αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΟκτώ «κακές» συνήθειες που ίσως έχεις στα social media και πρέπει να πάψεις να νιώθεις άσχημα για αυτές

Οκτώ «κακές» συνήθειες που ίσως έχεις στα social media και πρέπει να πάψεις να νιώθεις άσχημα για αυτές

Σίγουρα έχεις βρεθεί κάπου για καφέ, και καταλήγεις να κοιτάς το κινητό σου, κάνοντας scroll down στο Facebook. Αυτή είναι μια κακή συνήθεια, σωστά; Όχι ακριβώς. Υπάρχουν πολλές «κακές» συνήθειες που ίσως έχεις στα social media, οι οποίες στην πραγματικότητες δεν είναι τόσο κακές. Όπως η δημοσίευση σέλφι ή το τσεκάρισμα του FB στην δουλειά.

Αλλά τι θετικό μπορούν να έχουν όλα αυτά; Μάλλον ήδη σου έχουμε εξάψει την περιέργεια. Το αμερικανικό Reader’s Digest εστιάζει σε 8 «κακές» συνήθειες, εξηγώντας γιατί δεν πρέπει να νιώθεις άσχημα αν τις έχεις.

1# Δημοσιεύοντας εικόνες από την καθημερινότητα: Το να αναρτήσεις μια φωτογραφία της κούπας που πίνεις καφέ, δείχνει ότι μάλλον είσαι εξαρτημένος από τα social media. ‘Η μήπως όχι; Όπως εξηγεί η Pamela Rutledge, διευθύντρια του Media Psychology Research Center στις ΗΠΑ, μια τέτοια συνήθεια μπορεί να δείχνει απλά, ότι απολαμβάνεις τις μικρές χαρές τις ζωής και θες να τις μοιραστείς με άλλους.

2# Τσεκάρισμα των social media στη δουλειά: Τα διαλείμματα μέσα στην εργάσιμη ημέρα είναι απαραίτητα, για να «καθαρίσεις» το μυαλό σου και να είσαι πιο παραγωγικός. Σε αυτά τα χρονικά διαστήματα, δεν είναι καθόλου κακό να μπεις στο Facebook. Απλά βεβαιώσου ότι δεν θα μείνεις για υπερβολική ώρα κολλημένος εκεί.

3# Social media σε κάθε «κενή» στιγμή: Πολλοί λένε ότι δεν έχουμε χρόνο να σκεφτούμε, επειδή σε κάθε «κενή» στιγμή που υπάρχει μέσα στην ημέρα, είμαστε μπροστά από οθόνες. Είναι σημαντικό να σκέφτεσαι; Ναι είναι. Αλλά σπάνια οι άνθρωποι σκέφτονται σοβαρά, όταν βρίσκονται κάπου, σε μια κατάσταση αναμονής. Από το να ξεκινήσεις να διαβάζεις ένα περιοδικό ενώ περιμένεις σε μια ουρά, ίσως είναι καλύτερα τα social media.

4# Πολλές σέλφι: Από τότε που τα κινητά απέκτησαν κάμερες στο μπροστινό μέρος, οι σέλφι έγιναν πιο εύκολες από ποτέ. Με ένα κλικ μπορείς να βγάλεις φωτογραφία τον εαυτό σου. Όπως εξηγεί η Pamela Rutledge, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Αφού μια φωτογραφία του εαυτού σου, μπορεί να μεταδώσει πιο εύκολα τα συναισθήματα σου, από ότι ένα κείμενο. Επίσης, πρέπει να κάνεις αυτό που θες εσύ, και όχι αυτό που θέλουν οι άλλοι. Αν λοιπόν θέλεις να ανεβάζεις φωτογραφίες του εαυτού σου στο FB, μπορείς να το κάνεις χωρίς ενοχές.

5# Facebook όταν είσαι έξω με άλλους: Και αυτό τυχαίνει συχνά. Ενώ η παρέα είναι έξω για καφέ, αντί να μιλούν μεταξύ τους, κάθονται και κοιτούν τα κινητά τους. Η θετική πλευρά; Ένα scroll down μπορεί να είναι η αφορμή για μια νέα συζήτηση. Κάτι που είδε κάποιος εκεί, μπορεί να κάνει την παρέα να συζητήσει για αυτό. Επίσης, αν τους βλέπεις όλους στις οθόνες τους, κάνε κάτι και εσύ. Πρότεινε μια δραστηριότητα, έτσι ώστε να αφήσουν τα κινητά κάτω.

6# Διαγραφή φίλων: Τα πράγματα είναι απλά. Αν κάποιος σου δημιουργεί συνεχώς αρνητικά συναισθήματα, δεν χρειάζεται να τον βλέπεις. Στα social media, αυτό μεταφράζεται με διαγραφή. Και δεν είναι κακό.

7# Αστεία βίντεο με γάτες: Ναι πολλά από αυτά γίνονται viral. Μπορεί σε κάποιους να φαίνονται… χαζά, αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων σε κάνουν να γελάς. «Οι χαρούμενοι άνθρωποι προσελκύουν χαρούμενους ανθρώπους» συμπληρώνει η Pamela Rutledge. Ένα αστείο βίντεο μπορεί να κάνει το κλίμα καλύτερο λοιπόν.

8# Εκτόνωση: Υπάρχουν και οι χρήστες που γράφουν… νευριασμένα status κάθε τόσο. Για όλους και για όλα. Επίσης δεν είναι κακό. Αρκεί να βρεις μια πλατφόρμα που είναι καλύτερη για κάτι τέτοιο. Όπως το Tumblr ή το Median. Επίσης, πρέπει να ξέρεις τον λόγο που το κάνεις. Αν θέλεις απλά να βγάλεις κάτι προς τα έξω, ένα forum ή ένα κομμάτι χαρτί είναι μάλλον η καλύτερη επιλογή. Αν θέλεις να λάβεις feeback, τότε ίσως πρέπει να κάνεις μια συζήτηση με έναν φίλο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 5 =