αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι 5 συμβουλές του Σπύρου Θεοδωρόπουλου προς τους νέους επιχειρηματίες (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι 5 συμβουλές του Σπύρου Θεοδωρόπουλου προς τους νέους επιχειρηματίες (ΒΙΝΤΕΟ)

Μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε ο γνωστός επιχειρηματίας, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, στο podcast του ΣΕΒ «Innovative Greeks». Και μίλησε για όλη την διαδρομή του. Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος αγόρασε την Chipita όταν αυτή ήταν μία γραμμή παραγωγής για γαριδάκια και την μετέτρεψε σε έναν πολυεθνικό όμιλο που εξαγοράστηκε για 2 δισεκατομμύρια.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης μάλιστα, παρέθεσε και 5 συμβουλές προς τους νέους επιχειρηματίες.

«Η πρώτη, και πιο σημαντική, είναι να έχεις αρχές και αξίες», σημειώνει χαρακτηριστικά. Όπως εξηγεί, είναι σημαντικό οι άνθρωποι να μην αλλάζουν τα πιστεύω τους όταν μια κατάσταση δυσκολεύει, και να μην προχωρούν σε αποφάσεις ή κινήσεις που θα τους διευκολύνουν προσωρινά. «Οι αποφάσεις και οι λύσεις πρέπει να θέτουν τις σωστές βάσεις και να μην μεταθέτουν το πρόβλημα για αργότερα, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό», πρόσθεσε.

«Η δεύτερη είναι πως πρέπει να υπάρχει σεβασμός προς κάθε συμμέτοχο/stakeholder μια εταιρείας», συνέχισε, εξηγώντας πως οι επιχειρηματίες πρέπει να ξεκινάνε από τους πελάτες «που δεν θα κοροϊδέψουν ποτέ», τους προμηθευτές, τους εργαζόμενους και τους μετόχους. «Από την πλευρά της επιχείρησης και του ανθρώπου, πρέπει να υπάρχει σεβασμός προς όλους αυτούς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η τρίτη, όπως λέει «είναι ότι πολλές φορές το βραχυπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο συμφέρον της εταιρείας δεν ταυτίζονται», εξηγώντας πως η σωστή απόφαση είναι αυτή που μακροπρόθεσμα θα αποφέρει καρπούς. «Αυτό είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουν σχεδόν καθημερινά οι επιχειρηματίες. Είναι πολύ σημαντικό όταν σου τίθεται ένα θέμα που πρέπει να αποφασίσεις ‘τι από τα δύο είναι το προσωρινό, και τι είναι το μακροχρόνιο», είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

Η τέταρτη είναι ίσως και η πιο απλή: «Δεν παζαρεύουμε καμία από τις προηγούμενες τρεις», υπογράμμισε.

Κλείνοντας την συνέντευξη, ο κ. Θεοδωρόπουλος ανέφερε ακόμα μία συμβουλεύοντας τους νέους ανθρώπους που μπαίνουν τώρα στο επιχειρείν «πρώτα απ’ όλα να μην βιάζονται να βγάλουν λεφτά. Να μην βιάζονται να κάνουν επιτυχία. Δεν είναι λόττο η επιχείρηση. Για να φέρεις επιτυχία πρέπει να χτίσεις μακροπρόθεσμη αξία. Δεν γίνεται να χτίσεις μακροπρόθεσμη αξία σε μια μέρα, έναν μήνα ή έναν χρόνο. Το θέμα είναι παρακολουθείς ότι πας καλά, ότι είσαι στη σωστή πορεία, και το που θα φτάσεις δεν το ξέρει κανείς».

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη του:

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen − 8 =