αρχικηVIRALΟι 7 τύποι των ψευτών που συναντάμε καθημερινά (και πως θα τους εντοπίσεις)

Οι 7 τύποι των ψευτών που συναντάμε καθημερινά (και πως θα τους εντοπίσεις)

Έχουμε γράψει πολλά για τους ανθρώπους που λένε ψέματα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Αλλά ενώ όλοι οι ψεύτες μοιάζουν ίδιοι, στην πραγματικότητα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και τακτικές.

Εδώ είναι λοιπόν οι 7 τύποι των ψευτών που συναντάμε καθημερινά (και πως θα τους εντοπίσεις).

Αυτοί που λένε «λευκά ψέματα»

Τα άτομα που λένε λευκά ψέματα συχνά αισθάνονται πως αυτού του είδους ψέμα είναι ωφέλιμο ή τουλάχιστον άκακο. Λένε μόνο ένα μέρος της αλήθειας. Οπότε, κατά λάθος οι υπόλοιποι πιστεύουν ότι δεν ψεύδονται καθόλου. Κάποιες φορές, ένα άτομο χρησιμοποιεί λευκά ψέματα όταν προσπαθεί να προστατεύσει κάποιον από την αλήθεια αν θεωρεί ότι θα είναι καταστρεπτική ή επίπονη. Αν πιστεύετε ότι κάποιος σας λέει λευκά ψέματα και σκέφτεστε να τον προσεγγίσετε για να το ξεκαθαρίσετε, χρειάζεται να σκεφτείτε τι θα κάνετε μετά. Αν είναι ένα λευκό ψέμα δικαίως ασήμαντο, ίσως αξίζει να το αφήσετε να περάσει. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην οικειότητα και στην εμπιστοσύνη, αν δεν το αντιμετωπίσετε.

Αδιάφοροι Ψεύτες

Οι αδιάφοροι ψεύτες είναι πολύ διαφορετικοί από τους λευκούς καθώς ψεύδονται συνέχεια και δεν νοιάζονται ιδιαίτερα για την ηθική ή την αίσθηση των ψεμάτων τους. Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι είναι ανειλικρινείς αφού συνήθως είναι πολύ τσαπατσούληδες.

Αν κάποιος που νοιάζεστε είναι αδιάφορος ψεύτης, ίσως είναι καλή ιδέα για το δικό σας και για το δικό του καλό να τον αντιμετωπίσετε γι αυτό. Είναι πιθανό να ξέρει ακριβώς τι κάνει. Την ίδια στιγμή, αυτό δε σημαίνει ότι θα το παραδεχτεί ή ότι θα αλλάξει. Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να απομακρυνθείτε από τέτοια άτομα, εκτός αν είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν για το ποιον, γιατί, που και σε τι ακριβώς είπαν ψέματα.

Περιστασιακοί Ψεύτες

Είναι κάποια άτομα που λένε ψέματα μόνο περιστασιακά και υπάρχουν πολλοί από αυτούς. Ένα θετικό από τους περιστασιακούς ψεύτες είναι ότι επειδή δεν έχουν το συνήθειο να λένε ψέματα, συχνά ξεπερνούν την ενοχή, παραδέχονται το ψέμα τους και ζητούν συγχώρεση. Σε αυτή την περίπτωση, αν ζητήσετε εξηγήσεις από έναν περιστασιακό ψεύτη, θα είναι περισσότερο από πρόθυμος να θέλει να συνεργαστεί και να αλλάξει.

Παθολογικοί Ψεύτες

Οι παθολογικοί ψεύτες όπως καταλάβατε, είναι οι άνθρωποι που έχουν καθιερώσει την συνήθεια του ψέματος. Το ψέμα είναι ο προκαθορισμένος τρόπος τους για να απαντήσουν στις ερωτήσεις. Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο ή μικρό είναι το πρόβλημα ή η ερώτηση, ανεξάρτητα από το πόσο σημαντικό ή ασήμαντο είναι, οι παθολογικοί ψεύτες πάντα θα κρύβουν την αλήθεια. Γενικά νιώθουν άβολα να την αποκαλύπτουν.

Σύμφωνα με την ψυχολογία, αυτή η συνήθεια διαμορφώνεται στην παιδική ηλικία. Το άτομο ίσως έχει βρεθεί σε περιβάλλοντα και καταστάσεις όπου το ψέμα ήταν η μοναδική επιλογή. Την ίδια στιγμή, οι παθητικοί ψεύτες δεν είναι ιδιαίτερα χειραγωγοί ή πονηροί. Λένε ψέματα από συνήθεια, όχι επειδή έχουν κακόβουλή πρόθεση.

Ωστόσο, το πρόβλημα με τους παθολογικούς ψεύτες είναι ότι μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να ξεπεράσουν αυτή τη συνήθεια επειδή το κάνουν για όλο αυτό τον καιρό. Όταν αντιμετωπίζετε τέτοιου είδους ψεύτες, χρειάζεται να είστε προσεκτικοί και διακριτικοί.

Ναρκισσιστής ψεύτης

Ο ναρκισσιστής ψεύτης είναι ένας τύπος παθολογικού ψεύτη που μπορεί να μοιράζεται κοινά στοιχεία τόσο με τους ψυχοπαθείς όσο και με τους κοινωνιοπαθείς. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, τα ψέματα συνήθως πηγάζουν από το ”εγώ” και όχι από τη λογική. Με τις άσχημες χειριστικές συνήθειές τους να παρασύρουν τους ανθρώπους σε μπελάδες μαζί τους, μπορούν συνήθως να ξεφύγουν κατηγορώντας τους υπόλοιπους.

Κοινωνιοπαθείς Ψεύτες

Οι κοινωνιοπαθείς ψεύτες είναι αναμφίβολα ο χειρότερος τύπος. Λένε ψέματα συνήθως για να γίνει το δικό τους και δεν νοιάζονται για τα αισθήματα και τις ζωές των άλλων. Γι αυτούς, το ψέμα είναι μέρος της στρατηγικής τους στη ζωή. Η ντροπή και η ενοχή δεν ανήκουν στα συναισθήματα τους.

Όταν πλησιάζετε τέτοιου είδους ψεύτη, αναλόγως την κατάσταση θα πρέπει πάντα είστε προσεκτικοί. Όχι μόνο λόγω της κατάστασης στην οποία θα ανεβαίνει η ένταση, αλλά επειδή μπορούν να γίνουν χειριστικοί και πονηροί.

Βεβαιωθείτε πως έχετε στοιχεία να υποστηρίξετε την γνώμη ότι ένα άτομο ψεύδεται. Αν έχετε σχέση με ένα τέτοιο άτομο, λυπούμαστε, αλλά χρειάζεται να είστε ανοιχτοί στην ιδέα ότι θα πρέπει να δώσετε τέλος σε αυτή τη φιλία ή σχέση. Ιδιαίτερα αν το άτομο δεν είναι πρόθυμο να αλλάξει.

Ψυχοπαθείς ψεύτες

Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι ψυχοπαθείς γεννιούνται με… διαφορετικό εγκέφαλο από τους κανονικούς ανθρώπους, γεγονός που τους καθιστά σχετικά εύκολο να λένε ψέματα χωρίς τύψεις. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι το κάνουν αυτό με κίνητρο το προσωπικό κέρδος. Για παράδειγμα, ορισμένοι πολιτικοί που προσπαθούν να κερδίσουν την συμπάθεια των ανθρώπων και να τους εκμεταλλευτούν. 

Ένα πολύ ενδιαφέρον γεγονός που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι οι ψυχοπαθείς μερικές φορές αφήνουν πίσω τους στοιχεία των ψεμάτων τους σαν να θέλουν… να τους πιάσουν. Είναι άριστοι και δεν θα νοιάζονται για τις δυσάρεστες συνέπειες άλλων ανθρώπων που εμπλέκονται στα σχέδιά τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας εκπαιδευτής του FBI εξηγεί: 7 σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος σου λέει ψέματα

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − 4 =