αρχικηVIRALΟι 5 ψυχολογικές ερωτήσεις που θα σε πυροδοτήσουν να αλλάξεις ζωή

Οι 5 ψυχολογικές ερωτήσεις που θα σε πυροδοτήσουν να αλλάξεις ζωή

Ένα ενδιαφέρον άρθρο παραθέτει στο psychology.gr ο ψυχοθεραπευτής, Άγγελος Λεβέντης. Για όσους θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους.

Ολόκληρο το άρθρο:

«Όλοι γνωρίζουμε ότι η ανθρώπινη ζωή είναι σχετικά μικρή. Πρόκειται για μία σκληρή πραγματικότητα που φοβίζει πολλούς ανθρώπους. Σαν αποτέλεσμα αυτού, μερικοί από εμάς προσπαθούμε να μη σκεφτόμαστε αυτό τον ελάχιστο χρόνο που καλούμαστε να ξοδέψουμε σε αυτόν τον πλανήτη.

Είμαστε συχνά τόσο απασχολημένοι με το να ζούμε τις ζωές μας που πραγματικά μερικές φορές ξεχνάμε να οργανώσουμε το χρόνο μας αποτελεσματικά, και να μπορέσουμε να ζήσουμε και να αξιοποιήσουμε τη ζωή μας στο μέγιστο δυνατό.

Αξιοποίηση του χρόνου μας

Αυτή η υποσυνείδητη έλλειψη σεβασμού στο χρόνο δείχνει ότι σπαταλάμε σημαντικά λεπτά χωρίς λόγο και τα οποία δεν θα τα πάρουμε πίσω για κανένα λόγο. Δε μπορούμε να αξιοποιήσουμε τον περασμένο χρόνο αλλιώς… Ο χρόνος μας είναι το πιο σημαντικό μας κεφάλαιο. Είναι, ίσως, απογοητευτικό να σκεφτόμαστε ότι ο χρόνος είναι το πιο σημαντικό κεφάλαιο.

Μετά από βαθιά ανάλυση είναι δίκαιο να πούμε ότι ο χρόνος είναι το μόνο πράγμα που πραγματικά διαθέτουμε. Γιατί όλα τα άλλα, όλα τα υπόλοιπα που κατέχουμε μας τα έχουν δανείσει για να απολαύσουμε το χρόνο που θα περάσουμε εδώ.

Πολλοί άνθρωποι είναι τόσο απορροφημένοι στο να ζουν ασυνείδητα που δε σταματούν ποτέ για να σκεφτούν τις βαθύτερες επιθυμίες τους από τη ζωή και πώς θα εξάγουν τη μέγιστη χαρά και αξία από το χρόνο που θα περάσουν σε αυτή τη γη. Μερικοί άνθρωποι απλώς υπάρχουν. Εστιάζουν στο να βρούν αρκετά λεφτά ώστε ίσα ίσα να καλύψουν τους λογαριασμούς του μήνα. Απλά υπάρχουν για να δουλεύουν. Δεν δουλεύουν για να ζουν, αλλά ζουν για να εργάζονται…

Κάνε μία παύση για να σκεφτείς τι πραγματικά χρειάζεσαι από τη ζωή σου! Έχω μάθει ότι υπάρχει ένα εκπληκτικό νούμερο ανθρώπων που δεν κάνουν μία παύση για να ξανασκεφτούν τη ζωή τους και να ξεχωρίσουν τα δυσάρεστα από τα ευχάριστα κομμάτια. Επίσης δεν παίρνουν το χρόνο τους για να σκεφτούν πώς θα κάνουν αλλαγές για τη ζωή τους και πώς θα κάνουν πράγματα που θα κάνουν ευκολότερη και καλύτερη τη ζωή τους. Μερικοί άνθρωποι απλώς συνεχίζουν, συχνά νιώθουν άθλια, αγχωμένοι και οδηγούνται σε αποτελέσματα όπως φτώχεια, κατάθλιψη, ασθένεια, και ίσως πολύ χαμηλή επίτευξη στόχων.

Άλλαξε και θα αλλάξει κι η ζωή σου

Αυτές είναι οι πέντε ερωτήσεις που συχνά κάνουν τους ανθρώπους να κλαίνε.

Πιστεύω ότι όλοι δικαιούνται ένα τουλάχιστον μέντορα, δάσκαλο ή θεραπευτή. Ένα πρόσωπο που είναι εκεί, νοιάζεται και έχει γνώσεις. Κάποιος που έρχεται και ρωτάει απλές αλλά σημαντικές ερωτήσεις το πρόσωπο που θέλει να βοηθήσει.

Για να γίνει πιο κατανοητό, θα μοιραστώ κάποιες ερωτήσεις που συχνά ρωτάω με έμμεσο ή άμεσο τρόπο τους θεραπευόμενούς μου:

  • Είσαι χαρούμενη,-ο(ς) με τη ζωή σου;
  • Τι είναι αυτό που σε κάνει χαρούμενη,-ο;
  • Τι είναι αυτό που σε κάνει δυστυχισμένη,-ο;
  • Πώς ξοδεύεις ή επενδύεις το χρόνο σου κάνοντας αυτό που κάνεις;
  • Τι θα ήθελες πραγματικά να καταφέρεις στη ζωή σου; ή τι θα ήθελες να κάνεις με τον πολύτιμο χρόνο σου;

Αυτές είναι οι ερωτήσεις που πραγματικά “πιέζουν” τους ανθρώπους να ψάξουν τις ψυχές τους και να βρουν τις απαντήσεις.

Όταν ρωτάω αυτές τις ερωτήσεις ανθρώπους που μόλις έχω γνωρίσει (ή ακόμα και αργότερα μέσα στη θεραπεία, όταν μπαίνουν σε ροή τα άμεσα και επείγοντα θέματα), σπάνια παίρνω άμεσες και σύντομες απαντήσεις. Αντί για αυτό, συνήθως η απόκριση έρχεται μέσα από σιωπές, κάποιες φορές δάκρυα και μια εσωτερική αποκάλυψη. Τα δάκρυα συνήθως αποτελούν μία έκφραση του ανθρώπου που καλείται να εξετάσει τη ζωή του και να ονοματίσει τις ανάγκες και τους πόθους που έχει σπρώξει στο πίσω μέρος του εγκεφάλου του προτάσσοντας τις φιλοδοξίες του ή πολύ συχνά τις προσδοκίες άλλων ανθρώπων.

Αυτές οι πέντε ερωτήσεις είναι αρκετές για να καταδείξουν και να αναδείξουν την κατάσταση. Πραγματικά κάνουν τους ανθρώπους να σκεφτούν τη ζωή τους διαφορετικά στο πώς έχουν αξιοποιήσει τον χρόνο τους μέχρι στιγμής και μπορούν να αποτελέσουν την αφορμή ίσως για να κάνουν καλύτερα πλάνα για το μέλλον.

Εμβαθύνετε στον εαυτό σας

Γιατί δεν πιάνετε ένα χαρτί και μολύβι, να γράψετε τις ερωτήσεις και να πάρετε τον χρόνο σας τις επόμενες μέρες να τις σκεφτείτε;

Μπορείς να πάρεις λίγο χρόνο και να έρθεις με έτοιμες απαντήσεις. Μπορείς να αποφασίσεις να μην δώσεις σημασία σε αυτές τις ερωτήσεις. Και αυτό είναι ειλικρινές. Αν και ξέρω ότι αυτό το επίπεδο αναζήτησης δεν είναι για όλους, παθιάζομαι να μοιράζομαι αυτές τις ερωτήσεις με άλλους ανθρώπους. Αυτές τις ερωτήσεις θα έπρεπε όλοι να τις αναρωτηθούμε.

Ίσως συχνά δεν είναι εύκολο να αναρωτηθούμε όλες τις ερωτήσεις μαζί και άλλες πάλι φορές, χρειαζόμαστε την κατάλληλη καθοδήγηση για να το πάμε βήμα-βήμα.

Οι ερωτήσεις αυτές, μπορούν να ανοίξουν την πόρτα σε ένα νέο μονοπάτι ζωής, σε ένα μονοπάτι που οδηγεί σε μεγαλύτερη εκπλήρωση. Ένας δρόμος που παρέχει στους ανθρώπους περισσότερο χρόνο και καλύτερη εκτίμηση για το τι μπορεί αυτός ο κόσμος να μας παράσχει.

Αφού κανείς σκεφτεί για αυτές τις πέντε ερωτήσεις, μπορεί να έρθει στην επόμενη ή μεθεπόμενη συνεδρία με έναν μεγάλο ενθουσιώδη τόνο στη φωνή τους έχοντας αποφασίσει ότι φτάνει πια. Αναφέρουν συχνά ότι κουράστηκαν να είναι η ζωή τους γεμάτη δυσάρεστα σκηνικά, και θέλουν να είναι σίγουροι ότι τον πολύτιμο χρόνο τους σε αυτόν τον πλανήτη θα τον αξιοποιήσουν κάνοντας αυτό που πραγματικά θέλουν.

Συνειδητοποιήστε ότι είστε οι δημιουργοί της ζωής σας

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να υποστηρίξεις τον σχεδιασμό της ζωής.

Σύντομα μετά τη συνειδητοποίηση ότι μπορούν να σχεδιάσουν τις ζωές τους, ξεκινούν να ψάχνουν τις εναλλακτικές που τους επιτρέπουν να κάνουν τις αλλαγές. Συχνά αυτό περιλαμβάνει την επιδίωξη μίας καλύτερης ισορροπίας προσωπικής ζωής και δουλειάς, την αλλαγή κύκλου ανθρώπων, την ενασχόληση με νέες δραστηριότητες, το ξεκαθάρισμα φυσικό, νοητικό και πνευματικό από το παρελθόν, την επούλωση τραυμάτων, την ενίσχυση της πίστης στον εαυτό και της αυτοπεποίθησης.

Το σημαντικότερο είναι αυτή η στροφή προς τα μέσα, προς τα ουσιώδη προς τον πλούτο του εαυτού. Είναι πολύ σημαντικό σημείο στη θεραπεία αυτό. Και είναι μόνο η αρχή!».

Πηγή: psychology.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight + 10 =