αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι 6 λόγοι για τους οποίους οι έξυπνοι άνθρωποι αποτυγχάνουν στην επιχειρηματικότητα

Οι 6 λόγοι για τους οποίους οι έξυπνοι άνθρωποι αποτυγχάνουν στην επιχειρηματικότητα

Οι περισσότερες επιχειρήσεις διοικούνται από ευφυείς ανθρώπους. Όμως, και αυτοί κάποιες φορές κάνουν σοβαρά λάθη, με αποτέλεσμα το πλάνο τους να καταρρέει. Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα. Ένα από αυτά είναι ο άλλοτε κυρίαρχος που ονομάζεται Kodak. Όπως σημειώνει το inc.com, η εταιρία «έκατσε» πάνω στην τεχνολογία της, δεν έκανε την σωστή μετάβαση στην ψηφιακή φωτογραφία γιατί η ηγεσία της φοβόταν ότι θα διακόψει βασικές δραστηριότητες της και τελικά οδηγήθηκε στον γκρεμό.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα στελέχη της Kodak δεν ήταν έξυπνοι. Τι ακριβώς όμως πάει στραβά σε τέτοιες περιπτώσεις; Ο καθηγητής στο Dartmouth’s Tuck School of Business, Sydney Finkelstein, αφιέρωσε 6 χρόνια για να βρει απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Ο ίδιος και οι συνεργάτες του μελέτησαν 51 από τις πιο μεγάλες επιχειρηματικές αποτυχίες. Μίλησαν με πολλούς CEO και διάφορα στελέχη, προσπαθώντας να κατανοήσουν τις εσωτερικές διεργασίες που προηγήθηκαν, μέχρι να φτάσουμε στο εκάστοτε big fail. Έτσι η έρευνα κατέληξε σε 6 βασικούς λόγους για τους οποίους οι έξυπνοι άνθρωποι αποτυγχάνουν.

1- Βλέπουν τον εαυτό και τις εταιρίες τους ως άθικτους: Δεν υπάρχει τίποτα αρνητικό στο να έχεις υψηλούς στόχους ή να είσαι υπερήφανος για την εταιρίας σου. Όμως, αυτοί οι επιχειρηματίες πήραν την επιτυχία σαν δεδομένη. Ήταν τόσο… ερωτευμένοι με τις εταιρίες τους, που θεωρούσαν ότι οι ανταγωνιστές δεν θα καλύψουν τη διαφορά. Οι ηγέτες πρέπει συνεχώς να αμφισβητούν τις θέσεις τους, ειδικά αν είναι στην κορυφή.

2- Δεν ξέρουν που αρχίζει και που σταματά η εταιρία: Οι ηγέτες που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν υψηλό προφίλ, ενδιαφέρονταν περισσότερο για την εικόνα της επιχείρησης και δεν την διοικούσαν ουσιαστικά. Αυτό όχι μόνο οδήγησε σε στασιμότητα, αλλά και έκανε την εμφάνιση της και η διαφθορά. Ένας leader που ενδιαφέρεται μόνο για την εικόνα, μπορεί μάλιστα να συγκαλύψει προβλήματα, όπως ένα ελαττωματικό προϊόν.

3- Νομίζουν ότι είναι το πιο έξυπνο άτομο στο δωμάτιο: Πολλοί ευφυείς ηγέτες γνωρίζουν πολύ καλά το πόσο έξυπνοι είναι. Πολλοί, είναι τόσο… απορροφημένοι στην νοημοσύνη τους, που θεωρούν ότι οι εισηγήσεις από άλλους είναι περιττές. Παίρνουν τις εκάστοτε αποφάσεις γρήγορα, χωρίς να απαντούν σε ερωτήσεις. Αν και αυτό μπορεί να είναι δείγμα ενός ισχυρού ηγέτη, από την άλλη οι γρήγορες αποφάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλα λάθη. Ειδικά όταν κάνεις κινήσεις, χωρίς ποτέ να σε ενδιαφέρει τι σκέφτονται οι άλλοι.

4- Περιτριγυρίζουν τους εαυτούς τους με «yes-men & women»: Μερικοί ηγέτες γίνονται εμμονικοί και περιμένουν υποστήριξη σε κάθε απόφαση που λαμβάνουν. Αυτό απαξιώνει τους εργαζομένους και οι χρήσιμες φωνές «σιωπούν». Όταν ένας ηγέτης εξισώνει την διαφωνία με την απιστία, υπάρχει πρόβλημα. Κάπως έτσι οι λάθος αποφάσεις δεν αποφεύγονται και φτάνουν οι επιχειρήσεις σε αποτυχία.

5- Αγνοούν τα προειδοποιητικά σημάδια: Μερικοί επιχειρηματίες είναι τόσο κολλημένοι με το όραμα τους, που δεν δείχνουν διατεθειμένοι να το εγκαταλείψουν ακόμα κι αν η εταιρία οδεύει προς τα βράχια. Η επιμονή είναι ένα προσόν για τους ηγέτες, όχι όμως όταν η πορεία αποδεδειγμένα δεν είναι σωστή.

6- Στηρίζονται πολύ στο παρελθόν: Αξιοποιώντας τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του παρελθόντος, μπορείς να οδηγήσεις μια εταιρία ψηλά. Όμως το παρελθόν δεν θα πρέπει να είναι η κινητήριος δύναμη, για το μέλλον της εταιρίας. Στην έρευνα του Finkelstein, διαπιστώθηκε ότι πολλοί ηγέτες είχαν πάντα στο μυαλό τους μια μεγάλη επιτυχία που έκαναν στο παρελθόν, και προσπαθούσαν να την επαναλάβουν. Ακόμα κι αν η αγορά, οι ανταγωνιστές και η τεχνολογία είχαν πια αλλάξει. Αντίθετα, οι πραγματικά επιτυχημένοι ηγέτες, προσαρμόζονται στο κάθε περιβάλλον.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το No1 «μυστικό» του Jack Dorsey με το οποίο καταφέρνει να διαχειρίζεται 2 εταιρίες ταυτόχρονα

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × 2 =