι μαζί του ή τουλάχιστον μπορούν να είναι μαζί του. Κάτι που τον έκανε να κερδίζει όλο και περισσότερους πιστούς στρατιώτες, ακόμη και από πόλεις που του προέβαλαν αντίσταση.

Πρόλαβε τους αντιπάλους σου

Αρκετά συχνά οι ηγέτες επιδιώκουν την αλλαγή και πρέπει να χαράξουν πορεία μέσα από ταραγμένα νερά, χωρίς να παρεκκλίνουν από αυτή, ακόμη κι αν η ομάδα τους φοβάται ή νιώθει θυμό. Σε αυτές τις στιγμές ένας ηγέτης θα πρέπει να μπορεί να προβλέψει τους τρόπους με τους οποίους θα προσπαθήσουν να τον παρεμποδίσουν οι πολέμιοί του. Όταν το 63 π.Χ. η Σύγκλητος απομάκρυνε τον Καίσαρα από το αξίωμά του, εκείνος κατάφερε να υπονομεύσει τους εχθρούς του, ενεργώντας με έναν τρόπο που δεν περίμεναν: πρόλαβε τις προσπάθειες της Συγκλήτου να τον περιθωριοποιήσει και έτσι έφτασε ένα βήμα πιο κοντά στην εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού του προγράμματος.

Επένδυσε στη βάση της ισχύος σου

Για να κάνεις τα άτομα ενός οργανισμού να σου δείξουν αφοσίωση απαιτείται χρόνος, δράση και προσήλωση. Οι άνθρωποι άλλωστε παραχωρούν ελεύθερα τη δύναμή τους όταν έχουν κίνητρο να ακολουθήσουν κάτι ή κάποιον. Ανεξάρτητα από το πόσο θέλεις να σε ακολουθούν οι άλλοι οικειοθελώς, το να γίνεις πραγματικά ισχυρός ηγέτης απαιτεί χρόνο, πειθαρχία και υπομονή. Για αυτό θα πρέπει να επενδύσεις στην ομάδα σου. Ο Καίσαρας το έκανε μέχρι τέλους. Και μπορεί αυτό να του κόστισε τη ζωή. Κέρδισε όμως κάτι πολύ σημαντικότερο: Την επίτευξη του απώτερου σκοπού του που ήταν η αναμόρφωση του ρωμαϊκού πολιτεύματος.

Πηγή: askmen.com

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − 11 =