αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι 5 τοξικές συνήθεις που έχουν οι ναρκισσιστές με τα χρήματα για να σε χειραγωγούν

Οι 5 τοξικές συνήθεις που έχουν οι ναρκισσιστές με τα χρήματα για να σε χειραγωγούν

Έχουμε γράψει αρκετά άρθρα για την ειδική κατηγορία των ναρκισσιστών. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε τέτοιους ανθρώπους στον κύκλο μας, είτε στην προσωπική είτε στην επαγγελματική μας ζωή.

Η ψυχολόγος Dr. Ramani Durvasula σε άρθρο της στο αμερικανικό CNBC βάζει μία ακόμα πτυχή σε αυτή τη συζήτηση: «Εχω διαπιστώσει ότι ο ναρκισσισμός είναι ένας δυσπροσαρμοστικός τύπος προσωπικότητας που μπορεί να επηρεάσει την ψυχική υγεία και τη λειτουργία όσων έρχονται σε επαφή μαζί του — ειδικά όταν πρόκειται για χρήματα».

Τέτοιοι άνθρωποι θέλουν να ελέγχουν τους άλλους για να αισθάνονται καλύτερα με τον εαυτό τους. Και τα χρήματα είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιούν για να σε χειραγωγούν και να σε ελέγχουν.

Η ψυχολόγος παραθέτει λοιπόν 5 τοξικές συνήθειες που έχουν- και πως να τις αντιμετωπίσεις.

1. Είναι μυστικοπαθείς για τα οικονομικά τους

Στις στενές σχέσεις, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το να είναι ασαφής σχετικά με την κατάσταση των χρημάτων τους, όπως πόσα βγάζουν ή έχουν αποταμιεύσει. Κρατώντας σας στο σκοτάδι, είναι σε θέση να λαμβάνουν μονόπλευρες αποφάσεις για τα χρήματα και να ελέγχουν την αντίληψή σας για το τι μπορείτε να αντέξετε οικονομικά π.χ. ως ζευγάρι ή οικογένεια. Θα μπορούσαν να πουν, «Αφήστε με να είμαι υπεύθυνος για τα οικονομικά μας για να μην έχεις άγχος για αυτό». Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί και σε μία επιχείρηση. Ένας ναρκισσιστής συνιδρυτής μπορεί να σου πει επιπόλαια: «Εφόσον είσαι η δημιουργική ιδιοφυΐα, θα διαχειριστώ εγώ τα βαρετά οικονομικά ζητήματα».

Τι να κάνετε: Εάν δεν αισθάνεστε σίγουροι για τα οικονομικά θέματα, το να αφήσετε έναν άλλο να τα χειριστεί μπορεί να είναι μια ελκυστική προοπτική. Αλλά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπτώσεις. Σκέψου π.χ. το ενδεχόμενο να διογκωθούν τα χρέη σου, εάν οι λογαριασμοί δεν πληρωθούν εγκαίρως. Πάντα να συμμετέχετε και να ενημερώνεστε για κάθε οικονομική απόφαση που σας επηρεάζει.

2. Είναι γενναιόδωροι με τα χρήματα μόνο σε δημόσια θέα

Για τους ναρκισσιστές, το να ξοδεύουν μεγάλα χρηματικά ποσά για άλλους μπορεί να είναι ένας τρόπος να κάνουν τους ανθρώπους να τους συμπαθήσουν. Μπορεί, για παράδειγμα, να είναι τσιγκούνηδες στον ιδιωτικό χώρο, αλλά να καλύπτουν το δείπνο για συναδέλφους ή να δίνουν δώρα μόνο για επίδειξη. Αυτή η εμπειρία μπορεί να είναι απογοητευτική για το άτομο που βρίσκεται πιο κοντά στον ναρκισσιστή, επειδή η αντίληψη του έξω κόσμου δεν είναι η πραγματικότητα.

Ίσως η καλύτερη λύση είναι να θέσετε αυστηρά συναισθηματικά όρια ή να αποχωρήσετε εντελώς από τη σχέση εάν δεν είναι πρόθυμοι να αλλάξουν.

3. Τσιγκουνεύονται για τα απαραίτητα

Οι ναρκισσιστές μπορεί να είναι γενναιόδωροι όταν πρόκειται για περιττές δαπάνες για τους ίδιους (δηλαδή την αγορά ενός επώνυμου ρολογιού που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά), αλλά τσιγκουνεύονται για τα απαραίτητα (δηλαδή, φαγητό, έξοδα υγείας, βασικά είδη οικιακής χρήσης). Ως αποτέλεσμα, όσοι έχουν στενή σχέση μαζί τους μπορεί να χρειαστεί να εξοικονομήσουν χρήματα αθόρυβα για να μπορέσουν να φροντίσουν τον εαυτό τους.

Αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς είναι επίσης διαδεδομένο στις επιχειρήσεις. Σκεφτείτε έναν ιδρυτή ή CEO που οριακά πληρώνει το προσωπικό του, αλλά χρησιμοποιεί τα κεφάλαια της εταιρείας για να πετάξει σε πρώτη θέση και να διαμείνει σε πολυτελή ξενοδοχεία.

Τι να κάνετε: Είναι δύσκολο για τους ναρκισσιστές να αναγνωρίσουν ή να ταυτιστούν με τα συναισθήματα και τις ανάγκες των άλλων. Εάν αυτή η τακτική επηρεάζει την ικανότητά σας να βάζετε φαγητό στο τραπέζι ή να διευθύνετε αποτελεσματικά μια επιχείρηση, κάντε μια ειλικρινή συζήτηση μαζί τους. Στη συνέχεια, κάντε ένα βήμα πίσω και σκεφτείτε αν αξίζει να κρατήσετε τη σχέση.

4. Είναι υποκριτές

Ο ναρκισσισμός και η υποκρισία πάνε χέρι-χέρι. Οι περισσότεροι ναρκισσιστές πιστεύουν ότι οι κανόνες δεν ισχύουν για αυτούς, παρόλο που σπεύδουν να τους επιβάλουν… σε όλους τους άλλους. Αυτό ισχύει για πολλούς τύπους κανόνων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν να κάνουν με τα χρήματα. «Ένας ναρκισσιστικός σύντροφος μπορεί να ξοδεύει ελεύθερα για τον εαυτό του και να ανατινάζει τακτικά το κοινό μπάτζετ σας, και στη συνέχεια να γυρίσει και να σας επικρίνει ότι ξοδεύετε περισσότερα από όσα θεωρεί απαραίτητο» λέει η ψυχολόγος.

Τι πρέπει να κάνετε: Το να τσακωθείς με έναν ναρκισσιστή σπάνια είναι παραγωγικό. Θα προσπαθήσουν να στρέψουν την εστίαση σε εσάς. Διατηρήστε αρχεία άδικων ή αλόγιστων δαπανών σε περίπτωση που χρειάζεστε αυτές τις πληροφορίες στο μέλλον. Και να θυμάστε, δικαιούστε ένα μέρος του μπάτζετ. Η αίσθηση οικονομικής δικαιοσύνης ενός ναρκισσιστή συνήθως δεν συγχρονίζεται με αυτό που πραγματικά είναι δίκαιο.

5. Τιμωρούν με εργαλείο τα χρήματα

Οι ναρκισσιστές χρησιμοποιούν συχνά τα χρήματα ως εργαλείο τιμωρίας. Μπορεί να σας ανταμείψουν οικονομικά όταν κάνετε ό,τι θέλουν και στη συνέχεια να παρακρατήσουν χρήματα όταν αισθάνονται ότι πρέπει να δράσουν εκδικητικά.

Για παράδειγμα, μπορεί να προγραμματίσουν πολυτελείς διακοπές για τα γενέθλιά σας και στη συνέχεια μετά από καυγά να αρνηθούν να πληρώσουν για τα βασικά έξοδα. Μπορεί ακόμη και να αισθάνεστε υποχρεωμένοι να παίξετε το παιχνίδι τους μόνο και μόνο για να διατηρήσετε το νοικοκυριό ή την επιχείρηση σε λειτουργία.

Τι να κάνετε: Να είστε προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο και να έχετε στη διάθεσή σας κάποια κεφάλαια για βασικά έξοδα. Γνωρίζοντας ότι είναι πιθανό να συμβεί θα σας βοηθήσει να καταλήξετε σε μία στρατηγική για τη διαχείριση – ή την έξοδο – από την κατάσταση, αντί να κινείστε στα τυφλά και να αιφνιδιάζεστε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Βρες ένα χόμπι»: 4+1 τρόποι για να βγάλεις τις αρνητικές σκέψεις από το μυαλό σου και να αλλάξεις τη ζωή σου

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 − six =