αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι survivors της πανδημίας: 20 εισηγημένες εταιρίες που κινήθηκαν ανοδικά στο πρώτο εξάμηνο

Οι survivors της πανδημίας: 20 εισηγημένες εταιρίες που κινήθηκαν ανοδικά στο πρώτο εξάμηνο

Πολύ μεγάλη άνοδο αναμένεται να εμφανίσουν τα οικονομικά αποτελέσματα των μη τραπεζικών εισηγμένων εταιρειών κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, ωθούμενα όχι μόνο από το γεγονός ότι το δεύτερο περσινό τρίμηνο ήταν ιδιαίτερα αδύναμο λόγω της επιβολής σκληρών περιοριστικών μέτρων, αλλά και εξαιτίας άλλων παραγόντων, όπως:

• Η αυξημένη εγχώρια ζήτηση που ξεκίνησε από το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και οφείλεται στην ανοδική οικοδομική και επενδυτική δραστηριότητα (π.χ. τσιμέντο, χαλυβουργικά προϊόντα, προφίλ αλουμινίου, ξύλο, κ.λπ.). Επιπρόσθετα, σε αρκετές περιπτώσεις, η αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων επέδρασε θετικά στα περιθώρια κέρδους όσων εταιρειών διέθεταν αρκετά μεγάλο όγκο αποθεμάτων στις αποθήκες τους.

• Η αύξηση της ζήτησης στον κλάδο της πληροφορικής, τόσο λόγω των έργων του δημόσιου τομέα που σταδιακά «βγαίνουν» στην αγορά, όσο και εξαιτίας των αναγκών ψηφιοποίησης των εργασιών του ιδιωτικού τομέα.

• Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, που επήλθε λόγω της αύξησης των εμβολιασμών και οδήγησε στην επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου και στην επανεκκίνηση παγωμένων projects.

Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, τα ποσοστά αύξησης των κερδών του πρώτου εξαμήνου αναμένεται να αποκλιμακωθούν σε επίπεδο δωδεκαμήνου (χρήση 2021), είτε επειδή το δεύτερο μισό του 2020 ήταν σαφώς καλύτερο του πρώτου (απαιτητικότερη βάση σύγκρισης), είτε γιατί έχουν εξαντληθεί τα φτηνά αποθέματα που πουλήθηκαν σε υψηλές τιμές το πρώτο φετινό εξάμηνο, είτε, τέλος, γιατί θα αρχίσουν να γίνονται περισσότερο ορατές οι επιπτώσεις από τη διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα (ελλείψεις προϊόντων, μεγαλύτερο κόστος κτήσης, καθυστερήσεις στις παραδόσεις προϊόντων προς πελάτες, κ.λπ.).

Είκοσι ενδεικτικά παραδείγματα

Πολύ καλύτερη εικόνα αποτελεσμάτων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή θα εμφανίσει ο κλάδος της πληροφορικής. Εταιρείες όπως η Entersoft, η Epsilon Net και η Byte Computers αποτελούν παραδείγματα σημαντικής αύξησης κύκλου εργασιών, σε συνδυασμό με την επίτευξη διευρυμένων καθαρών περιθωρίων κέρδους (οικονομίες κλίμακας).

Από την πλευρά της, η Profile θα σημειώσει ιστορικό ρεκόρ εσόδων στο πρώτο φετινό εξάμηνο (διψήφιο ποσοστό αύξησης κύκλου εργασιών και υπερδιπλάσια κέρδη σε σχέση με πέρυσι), ενώ σαφώς ανοδικά θα κινηθούν και οι επιδόσεις τόσο της Space Hellas όσο και της Ίλυδας.

H Quest Holdings συνέχισε κατά το δεύτερο τρίμηνο την ταχεία άνοδο των πωλήσεών της, ωστόσο οι πωλήσεις του πρώτου εξαμήνου αναμένεται να κλείσουν χαμηλότερα από το +42,6% της περιόδου Ιανουαρίου-Μαρτίου. Από την πώληση της θυγατρικής Cardlink θα προκύψουν (όταν το deal ολοκληρωθεί και τυπικά) έκτακτα κέρδη (άσχετα αν αυτά περάσουν από την κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσεως, ή μόνο ενισχύσουν τα ίδια κεφάλαια), πλην όπως από το β’ εξάμηνο η Quest θα στερηθεί των λειτουργικών επιδόσεων της Cardlink. Σαφώς βελτιωμένο σετ οικονομικών αποτελεσμάτων προβλέπεται να εμφανίσει και το Πλαίσιο.

«Πάρτι» στα αποτελέσματα εξαμήνου αναμένεται για τις εισηγμένες που δραστηριοποιούνται στην αγορά του χάλυβα. Η ΣΙΔΜΑ επιστρέφει για πρώτη φορά μετά από χρόνια σε σημαντική κερδοφορία, η Έλαστρον ανέβασε τον όγκο των πωλήσεών της κατά 20% και αναμένεται να βελτιώσει κατά πολύ μεγαλύτερο ποσοστό την «κάτω γραμμή» της (επίδραση από την εκτίναξη της τιμής του μετάλλου), ενώ σαφώς καλύτερη εικόνα προβλέπεται να παρουσιάσουν και οι Αφοί Κορδέλλου.

Τα Σωληνουργεία Τζιρακιάν «έτρεξαν» το πρώτο εξάμηνο με ένα υψηλό διψήφιο ποσοστό ανόδου σε ό,τι αφορά τον όγκο των πωλήσεών τους, οι οποίες έγιναν με σαφώς διευρυμένο περιθώριο κέρδους λόγω της αλματώδους ανόδου της τιμής του χάλυβα. Στον κλάδο χάλυβα υπάρχει αισιοδοξία για την πορεία της ζήτησης στο δεύτερο μισό του 2021, δύσκολα όμως θα επαναληφθούν τόσο υψηλά περιθώρια κέρδους.

Η Ικτίνος Μάρμαρα σε επίπεδο μητρικής εταιρείας αύξησε κατά το πρώτο φετινό πεντάμηνο τις πωλήσεις της κατά 37% και τα λειτουργικά της κέρδη (EBITDA) από τα 2,3 στα 5 εκατ. ευρώ, ευελπιστώντας ότι σταδιακά θα επανέλθει στα προ Covid-19 επίπεδα εργασιών της.

H εταιρεία μεταλλικών κατασκευών Mevaco σημείωσε φέτος κύκλο εργασιών εξαμήνου που προσέγγισε τη σχετική επίδοση ολόκληρου του 2020. Για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης, οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρονται σε πωλήσεις της τάξεως των 18 εκατ. ευρώ και για επιστροφή σε κερδοφόρο αποτέλεσμα.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 2 =