αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι «next generation» επιχειρήσεις δείχνουν μεγαλύτερες αντοχές στην κρίση

Οι «next generation» επιχειρήσεις δείχνουν μεγαλύτερες αντοχές στην κρίση

Οι νέοι επιχειρηματίες φαίνεται ότι έχουν προσαρμοστεί καλύτερα, σε σύγκριση με τους παλαιότερους, στα δεδομένα της κρίσης. Έτσι οι επιχειρήσεις που δημιουργούν εμφανίζονται πιο ανθεκτικές στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας.

Πολλές από τις παλαιότερες επιχειρήσεις είχαν συσσωρευμένα προβλήματα, συμφωνίες για υψηλότερα ενοίκια, χρέη και παρωχημένες συχνά επιχειρηματικές πρακτικές, ενώ αρκετές από τις επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν εν μέσω κρίσης ξεκινούν με μειωμένη μεν πρόσβαση στη χρηματοδότηση, αλλά χωρίς βάρη προηγούμενων ετών, χαμηλότερα ενοίκια και με μικρότερες επιβαρύνσεις σε ό,τι αφορά το εργασιακό κόστος.

Ο νέος αυτός δυϊσμός στην επιχειρηματική σκηνή της χώρας αποτυπώνεται στην τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία παρουσιάστηκε χθες. Βεβαίως, υπάρχουν πολλές εξαιρέσεις, με πολλές νέες επιχειρήσεις να κλείνουν λίγους μήνες αφότου ανοίξουν και στον αντίποδα πολλές παλαιές επιχειρήσεις που προσαρμόστηκαν με επιτυχία στα δεδομένα της πολυετούς ύφεσης. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα αποτελέσματα της έρευνας της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) ακυρώνουν το αφήγημα της κυβέρνησης περί ανάκαμψης της οικονομίας, καθώς για το επόμενο εξάμηνο αναμένονται 18.100 νέα «λουκέτα» κυρίως σε πολύ μικρές επιχειρήσεις. Τούτο συνεπάγεται, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, ότι βρίσκονται «στο κόκκινο» 33.000 θέσεις συνολικής απασχόλησης, δηλαδή και μισθωτοί και εργοδότες και αυτοαπασχολούμενοι.

Πάνω από μία στις πέντε (23,5%) επιχειρήσεις με ηλικία έως 5 έτη δήλωσαν ότι ο τζίρος τους αυξήθηκε το προηγούμενο εξάμηνο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις «γηραιότερες» επιχειρήσεις είναι πολύ χαμηλότερο. Λιγότερες επίσης νέες επιχειρήσεις φαίνεται ότι βρέθηκαν στην ανάγκη να μειώσουν τις αποδοχές όλων των εργαζομένων. Ειδικότερα, το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναγκάστηκαν να μειώσουν τις αποδοχές όλων των υπαλλήλων τους είναι 19,3% στην περίπτωση αυτών που μετρούν μέχρι πέντε χρόνια ζωής και ανεβαίνει σε 28,1% για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν πέντε έως δέκα χρόνια, ενώ για τις επιχειρήσεις άνω της δεκαετίας το αντίστοιχο ποσοστό είναι 24,2%.

Αυτό, βεβαίως, μπορεί να οφείλεται, σε σημαντικό βαθμό, στο ότι οι μισθοί στις νέες επιχειρήσεις ξεκίνησαν από ήδη χαμηλή βάση σε σύγκριση με τις συλλογικές συμβάσεις που ίσχυαν για το προσωπικό παλαιότερων επιχειρήσεων.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × two =